تاریخ 22 آبان 1402
شکستگی بینی، یک نوع آسیب است که به منظور وقوع آن، فرد نیازمند ورزش، بازی، تصادف، دعوا یا سقوط است. با این حال، برخی اوقات تشخیص شکستگی بینی برای بعضی افراد مشکل است از آنجا که آنها ممکن است اعتراف به این واقعیت کنند که بینی آنها شکسته شده است. با این حال، در برخی مواقع، وقتی که تورم به علت ضربه وجود دارد، حتی اگر بینی شکسته نشده باشد، می تواند به طور ظاهری ناهمواری را ایجاد کند. با این حال، با تخلیص تورم پس از چند روز، تشخیص شکستگی بینی به سادگی ممکن خواهد بود.
کبودی دور چشمها و یا اندکی انحراف در بینی در پی وارد آمدن آسیب معمولاً میتواند نشانگر شکستگی بینی باشد. در صورتیکه استخوان بینی به یک سمت یا به سمت بیرون کشیده شده باشد، دریافت مراقبتهای فوری پزشکی ضروری خواهد بود. لیکن در مواردی که تورم بافت نرم منجر به انحراف بینی شده باشد، مراجعه به پزشک پس از 48 تا 72 ساعت میتواند در ارزیابی پزشک از جراحت، به دلیل کاهش تورم، تأثیرگذار باشد. (در این بازهی زمانی تا ملاقات با پزشک میتوان از یخ نیز استفاده نمود). آنچه که نسبت به شکستگی بینی از اهمیت بالاتری برخوردار است، دررفتگی استخوان بینی است.
متخصصین ما در کلینیک تخصصی پوست موی رازی غالباً برای درمان دررفتگیهای قابلتوجه استخوان بینی، با استفاده از بیحسی موضعی یا بیهوشی عمومی استخوانهای بینی را به موقعیت مستقیم خود بازمیگردانند. این کار معمولاً 7 تا 10 روز پس از جراحی انجام خواهد شد و پس از آن استخوانها در جایگاه اصلی خود بهبود خواهند یافت. از آنجاییکه بسیاری از شکستگیهای بینی از هیچ قائدهی خاصی پیروی نمیکنند، قابل بازگشت به موقعیت قبلی خود نخواهند بود و به همین دلیل این عمل فقط در نیمی از موارد موفقیت آمیز خواهد بود. در غالب موارد، دررفتگی بینی ناشی از جراحت میتواند در فرایند تنفس اختلال ایجاد کند و از این جهت جراحیهای اصلاحی بینی از قبیل جراحی سپتوپلاستی و رینوپلاستی برای درمان آن به کار گرفته میشوند. این جراحیها معمولاً به صورت سرپایی انجام میشوند و بیمار میتواند پس از گذشت حدوداً یک هفته و با برطرف شدن تورم و کبودی در انظار عمومی ظاهر شوند.
به منظور دریافت اطلاعات بیشتر در این زمینه با رزو نوبت میتوانید با شمارههای 02188334029 – 02188333259 تماس حاصل نمایید.
[dopts id=”43″]
شکستگی بینی چیست؟
- شکستگی بینی رخ میدهد وقتی استخوان داخل بینی شکسته یا ترک خورده باشد. این آسیب اغلب در استخوان بالای پل بینی و یا عضروف بینی رخ میدهد و به عنوان شایعترین شکستگی در صورت شناخته میشود.
- علل شایعی که منجر به شکستگی بینی میشوند، انجام فعالیتهای خشن و ضربههای قوی، دخالت در دعواهای فیزیکی، افتادن و تصادفات رانندگی هستند. این آسیبها معمولاً با درد، تورم، کبودی در اطراف بینی و زیر چشم همراه میشوند. همچنین، برخی افراد ممکن است مشکلات تنفسی نیز داشته باشند.
- درمان شکستگی بینی عموماً شامل بازگرداندن بینی به وضعیت طبیعی آن است. در موارد شدید وقتی که چندین استخوان بینی شکسته یا درمان بیش از 2 هفته به تعویق افتاده باشد، ممکن است نیاز به جراحی وجود داشته باشد.
چه کسانی معمولاً دچار شکستگی بینی میشوند؟
- شکستگی بینی میتواند برای تمام افراد از تمام سنین، نژاد، گروههای قومیتی و یا جنسیتی اتفاق بیافتد.
- درصد بالایی از افرادی که به این چنین آسیبهایی دچار میشوند را ورزشکاران جوانی که در فعالیتهای ورزشی شرکت میکنند، تشکیل میدهند.
عوامل خطرساز
عوامل خطرسازی که میتوانند به شکستگی بینی منجر شوند، عبارتند از:
- شرکت در ورزشهای خشن و یا پربرخوردی مانند هاکی، فوتبال، بوکس، بیسبال و هنرهای رزمی
- انجام مبارزات فیزیکی، مشت زنی، بازهایخشن
- دوچرخه سواری یا موتور سواری بدون در نظر گرفتن ملاحظات ایمنی، تصادفات اتومبیل
- انجام پرس سینه در هنگام وزنه زدن، بویژه برای افرادی که از تجربهی لازم برخوردار نیستند و یا کسانی که هنگام انجام تمرینات از یک مراقب استفاده نمیکنند.
