تاریخ 22 آبان 1402
جوش های چرکی و التهابی به عنوان زخم های کوچک و آلوده که روی سطح پوست ایجاد می شوند، شناخته می شوند. این جوش ها عمدتا در هنگام بروز آکنه مشاهده می شوند، ولی ممکن است نشانه ای از عفونت های پوستی نیز باشند. جوش های چرکی روی پوست به صورت نقاط کوچک، برآمده و قرمزی دیده می شوند که معمولا یک نقطه سفید در مرکز آنها وجود دارد. این جوش ها ممکن است دردناک یا حساس به لمس باشند. آنها به طور معمول در حوزه پوستی پشت، سینه، شانه و مناطقی که در آن تعرق زیاد است، دیده می شوند. جوش های چرکی و التهابی نوعی آکنه هستند که عمدتا ناشی از عدم تعادل یا تغییرات هورمونی در بدن است. این بیماری پوستی، به ویژه در بین نوجوانان و جوانان، بسیار شایع است. اگر ظاهر جوش های چرکی برای فرد ناخوشایند است، می توان آنها را با درمان های موثری کنترل کرد.
آیا شما به طور ناگهانی بر روی پوست خود و شاید روی صورت خود برآمدگیهای سفید رنگی را میبینید که از نوع آن مطمئن نیستید؟ آیا این برآمدگیها توسط پوست قرمز رنگ احاطه شده و احتمالاً به صورت گروهی تشکیل شدهاند؟ اگر چنین است، ممکن است جوشهای چرکی داشته باشید. متخصصین در کلینیک پوست و موی رازی، جوشهای چرکی شما را ارزیابی میکنند و درمان مناسب را توصیه میکنند. گزینههای درمانی شامل تجویز دارو، آنتیبیوتیکها، لایه برداری شیمیایی، میکرودرم ابریژن و لیزر هستند. این روشهای درمانی در کاهش جوشهای چرکی و التهابی و بازگرداندن پوستی بی عیب و نقص بسیار مؤثر هستند. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص جوشهای چرکی یا تعیین وقت قبلی در کلینیک رازی میتوانید با شمارههای 02188334029– 02188333259 تماس حاصل فرمایید.
ظاهر جوشهای چرکی چگونه است؟
جوشهای چرکی به راحتی شناسایی میشوند. این جوشها به صورت برآمدگیهای کوچک روی سطح پوست شما ظاهر میشوند. جوشهای چرکی معمولاً سفید یا قرمز با مرکز سفید رنگ هستند. این جوشها ممکن است به لمس دردناک باشند و پوست اطراف آنها ممکن است قرمز و ملتهب باشد. نواحی رایج پیدایش جوشهای چرکی روی بدن عبارتند از:
- شانه
- قفسه سینه
- پشت
- صورت
- گردن
- زیر بازوها
- ناحیه شرمگاهی
- خط رویش مو
چه عواملی باعث ایجاد جوشهای چرکی میشوند؟
عوامل متفاوتی میتوانند منجر به ایجاد جوشهای چرکی شوند. این عوامل عبارتند از:
- آکنه: این بیماری پوستی رایج باعث ایجاد جوشهای چرکی بزرگتر ازجوشهای معمولی میشود.
- پسوریازیس (بیماری پوستی صدف): بیماری پوستی صدف یک بیماری پوستی است که سبب ایجاد قرمزی، خارش و تکههای فلس مانند در پوست شما میشود. عفونت، استرس، مواد شیمیایی خاص و بعضی از داروها میتوانند موجب افزایش احتمال ابتلا به پسوریازیس چرکی یا التهابی شود.
- روزاسه: این وضعیت پوست به طور معمول باعث میشود پوست روی صورت شما قرمز باشد و موجب ایجاد جوش میشود. اما یک نوع از بیماری که به عنوان روزاسه التهابی شناخته شده است، میتواند منجر به ایجاد جوشهای چرکی گردد.
- آبله مرغان: این بیماری مربوط به دوران کودکی و سایر بیماریهای ناشی از ویروس مربوطه سبب ایجاد ضایعات پوستی میشود که با پیشرفت بیماری به جوشهای چرکی تبدیل میشوند.
- کورک و دمل: به یک نوع از عفونت پوست اشاره دارد که شامل مناطق اطراف فولیکول مو است.
- تغییرات هورمونی: فعالیت هورمونی در بدن سبب ظهور آکنه و سایر عوارض پوستی میشود. از لحاظ علمی علت این است که هورمونها سبب افزایش یا کاهش تولید سبوم (چربی) روی پوست میشوند و آن را به محیطی مساعد برای رشد باکتری تبدیل میکنند که این وضعیت منجر به ایجاد آکنه میشود.
- استرس: استرس میتواند باعث افزایش آزاد سازی هورمونها از غدد آدرنال شود که این وضعیت منجر به شکل گیری آکنه میشود.
- زرد زخم: راشهای واگیردار باکتریایی پوستی که اغلب در کودکان رخمیدهد.
چه زمانی جوشهای چرکی نیاز به مراقبت های پزشکی دارند؟
جوشهای چرکی که ناگهان در سراسر صورت یا در قسمتهای مختلف بدن به وجود میآیند ممکن است نشان دهندهی ابتلا به یک عفونت باکتریایی باشند. در صورت وقوع ناگهانی جوشهای چرکی، با پزشک خود تماس بگیرید. اگر جوشهای چرکی دردناک هستند یا از آنها مایع نشت می کند نیز باید به پزشک مراجعه نمایید. این وضعیت ممکن است نشانهای از عفونت جدی پوست باشد.
