تاریخ 16 دی 1402
فیلرهای پوستی داروهای تزریقی غیر جراحی بسیار موثری هستند که برای جوانسازی صورت، کانتورینگ و متعادل سازی زوایا و ویژگیهای صورت استفاده میشوند. فیلرها یا پرکنندههای پوستی دارای خواصی هستند که به پزشکان ماهر اجازه میدهند ویژگیهای طبیعی چهره شما را با افزایش حجم، کانتورینگ صورت یا پر کردن خطوط عمیق و چین و چروک صورت تقویت کنند تا ظاهری جوانتر و شادابتر داشته باشید.
نکته مهم در دستیابی به نتایج طبیعی و در عین حال تعریف شده، اطمینان از هماهنگی میان تمام اجزای صورت است. چیزی که نه تنها به درک کامل آناتومی طبیعی صورت توسط یک پزشک واجد شرایط نیاز دارد، بلکه به یک دید هنری باتجربه نیز نیاز دارد تا بتواند به صورت ماهرانهای نسبتهای صورت را متعادل کند. بهترین راه برای اینکه بدانید تزریق ژل برای شما مناسب است یا خیر، مشورت با پزشک متخصص و متبحر است.
پرکننده پوستی چیست؟
چهار جزء اصلی ساختاری صورت ما شامل پوست، چربی، عضله و استخوان است. با افزایش سن، کاهش حجم در این ساختارها به بروز بسیاری از علائم قابل مشاهده پیری کمک میکند. فیلرهای پوستی ممکن است بتوانند به کاهش این علائم کمک کنند.
با گذشت زمان، از دست رفتن استخوان صورت در اثر افزایش سن میتواند منجر به جمع شدن فک، افتادگی بینی و از بین رفتن استخوانهای بالای گونه شود. همچنین، حجم و قابلیت ارتجاعی عضلات صورت کاهش مییابد و حرکت چربیهای صورت علائم پیری را بیشتر برجسته میکند. سرانجام، پوست کشیده میشود و خاصیت ارتجاعی خود را از دست میدهد. این اتفاق به دلیل از بین رفتن داربستهای حاصل از چربی، عضله و استخوان ایجاد شده و در نهایت منجر به چین و چروک، افتادگی پوست و سایر علائم شناخته شده پیری میشود.
استفاده از پرکنندههای پوستی نوعی درمان تزریقی است که در مطب پزشک انجام میشود و میتواند به صاف شدن خطوط کمک کند، حجم از دست رفته را بازیابی کند، و ظاهر جوانتری را در چهره شما ایجاد کند.
پرکنندههای پوستی موادی نرم و ژل مانند هستند که به زیر پوست تزریق میشوند. این مواد میتوانند به برخی از نگرانیهای رایج از جمله برطرف كردن گودی زیر چشم، لیفت استخوان گونه، حجم دادن به لب، صاف كردن خطوط اطراف لب و خطوط نازولبیال (چروکهایی كه از كنار بینی به سمت گوشههای دهان کشیده میشوند)، و جوانسازی دستها پاسخ دهند.
هر شرکتی که مواد پرکننده تولید میکند، اسید هیالورونیک خام خود را از زنجیرههای دی ساکارید (قند) به دست میآورد. این قند در مایع هیالورونیک اسید حل شده و ماندگاری طبیعی به عنوان ماده تزریقی ندارد. بنابراین، یک ماده شیمیایی اتصال دهنده به آن اضافه میشود تا مایعات را به ژلی تبدیل کند که بافت سفتی برای تزریق داشته باشد. هر شرکت دارای یک فرآیند اصلاح انحصاری است که به آنها امکان میدهد طیف وسیعی از فیلرها را با ویژگیهای مختلف (از جمله غلیظتر / رقیقتر، کم و بیش انعطاف پذیر، و قابلیت پایین برای ترکیب شدن در بافت اطراف) ایجاد کنند.
