تاریخ 22 آبان 1402
با افزایش سن، جای جوشها معمولاً واضحتر دیده میشوند چراکه پوست، کلاژن خود را از دست میدهد. کلید انجام درمان موفق، انتخاب بهترین روش درمانی برای هر نوع جای آکنه است. برای مثال، بیماری که جای جوشهای عمیقی بر روی صورت خود دارد میتواند از روش تزریق ژل که باعث افزایش حجم پوست میشود برای رفع جای جوش خود استفاده کند. این روش درمانی ممکن است همراه با لیزر درمانی انجام شود.
قبل از انجام درمان برای از بین بردن جای جوش، مهم است که خود جوشها از بین بروند. ترکیدن جوشهای جدید میتوانند باعث ایجاد جای جوش جدید شوند. همچنین وجود جوش در پوست، نشاندهندهی وجود التهاب در آن است. التهاب باعث کاهش کارایی روشهای درمانی از بین برندهی جای جوش میشود. برای گرفتن بهترین نتیجه، متخصصین ما در ابتدا پوست شما را معاینه میکنند. پس از معاینه، برخی از بیماران متوجه میشوند که جای جوش درواقع مشکلی متفاوت از جوش میباشد.
در کلینیک تخصصی پوست و موی رازی روشهای درمانی کارآمد متعددی موجودند. این روشهای درمانی میتوانند جای جوشهای به وجود آمده در پوست که باعث ایجاد گودی شدهاند را از بین ببرند. همچنین این روشهای درمانی میتوانند کاملاً بدون خطر، جای جوشهای برجسته را نیز از بین ببرند. این روشهای درمانی عبارتاند از لیزر درمانی، جراحیهای خفیف پوستی و تزریق ژل.
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینهی درمان جوش و از بین بردن جای جوش در کلینیک تخصصی پوست و موی رازی میتوانید با شماره تلفنهای 02188334029– 02188333259 تماس حاصل فرمایید. متخصصین ما بهترین روش درمانی را بعد از معاینه برای شما انتخاب خواهند کرد.
[dopts id=”41″]
چه کسانی بهجای جوش مبتلا میشوند؟
هر کسی که به جوشهای پوستی مبتلا شود، در خطر ابتلا به جای جوش نیز قرار دارد. بااینحال پوست هر کس منحصربهفرد بوده و نمیتوان همهی موارد جای جوش را به شکل یکسان مورد درمان قرار داد. بسته به سطح حساسیت پوست، تعداد جوشها و نزدیک بودن آنها به هم میتوانند خطر ایجاد جای جوش را افزایش دهند. بهترین زمان برای درمان جوش وقتی است که در حال کوچکتر شدن است و بهترین فرد برای این کار یک متخصص بورد پوست میباشد.
چه عواملی باعث ایجاد جای جوش میشوند؟
جوش و آکنه ناشی از مشکلات هورمونی، افزایش سبوم (مایع چربی) و رشد باکتریها در پوست ایجاد میشود. سبوم همراه با سلولهای مرده پوستی از طریق فولیکولها به سطح پوست حرکت کرده و باعث بسته شدن منافذ پوستی میشود. جای جوش در منطقهای ایجاد میشود که قبلاً جوش وجود داشته است. شدت آکنه میتواند از خفیف تا شدید باشد و در اغلب موارد، جوشهای شدید صورت باعث ایجاد جای جوش میشوند. به دلیل اینکه هر نوع جوش صورت خصوصیت مخصوص به خود را دارد، رفع جای جوش برای هر فرد به شیوهای شخصیسازی شده و بر اساس نیازهای پوست و شدت جای جوش باقیمانده طراحی میشود. همچنین، برای بهبود بافت پوست و درمان جوشهای هورمونی و بهبود ظاهر آن، یک رژیم غذایی به فرد توصیه میشود.
انواع جای جوش
- جوش آتروفیک کمعمق با مرزهای نامشخص
- جوش کمعمق با قاعدهی پهن که معمولاً مرزهای آنها بهسختی مشخص شده است.
- جوش یخشکن مانند، عمیق، باریک و فرورفته، بعضاً به شکل روزنههای پوستی درشت شده دیده میشوند.
متخصصین ما در هر دو روش درمانی بدون جراحی و عمل جراحی تخصص دارند و میتوانند با استفاده از این روشها به شما کمک کنند تا جای جوشها را از روی صورت خود پاک کنید.
روشهای درمانی بدون جراحی
تزریق ژل یا فیلر های پوستی
تزریق ژل ممکن است برای درمان جای جوش آتروفیک و برای پر کردن مناطق فرورفتهی پوست مورد استفاده قرار بگیرد. آثار ناشی از این عمل موقتی بوده و درمان باید تکرار شود. استفاده از سیلیکون توسط برخی توصیه میشود ولی اکثراً از آن استفاده نمیکنند. یک روش درمان سریع جای جوش که بسیار کارآمد نیز هست، استفاده از فراوردهی خونی خود فرد (پلاسمای غنی از پلاکت یا پی آر پی) و یا چربی میباشد.
آلودرم و فاسیالاتا ازجمله مواد پراستفاده هستند که از یک فرد گرفته شده، فراوری میشوند و سپس آنها را به فرد دیگر انتقال میدهند. پسازاین که برشهای ریزی در زیر فرورفتگیها ایجاد شدند، از این مواد بهعنوان پرکنندههای پوستی ایجاد میشود. این بریدگیها بافت اسکار که نوعی بافت لیفی و سفت است را میشکند و آن را شل میکند. فیلرها بهعنوان داربستی عمل میکنند که سلولهای بنیادی بر روی آنها درون رشتههای کلاژن پیچیده شده و قسمت فرورفته را ترمیم میکنند. ازجمله مزایای این فیلرهای بادوام میتوان به پایین بودن خطر پاسخ بدن و عفونت اشاره کرد. همچنین اخیراً از تزریق بوتاکس به بافت زخم استفاده شده است که این کار میتواند باعث نرم شدن این بافت شود. برای زخمهای ضخیم شده، قبل از استفاده از روشهای لایهبرداری شیمیایی از روش لیزر DOT استفاده میشود تا بافت زخم نرمتر شود.