اگر هر کدام از علائم زیر را همراه با بروز جوشهای چرکی مشاهده کردید، باید بلافاصله به نزدیکترین اورژانس مراجعه نمایید:
- تب
- احساس گرما در پوست در ناحیه جوش چرکی
- پوست سرد و مرطوب
- حالت تهوع
- استفراغ
- اسهال
- درد در ناحیه حاوی جوشهای چرکی
- جوشهای چرکی بزرگ که بسیار دردناک هستند
درمان
بنزیول پراکساید
بنزوئیل پراکساید یک داروی شایع درمان آکنه است که به طور موثر باکتری های موجب آکنه را از بین می برد و تولید چربی را کاهش می دهد. این محصول همچنین به کاهش التهاب نیز کمک می کند، بنابراین بهتر است در درمان آکنه های ملایم استفاده شود. در موارد آکنه متوسط تا شدید، ترکیبی از بنزوئیل پراکساید و آنتی بیوتیک های موضعی نتایج بهتری خواهند داشت.
آنتی بیوتیکها
آنتیبیوتیکهای موضعی مانند اریترومایسین و کلیندامایسین رشد باکتریهای آکنه (P.acnes) را کنترل میکنند و در عین حال سبب کاهش التهاب جوشهای چرکی میشوند. این داروها باید دقیقاً همانطور که تجویز شدهاند برای جلوگیری از ایجاد مقاومت در برابر باکتریها مورد استفاده قرار گیرند. هنگامی که آنتیبیوتیکها همراه با بنزیول پراکساید مورد استفاده قرار میگیرند، اثربخشی آنتیبیوتیکهای موضعی به طورقابل توجهی افزایش مییابد. آنتیبیوتیکهای خوراکی همچنین میتوانند جوشهای چرکی یا التهابی را کنترل کنند زیرا میزان باکتری روی پوست و همچنین التهاب را کاهش میدهند. آنتیبیوتیکهای خوراکی نیز معمولاً همراه با داروهای موضعی تجویز میشوند.
رتینوئیدها
رتینوئید موضعی، یک مشتق از ویتامین A است که اغلب اوقات درمان انتخابی برای بیماران مبتلا به جوشهای چرکی آکنه متوسط تا نسب تاشدید است. نه تنها فرمهای تجویز شده این دارو داروی منافذ را پاکسازی میکنند، بلکه مانع تشکیل جوشهای چرکی و سایر ضایعات آکنه میشود. رتینوئید های با فرمولهای قدیمی برای پوست تا حدودی ترکیب خشنی داشتند، اما در حال حاضر در فرمولهای ملایمتری موجود هستند که نتایجموثری همانند ترکیبات قبلی دارند. رتینوئیدها حساسیت به خورشید را افزایش میدهند، بنابراین هنگام استفاده از رتینوئیدهای موضعی، اقدامات لازم برای حفاظت از خورشید را انجام دهید.
لایه بردارهای شیمیایی
لایه بردارهای شیمیایی حرفهای مانند اسید گلیکول یک یا اسید سالیسیلیک برای از بین بردن سلولهای مرده پوست، منافذ، جوشهای سر سفید و سر سیاه و تحریک برای رشد پوستی جدید به کار میروند. لایه بردارهای شیمیایی همچنین در کاهش ظاهر زخمهای آکنه بسیار مؤثر هستند. لایه بردارهای شیمیایی دارای سه نوع درجه بندی هستند: لایه بردارهای سطحی، متوسط و عمقی. لایه برداریهای لایههای زنده (لایههای متوسط و عمیق) با استفاده از محصولاتی مانند اسید تری کلرواستیک (TCA) و فنل باید توسط یک پزشک انجام شود.
میکرودرم ابریژن
میکرودرم ابریژن روش لایه برداری مکانیکی لایه سطحی پوست است. این نوع درمان شامل یک دستگاه دستی است که کریستالها را روی پوست میکشد. کریستالها به آرامی سطح پوست را سایش یا صیقل میدهند. یک لولهی خلاء کریستالها و سلولهای پوست را پاکسازی میکند. میکرودرم ابریژن موجب لایه برداری و باز کردن منافذ پوست میشود. نتایج سریعاً قابل مشاهده هستند و پوستی روشنتر و صورتی رنگ به وجود میآید.
لیزر
درمانهایی که شامل استفاده از لیزر هستند در زمانی که شما جوشهای چرکی عمیقی دارید و عفونت میتواند عمیقتر از یک آکنه خفیف یا متوسط باشد، در رسیدن به لایههای عمیق پوست کمک میکنند و استفاده از این درمانها در هنگام بروز این نوع از عفونتها ضروری است. هنگامی که شما با عفونت باکتریایی و التهاب روی سطح پوست مانند جوشهای التهابی و چرکی آکنه مواجه هستید، لیزر درمانی میتواند به شما کمک کند. لیزر درمانی به از بین بردن عفونت پوست کمک میکند و همچنین تشکیل اسکار را کاهش میدهد.
درمان فوتودینامیک
در صورتی که شدت آکنه شما شدید است، میتوانید از روش درمانی به نام فوتودینامیک استفاده کنید تا جوشهای چرکی ناشی از عفونت را از بین ببرید. در این روش، از ترکیب نور و یک محلول فعال شده توسط نور استفاده میشود که هدف آن از بین بردن جوشهای چرکی آکنه است.
درمان فتودینامیک علاوه بر کمک به از بین بردن جوشهای چرکی و عوارض دیگر پوستی ناشی از آکنه، ممکن است زخمهای آکنههای قدیمی را کاهش داده و پوست شما را صافتر کند. برای استفاده از این روش، با متخصص پوست خود تماس بگیرید تا اوضاع پوست خود را بررسی کند و ببیند آیا میتوانید از فتودینامیک برای درمان بیماری خود استفاده کنید یا خیر.