تزریق ژل برای چه کسانی خوب نیست؟
موارد منع مصرف میتواند مطلق باشد یا بسته به صلاحدید پزشک تعیین شود. دانشمندان با تقسیم فیلرها به فاکتورهای سیستمیک مرتبط با پوست، روشی مناسب برای در نظر گرفتن فاکتورهای خطر بیمار و همچنین لیستی جامع از شرایط منع مصرف یا احتیاط در مصرف پرکنندههای پوستی، ارائه دادهاند. توجه به این نکته مهم است که موارد منع مصرفی که توسط سازنده یک ماده پرکننده ارائه میشود حتما باید رعایت شود (که عمدتا مربوط به مواد تشکیل دهنده یا مواد کمکی محصول است).
بیماریهای پوستی
- بیماران با آلرژیهای متعدد یا شدید نباید از مواد پرکننده پوست استفاده کنند.
- بیمارانی که پوست نازک غیرطبیعی و یا آتروفی پوستی دارند (به عنوان مثال ناشی از مصرف کورتیکو استروئید) برای استفاده از فیلرها در سطح متوسط یا عمیق مناسب نیستند.
- عفونتها (ویروسی مانند HSV ، HPV)، باکتریایی (استرپتوکوکها یا استافیلوکوکها) یا عفونتهای قارچی در ناحیه تحت درمان یا مجاور آن میتوانند محل را تحت فشار قرار دهند و منجر به عوارض شوند.
- آکنه پروپیونی باکتریوم در هر نقطه از صورت دلیلی برای منع کامل درمان از نظر برخی پزشکان است.
- درمان در ناحیهای از درماتیت فعال (درماتیت التهابی، درماتیت تماسی آلرژیک، درماتیت سبورئیک) ممکن است باعث شعله ور شدن بیشتر بیماری و عواقب منفی شود. پزشکان باید تأخیر در درمان تزریقی را تا زمان درمان و رفع این ضایعات در نظر بگیرند.
عفونت
پرکنندهها همچنین در کسانی که سابقه عفونتهای اخیر یا فعلی از جمله عفونت مجاری ادراری، عفونت سینوس، عفونت پوستی، عفونت دستگاه گوارش و عفونت حفره دهان (آبسه دندان و غیره) دارند، مناسب نیستند. اگر از آنتی بیوتیک استفاده میکنید، نباید تزریق مواد پرکننده حاوی اسید هیالورونیک انجام دهید.
بیماران مبتلا به عفونتهایی مانند سینوزیت، بیماری پریودنتال، عفونت گوش، بینی یا گلو یا آبسههای دندان نباید تا زمان برطرف شدن بیماری تحت درمان قرار بگیرند. شواهد بالینی بسیار زیادی نشان میدهد این عفونتها ممکن است متعاقباً به مناطق تحت درمان حمله کرده و واکنشهای بیوفیلم را ایجاد کنند.
اختلالات ترمیم زخم
مراقبت و درمان زخم و هر گونه بیماری که ممکن است بر آن تأثیر بگذارد، باید با احتیاط یا از مصرف آن خودداری شود. بیماران دیابتی و سیگاریها ممکن است تأخیر در بهبود زخم داشته باشند. استفاده از پرکنندههای اسید هیالورونیک در بیماران مبتلا به بیماریهای خودايمنی فعال مانند لوپوس، آرتریت روماتوئید، بیماری بافت همبند مختلط و تیروئیدیت هاشیموتو بدون مشکل است. اما بیماریهایی مانند اهلر دانلوس، مارفان و لوپوس اریتماتوز سیستمیک ممکن است دلیلی برای کاهش درمان یا ارجاع بیمار باشند.
در همه این موارد، تمام مزایا و مخاطرات درمان باید در یک گفتگوی آزاد و صادقانه با بیمار مورد بحث قرار گیرد.
اختلالات و داروهای انعقادی
در مورد اختلالات و داروهای انعقادی (به عنوان مثال آسپرین، ریواروکسابان، وارفارین) به پزشکان هشدار داده میشود. زیرا این مشکل میتواند یک کبودی ساده را به هماتوم تبدیل کند (ممکن است به تخلیه نیاز داشته باشد) و خود فیلر ممکن است آلوده شود و نیاز بیشتری به درمان داشته باشد. یک بار دیگر باید بگوییم که خطرهای شناسایی شده باید با بیماران در میان گذاشته شود.