لایهبرداری پوست
نیدلینگ:
روشی است که در طی آن چندین سوزن برای شکستن بافت اسکار و تحریک تولید کلاژن جدید مورد استفاده قرار میگیرند. برای تحت درمان قرار دادن صورت، استفاده از درماپن ازنظر نرم کردن بافت اسکار و جوش صورت نتایج خوبی را به همراه داشته است.
لایهبرداری لیزری پوست
از طریق تکانههای کوتاه پرانرژی، لیزر فراکشنال میتواند تولید کلاژن در پوست را تحریک کند. پس از چندین جلسه لیزر درمانی، جای جوشهای آتروفیک از نظر ظاهری بهبود پیدا میکند.
میکرو درم ابریژن
با استفاده از بلورهای مخصوص و دستگاه مکنده، یک روش درمانی غیرتهاجمی برای برداشتن سلولهای مردهی پوستی وجود دارد. این روش اعمال میشود تا جای جوشها را از بین ببرد و یا آثار جوشهای کمعمق و خفیف را حذف کند. اگر این روش با شدت بالا انجام نشود، آثار ناشی از میکرودرم به طور کلی خفیف خواهند بود.
درم ابریژن
یک روش قدیمی برای از بین بردن جای جوش که در آن از یک برس سیمی چرخان برای برداشتن لایهی سطحی پوست استفاده میشود. امروزه به دلیل مشکلات عمدهی مربوط به رنگدانههای پوستی، این روش درمانی به ندرت استفاده میشود.
درمان با عمل جراحی
برای از بین بردن جای جوشهای شدیدتر مانند جعبهای و یخشکن مانند، ممکن است لازم باشد تا از عمل جراحی استفاده شود.
پیوند پوست
میتوان از عمل پیوند پوست برای جایگزینی پوست بافت اسکار استفاده کرد. پیوند پوست که بعضاً برای از بین بردن جای جوشهای عمیق استفاده میشود، بهترین آثار را در نقاط بدون تحرک صورت مانند پیشانی ایجاد میکند. برای درمان جای جوشهای یخشکن مانند، بسته به انتخاب خود فرد میتوان عمل پیوند پوست را به انجام رساند که معمولاً چند ماه پس از انجام عمل، رد دایره مانند عمل از بین خواهد رفت.
بریدگی
نوعی جراحی خفیف برای درمان جای جوشهای فرورفته. در این روش از یک تیغ یا سوزن ریز برای ایجاد بریدگیهایی کوچکی استفاده میشود که این بریدگیها میتوانند بافت فیبروز اسکار را از هم باز کرده و آن را تخریب کنند. این بریدگیها همچنین فرایند ترمیم زخم را در بدن تحریک کرده و باعث نرمتر شدن پوست میشوند. معمولاً برای گرفتن بهترین نتیجه، این روش درمانی با دیگر روشها مثل لیزر درمانی بهصورت همزمان انجام میشود.
پیوند چربی
در این روش، از چربی خود بدن برای پر کردن جای زخم فرورفته استفاده میشود. این روش خطر پسزده شدن پیوند و پاسخهای سیستم ایمنی را به صفر میرساند چرا که در آن از بافت چربی بدن خود فرد استفاده میشود. این روش بهندرت به تنهایی انجام شده و در اکثر موارد همراه با روش تزریق پی آر پی (پلاسمای غنی از پلاکت) انجام میشود. در برخی از موارد، لختههای خونی میتوانند به عنوان داربستی برای شکلگیری رشتههای کلاژن مورد استفاده قرار بگیرند. در برخی از موارد، پی آر پی باعث میشود تا سلولهای بنیادی بدن به منطقهی آسیبدیده فراخوانده شوند.
برداشتن جای جوش
در این روش، بافت زخم بریده شده و برداشته میشود. این روش برای افراد مبتلا بهجای جوشهای یخشکن مانند و فرورفته توصیه نمیشود. البته در برخی از موارد این روش تنها روش ممکن برای درمان جای جوش صورت عمیق و نامنظم میباشد.
برای از بین بردن جای جوش روش های دیگری ازجمله سابسیژن، کربوکسی تراپی و … نیز وجود دارد.
چگونه میتوان از ایجاد جای جوش جلوگیری کرد؟
عموماً، جوشهای پوستی ردی بهصورت لکههای قرمز یا قهوهای ظاهر میشوند ولی این لکهها معمولاً با گذشت زمان بهطور خودبخود برطرف میشوند. ایجاد جای جوش در منطقهای که قبلاً جوش وجود داشته است، معمولاً با فشار دادن و چیدن یک جوش فعال بیشترین خطر را میافزاید و باعث میشود تا جای جوش بهطور چشمگیری مشهودتر باشد. برای کاهش چربی پوست، استفاده از محصولات آرایشی و کرمهای ضد آفتاب بدون روغن توصیه میشود. این اقدام باعث میشود تا منافذ پوستی بسته نشده و جوش ایجاد نشود. پزشک شما نیز ممکن است به شما پیشنهاد دهد که از پمادها و کرمهای حاوی سالیسیلیک اسید و بنزوئیل پراکسید استفاده کنید. این مواد از جمله عوامل کاهشدهنده جوش هستند که میتوانند از تشکیل مجدد جوش جلوگیری کنند.