تاریخ 23 آبان 1402
پولیپهای بینی تومورهای خوشخیمی هستند که در مجاری بینی رشد میکنند. این عارضه اغلب از عوارض جانبی یک مشکل پزشکی دیگر مانند آلرژی یا عفونت است. اگر پولیپها به به اندازهی کافی رشد کنند میتوانند موجب انسداد جریان هوا در بینی شوند.
اگر احتمال میدهید که دارای پولیپ بینی هستید، متخصصین ما در کلینیک زیبایی رازی معمولاً میتوانند با استفاده از اندوسکوپ بینی آنها را تشخیص دهند. اولین گزینهی درمانی برای پولیپ بینی استفاده از اسپری کورتیکواستروئید بینی است. در بسیاری از موارد چنین درمانی میتواند پولیپ بینی را کوچک کند و یا حتی از بین ببرد. در موارد دیگر، کورتیکواستروئیدهای خوراکی ممکن است تجویز شوند. گاهی اوقات پولیپهای بینی به حدی بزرگ و مسدودکننده هستند که اسپری کورتیکواستروئید تاثیری ندارد. در این شرایط ممکن است عمل جراحی تحت عنوان پولیپکتومی موثر باشد.
جهت اطلاع از مناسبترین روش برای درمان پولیپ میتوانید با شمارههای 02188334029 – 02188333259 تماس حاصل فرمایید. مشاورین ما آماده پاسخگویی به سوالات شما یا رزو نوبت هستند.
دلایل
پولیپ بینی ممکن است در هر نقطهای از پوشش داخلی بینی یا سینوسها شکل گیرد. عموماً پولیپها در نقاطی که سینوسها به سمت حفره بینی باز میشوند، رشد میکنند. پولیپهای کوچک بینی ممکن است هیچ مشکلی ایجاد نکنند، اما پولیپهای بزرگ میتوانند باعث مسدود شدن سینوسها یا مجاری بینی شوند.
پولیپهای بینی به طور عمومی به عنوان سرطانی شناخته نمیشوند، بلکه به نظر میرسد که ناشی از تورم و تحریک طولانی مدت در بینی ناشی از آلرژی، آسم یا عفونت هستند. علت دقیق بروز پولیپهای بینی در برخی افراد هنوز مشخص نیست. اما اگر شما یکی از شرایط زیر را دارید، احتمال ابتلا به پولیپ بینی بیشتر است.
- حساسیت به آسپرین
- آسم
- عفونتهای سینوسی مزمن
- فیبروز سیستیک
- تب یونجه
علائم و نشانهها
اگر پولیپهای کوچک داشته باشید ممکن است هیچگونه علائمی وجود نداشته باشد. در صورتی که پولیپ موجب مسدود شدن حفرههای بینی شود احتمال بروز عفونت سینوسی وجود دارد. علائم آن عبارتند از:
- آبریزش بینی
- پر شدن بینی
- عطسه
- احساس گرفتگی بینی
- کاهش حس بویایی
- کاهش حس چشایی
- سردرد و درد در صورت داشتن عفونت سینوسی
در صورت وجود پولیپ بینی ممکن است احساس کنید که همواره مبتلا به سرماخوردگی معمولی هستید.
عوامل خطر پولیپ بینی
با اینکه احتمال ابتلا به پولیپ بینی در هر شخصی وجود دارد اما بیشتر در اشخاص دارای شرایط زیر رخ میدهد:
- التهاب مخاط بینی آلرژیک (تب یونجه)
- سینوزیت قارچی آلرژیک
- سینوزیت (عفونتهای سینوسی مزمن)
- فیبروز سیستیک
- آسم
- سابقهی خانوادگی ابتلا به پولیپ بینی
عوارض پولیپ بینی
- انسداد بینی: زمانی که پولیپها بزرگ میشوند میتوانند موجب انسداد مجاری بینی شوند. این امر منجر به محدود شدن میزان هوایی که میتواند از طریقی بینی عبور کند شده و تنفس را دشوار میکند.
- سینوزیت مزمن یا سینوزیت حاد مکرر: پولیپهای بزرگ همچنین از تخلیهی مناسب سینوسها جلوگیری میکنند. این وضعیت موجب سینوزیت و عفونتهایی میگردد که میتوانند منجر به درد در ناحیهی صورت، سردرد، فشار و خستگی شوند.
- تخریب استخوان: افزایش رشد پولیپهای بینی میتواند موجب از بین رفتن ساختار استخوانی بینی و صورت در موارد شدید شود.
- خروپف و آپنه انسدادی در خواب: پولیپهای بینی میتوانند منجر به خروپف و وقفهی تنفسی در خواب به علت انسداد مجاری بینی شوند.
تشخیص
تشخیص این عارضه معمولاً با توجه به علائم آن، معاینهی جسمی کلی و بررسی وضعیت بینی انجام میگیرد. پولیپها ممکن است با استفاده از ابزار روشنایی ساده قابل مشاهده باشند. سایر آزمایشهای تشخیصی عبارتند از:
- اندوسکوپی بینی: یک لولهی باریک همراه با یک ذرهبین یا دوربین بسیار کوچک این امکان را به پزشک میدهد تا داخل بینی را با جزئیات ببیند. اندوسکوپ در یکی از حفرههای بینی قرار داده شده و به طرف داخل هدایت میشود تا محل پولیپهای بینی را مشخص کند.