- افتادنهای فیزیکی، برخورد به درهای شیشهای و دیوارها
- افزایش سن و یا ابتلا به برخی از بیماریهای خاص مانند تشنج و اعتیاد به الکل
البته باید توجه داشت که قرار داشتن در معرض هر کدام از این مخاطرات به معنی رخداد یک آسیب نیست. یک عامل خطر فقط احتمال ابتلا به آسیب را برای افراد درگیر نسبت به سایرین افزایش میدهد. برخی از این عوامل خطرساز از دیگر عوامل مهمتر هستند. همواره ضروریست که تأثیر عوامل خطرساز را با پزشک در میان گذاشت.
علتهای شکستگی بینی
نیروی بسیار کمتری برای شکستن غضروف بینی در مقایسهی با استخوانهای بینی لازم خواهد بود. هر گونه ضربهی خارجی ناشی از تصادفات و ضربات مستقیم و شرکت در ورزشهای تماسی میتواند منجر به شکستگی بینی شود. این موارد عبارتند از:
- وارد آمدن آسیب به بینی در هنگام شرکت در فعالیتهای ورزشی و بویژه ورزشهای تماسی خشن و پربرخورد، اصلیترین دلیل آسیب است.
- نزاعهای فیزیکی، مبارزه با سایر افراد، خشونتهای خانگی
- حوادثی از قبیل تصادفات اتومبیل، موتورسیکلت و یا دوچرخه که صدماتی را به بینی یا صورت وارد آورند.
- افتادنهایی که مستقیماً بینی را دچار جراحت یا آسیب کند.
علائم و نشانههای شکستگی بینی
علائم و نشانههای شکستگی بینی عبارتند از:
- درد، حساسیت به لمس و تورم (بیش از حد) بینی و نواحی پیرامونی آن
- خونریزی
- تغییر شکل و کبودی قابل ملاحظهی اطراف بینی یا چشمها
- مشکلات تنفسی
- ترشح بیش از حد مخاط بینی (آب ریزش بینی)، گرفتگی بینی
- شکستگی غضروف بینی
روشهای تشخیص
مراحل تشخیص شکستگی بینی شامل موارد زیر میشود:
- پزشک معمولاً با انجام یک سری معاینات فیزیکی کامل از طریق وارد آوردن فشاری نرم به بینی و نواحی اطراف آن فرایند تشخیص را آغاز میکند.
- علاوه بر این، ممکن است پزشک به بررسی انسداد مجاری عبور هوا از بینی اقدام کند. در طی این معاینه ممکن است از اسپری بینی و یا بیحسی موضعی استفاده شود.
- در موارد شدید و یا در صورتیکه مشکل بیمار از طریق معاینات فیزیکی قابل تشخیص نباشد، ممکن است انجام یک توموگرافی رایانهای (سیتی اسکن) و یا سایر روشهای تصویربرداری پزشکی (مانند تصویربرداری اشعهی ایکس) لازم باشد.
- بسیار ضروریست که محدود بودن شکستگی به ساختار بینی و یا درگیر شدن سایر استخوانهای صورت در آن، تشخیص داده شود.
بسیاری از شرایط بالینی ممکن است علائم و نشانههای مشابهی داشته باشند. ممکن است پزشک برای رسیدن به تشخیصی قطعی، آزمایشات بیشتری را برای رد کردن این شرایط بالینی انجام دهد.
چگونه میتوان شکستگی بینی را درمان کرد؟
بسته به نوع آسیب بینی شکسته، ممکن است روشهایی بدون جراحی یا مبتنی به جراحی برای بیمار در نظر گرفته شوند.
روشهای درمانی بدون جراحی
- به علاوه، در برخی موارد شکستگی جزئی بینی نیاز به انجام عمل جراحی دارد. در این عمل، پزشک بخشی از استخوان را به طور دقیق ریلوکیس میکند و آن را در موقعیت اصلی خود قرار میدهد تا به ترمیم درست بینی کمک کند. بعد از عمل جراحی، باید بینی با استفاده از چسب و سنجاق ثابت شود تا استحکام استخوانها تقویت شود.
- به طور کلی، برای تسریع فرآیند بهبودی و پیشگیری از تنبلی عضلات بینی، توصیه میشود بیمار از فعالیتهای خودداری کند. این شامل ضربه زدن به بینی، مشاهده تمرینات فیزیکی سنگین، استفاده از عینکهای سنگین، و مصرف مواد مخدر و الکل است.
- در مجموع، شکستگی جزئی بینی نیازمند مراقبت و توجه است. بیماران باید توصیههای پزشک خود را رعایت کرده و به زمان لازم برای بهبودی بینی خود اجازه دهند. با درمان صحیح و مناسب، بیمار میتواند به زودی به حالت قبلی خود برگردد و دچار هیچ عوارض جانبی نشود.
درمانهای مبتنی بر جراحی
جراحی رینو پلاستی، درمانی است که برای اصلاح و بازسازی بینی مورد استفاده قرار میگیرد. عمل شکستگی بینی معمولاً زمانی انجام میشود که چندین شکستگی درون بینی ایجاد شده باشند و یا جراحات ایجاد شده برای بیش از 14 روز بدون درمان باقی بماند.عمل شکستگی بینی را میتوان در یک اتاق جراحی تحت بیهوشی عمومی انجام داد که این باعث میشود بیمار اصلاً چیزی را حس نکند. همچنین میتوان این درمان را در یک مطب و با استفاده از یک کرم بیحس کننده موضوعی ( که با استفاده از تکههای پنبه در درون بینی مالیده میشود) به همراه تزریق داروی بیحسی انجام داد.