برخی از موارد منع مصرف ذکر شده مطلق نیستند. این موارد هشدارها باید مورد توجه قرار گرفته و تدابیری اندیشیده شود تا خطرات به حداقل برسد. عواملی که باید در نظر گرفته شود عبارتند از: زمان درمان (مثلاً فاصله دو چلسه درمانی چقدر است)، اینکه آیا بیماران باید به یک همکار باتجربهتر ارجاع داده شوند، آیا لازم است با پزشک عمومی، دندانپزشک یا متخصص بیمار ارتباط برقرار کنید و آیا پزشک باید با سرعت کمتری پیش برود (به عنوان مثال، تزریق مقدار کمتری از پرکننده در تعداد جلسات درمانی بیشتر).
آیا تزریق فیلرهای پوستی در دوران بارداری یا شیردهی بی خطر است؟
این سوال بسیار متداولی است که توسط بسیاری از بیماران پرسیده میشود. اگرچه بیشتر پزشکان تزریق فیلر پوستی را بر روی زنان باردار یا شیرده انجام نمیدهند، اما هیچ مطالعه رسمی و علمی برای اثبات مضر بودن این روش برای کودک وجود ندارد. هیچ مطالعه ای انجام نشده است زیرا هیچ زن باردار یا شیردهی حاضر نیست این ریسک را بپذیرد تا مشخص شود آیا تزریق فیلر برای او ضرر دارد یا خیر.
حتی اگر هیچ شواهد بالینی برای اثبات بی خطر بودن مواد پرکننده پوستی در دوران بارداری یا شیردهی وجود نداشته باشد، اما در مواردی که بیماران بیپروا در دوران بارداری خود تزریق فیلرهای پوستی را انجام دادهاند، هیچ گزارشی در مورد عوارض یا واکنشهای جانبی گزارش نشده است. برای زنانی که به طور منظم تحت درمانهای پرکننده پوست قرار میگیرند، تا حدی نرمال است که به طور تصادفی و بدون اطلاع از باردار بودن تزریق ژل را انجام دهند.
به طور کلی، بوتاکس / دیسپورت و پرکنندههای پوستی مانند رستیلن یا ژوویدرم، بسیار ایمن هستند. اما با این حال، از آنجا که نمیتوان روی این مسايل مطالعات بالینی انجام داد، اکثر پزشکان برای احتیاط، انجام این کار را در دوران بارداری توصیه نمیکنند. دستگاههای پرانرژی مانند لیزر موهای زائد، اولتراپی، لیزر جوانسازی، و غیره نیز در دوران بارداری یا شیردهی توصیه نمیشوند. اگرچه این منع مصرف به طور کلی درست است، اما در برخی موارد، پس از اینکه بیمار از کمبود تحقیقات در مورد این مورد آگاه شد، میتواند انتخاب کند که این درمان را انجام دهد یا خیر. این تصمیم کاملا به بیمار بستگی دارد.
مشاوره
اهمیت یک تاریخچه پزشکی جامع در درمانهای زیبایی به خوبی اثبات شده است. این تاریخچه شامل یک سابقه پزشکی (برای مشخص شدن هرگونه مورد منع مصرف یا احتیاطی است که باید در نظر گرفته شود)، سابقه اجتماعی (افراد سیگاری تاخیر در بهبودی دارند)، سابقه دارویی و آلرژی و سابقه زیبایی و جراحی. دانستن اینکه آیا بیمار اخیراً از فیلر استفاده کرده است یا خیر، چه نوع فیلری استفاده کرده است، تزریق در کجا و توسط چه کسی انجام شده است، میتواند به جلوگیری از عوارض واکنش، عفونت و پر شدن بیش از حد کمک کند. سابقه جراحی در ناحیهای که بیمار میخواهد تزریق انجام دهد نیز بسیار مهم است. به عنوان مثال، جراحی زیبایی بینی قبلی میتواند به خودی خود دلیلی برای عدم تزریق ژل به بینی به علت تغییر آناتومی و در نتیجه افزایش احتمال نکروز پوست و / یا کوری باشد.
مدیریت انتظارات بیمار به کاهش نارضایتی بیمار و همچنین کاهش عوارض کمک میکند. هنگام مواجهه با فردی که علائم اختلال ذهنی یا تمایلات بدشکلی را نشان میدهد، باید احتیاط کرد. اختلال بدشکلی بدن یک منع قطعی برای درمانهای زیبایی است. اهمیت غربالگری روانشناختی در پزشکی زیبایی به طور فزایندهای مشهود است.