- سی تی اسکن: نوعی تصویربرداری با اشعه ایکس که به پزشک اجازه میدهد تا محل پولیپهای بینی را مشخص کند. این آزمایش همچنین در کمک به تشخیص وجود سایر گرفتگیهای احتمالی در مجرای بینی مانند یک تودهی سرطانی مهم است.
- ممکن است در صورتی که آلرژی در بروز التهاب مزمن نقش داشته باشد از آزمایشهای حساسیت استفاده شود. با استفاده از آزمون پوستی، قطرههای ریزی از عوامل ایجاد کنندهی آلرژی بر روی پوست ساعد یا بالای کمر چکانده میشوند. قطرهها به مدت ۱۵ دقیقه پیش از اینکه پزشک یا پرستار پوست را به منظور مشاهدهی علائم واکنشهای آلرژیک بررسی کند، بر روی پوست باقی میمانند.
روشهای درمانی پولیپ بینی
چند روش درمانی برای پولیپ بینی وجود دارد که متخصص گوش و حلق و بینی میتواند به شما توصیه کند.
دارو درمانی
ممکن است پزشک پیش از در نظر گرفتن اقدامات بیشتر داروهایی را برای کنترل دلایل زمینهای پولیپ بینی تجویز کند. از جمله:
- اسپری کورتیکواستروئید بینی
- کورتیکواستروئیدهای خوراکی برای موارد شدید
- آنتیهیستامین و ضد احتقانها برای موارد خفیف
جراحی پولیپ بینی
جراحی برای پولیپ بینی معمولاً بصورت یک عمل سرپایی در یک مرکز جراحی سرپایی انجام میشود و بیمار میتواند همان روز به منزل مراجعه کند. در حالت مناسب جراحی پلیپ بینی باید توسط یک متخصص گوش و حلق و بینی انجام شود. بسته به تعداد، اندازه و محل پولیپ ممکن است هر یک از روشهای پولیپکتومی یا جراحی اندوسکوپی سینوس مورد استفاده قرار بگیرند.
پولیپکتومی
پولیپکتومی به طور معمول تحت بیحسی موضعی انجام میشود و برای برداشتن پولیپهای کوچک که به راحتی قابل مشاهده هستند و دسترسی به آنها از طریق حفرههای بینی امکانپذیر است، اجرا میشود. اسپکولوم بینی برای نگه داشتن بینی باز استفاده میشود و پولیپ ممکن است با گیره نگه داشته شده و سپس با استفاده از یک حلقهی سیمی یا پنس برداشته شود. ممکن است از وسایلی مانند میکرودبریدر برای بریدن و جدا کردن پولیپ استفاده شود یا از یک دستگاه ساکشن مکانیکی برای این منظور استفاده شود.
برای مهار خونریزی میتوان از روشهایی مانند سوزاندن با الکتروکوتر یا بستن و فشردن استفاده کرد. استفاده از وازلین و گاز پانسمان بر روی ناحیهی مورد جراحی میتواند به کنترل خونریزی کمک کند. عموماً پانسمان پس از ۳ تا ۴ روز از جراحی برداشته میشود.
جراحی اندوسکوپی سینوس
جراحی اندوسکوپی عملکردی سینوس (FESS) یک روش با حداقل تهاجم است که در آن عمل سینوزیت برداشتن دقیق پولیپ را میتوان همراه با پاکسازی سینوس انجام داد، بنابراین موجب بازیابی تهویه و تخلیهی سینوس و عملکرد طبیعی آن میشود. این عمل ممکن است تحت بیحسی موضعی با آرامبخش یا بیهوشی عمومی انجام شود.
مزایای برداشتن پولیپ بینی
پولیپهای بینی میتوانند منجر به علائمی شوند که مختل شدن زندگی از جمله مشکلات تنفسی و عفونتهای مزمن سینوسی را به همراه دارند. با برداشتن پولیپها، سینوسها میتوانند بطور مناسب تخلیه شوند که موجب بهبود وضعیت کلی سلامتی شما نیز خواهد شد.
دوره بهبودی پس از جراحی پولیپ بینی
بلافاصله پس از عمل جراحی پولیپ بینی، میتوانید به فعالیتهای روزمره خود بازگردید. اما در ایام اولیه باید از فعالیتهای زیاد و فشرده خودداری کرده و به بینی فرصتی برای بهبود بدهید. در این مدت، ترشحات و گرفتگیهای بینی تدریجاً برطرف خواهند شد. همچنین، در چند هفته ابتدایی باید از مکانهای آلوده و دودی دوری کرده و هنگام دمیدن، به ناحیه بینی خود دقت کنید.
خطرات جراحی پولیپ بینی
مانند هر جراحی دیگری خطراتی همراه با عمل پولیپکتومی خواهد بود، هرچند عوارض جانبی پولیپ بینی نادر هستند. عوارضی که ممکن است در اثر پولیپکتومی بروز پیدا کنند عبارتند از:
- خونریزی بیش از حد
- عفونتهای سینوسی
- ایجاد بافت اسکار که موجب چسبیدن طرفین بینی به هم میشود.
- حساسیت و واکنش نسبت به مادهی بیحس کننده
هزینه درمان و جراحی پولیپ بینی
هزینه درمان پولیپ بینی و برداشتن آن بر اساس روش درمان، اندازه و تعداد پولیپها، دستمزد جراح و خدمات بیمارستانی متفاوت است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه مشورت با پزشک متخصص جراحی بینی ضروری است.