به حداقل رساندن خطرات: قبل از درمان
هر مرحله از درمان باید آگاهانه انجام شود. اولین و مهمترین قدم این است که ما باید یک برنامه درمانی مشخص داشته باشیم و درک کاملی از آناتومی ناحیه مربوطه، خطرات احتمالی و پروتکلهای موجود برای شروع درمان داشته باشیم.
این روش زیبایی باید در پاکیزهترین محیط ممکن انجام شود. پزشکان باید دستهای خود و بیماران خود را تمیز کنند (زیرا معمولا بیماران عادت دارند صورت خود را لمس کنند). دستکش حتما باید پوشیده شود. هر مادهای که در زیر پوست قرار میگیرد باید تحت شرایط استریل با استفاده از روش اسپتیک تزریق شود. پوست بیمار باید تمیز، چربی زدایی و ضد عفونی شود. چندین عامل ضدمیکروبی وجود دارد که میتواند برای این منظور استفاده شود. محلولهای اسید هیپوکلروس محبوبیت بیشتری دارند زیرا نسبت به محلولهای حاوی الکل با پوست سازگارترندو دارای خواص میکروب کش و ضد بیوفیلم قوی هستند.
از واکسیناسیون در زمان نزدیک به تزریق فیلر خودداری کنید. اگر سابقه تبخال دارید، برای تجویز دارو برای پیش درمانی ضد ویروسی با کلینیک تماس بگیرید.
مواردی که باید از هفته قبل از تزریق فیلر اجتناب کنید:
- داروهایی که خون را رقیق میکنند: داروهای رقیق کننده خون (ASA ، NSAIDS (به عنوان مثال ادویل، آلو)، روغن ماهی قزل آلا، ویتامین E ، گینگکو بیلوبا، شکلات تلخ، گریپ فروت)
- از خوردن ماهیهای چرب، مکملهای روغن ماهی و مکملهای امگا 3 خودداری کنید
- از مصرف ویتامین E ، گیاه گل راعی، جینگکو بیلوبا، سیر یا مکملهای جینسینگ خودداری کنید
- برای خانمها، هفته منتهی به دوران قاعدگی میتواند خطر کبودی و حساسیت به درد را کمی افزایش دهد
- 2 روز قبل از تزریق و 2 روز بعد از تزریق از تمرینات شدید خودداری کنید
- به مدت 1 هفته پس از تزریق فیلر از مسافرت هوایی خودداری کنید
مواردی که باید هفته قبل از تزریق فیلر انجام دهید:
- ویتامین K را دو روز قبل از درمان مصرف کنید
- چند روز قبل از درمان آناناس تازه بخورید
- آرنیکا را به مدت 2-4 روز قبل از درمان و 2 روز پس از درمان مصرف کنید
به حداقل رساندن خطرات: پس از عمل
در طی مراحل مشاوره، پزشکان باید در مورد انتظارات پس از درمان و همچنین ارائه دستورالعملهای لازم برای بیماران توضیح دهند. پس از درمان، پزشکان باید مجدداً این موارد را گوشزد کنند و همچنین دستورالعملهای کتبی پس از درمان را به بیمار ارائه دهند (به عنوان مثال تمیز نگه داشتن منطقه، جلوگیری از گرمای شدید و غیره). پزشکان باید به بیماران تاکید کنند که در صورت بروز هرگونه مشکل و نگرانی با پزشک تماس بگیرند. همچنین، قرار جلسه بعدی درمان نیز باید تنظیم شود.
و اما کجا باید این درمان را انجام دهم که نتیجه درمان کاملا رضایت بخش و با کمترین عوارض همراه باشد؟ یافتن پزشک مناسب برای انجام تزریق فیلرهای پوستی یکی از نکات کلیدی است. حتما درباره مدارک و تاییدیههای پزشک سوال کنید تا مطمئن شوید که متخصص پوست یا جراح زیبایی شما تمام مجوزهای لازم را دارد.
با آمادگی و برقراری ارتباط مناسب پزشک میتوانید به نتایج طبیعی، زیبا و ایمن برسید.