قرمزی صورت(روزاسه) یک بیماری مزمن پوستی است که موجب التهاب پوست صورت میشود. روزاسه معمولا پوست گونه و چانه را بیشتر درگیر میکند. البته ممکن است نواحی پیشانی، بینی و چشم نیز درگیر شوند. علت اصلی بروز قرمزی صورت(روزاسه) مشخص نیست. در اغلب موارد افراد بین 30 تا 60 سال به این بیماری مبتلا میشوند. این بیماری در بین افرادی با پوست حساس و نازک و چشمان آبی، بیشتر شایع است. بیماری روزاسه میتواند دائمی، گذرا یا دورهای باشد و نشانهی مشخصه آن، رنگ قرمز است. بیماری روزاسه به خودیخود خوب نمی شود و ممکن است علائم آن به مرور زمان بدتر شوند و بنابراین مراجعه به پزشک و اقدام برای درمان آن، کاری ضروری است.
در صورتی که ابتلا به بیماری روزاسه (قرمزی صورت) برای شما مشکلاتی ایجاد کرده و یا ظاهر ناخوشایند آن موجب کاهش اعتماد به نفس شما شده است، لازم است که برای درمان آن به پزشک متخصص مراجعه کنید. متخصصین ما در کلینیک پوست و موی رازی در ابتدا شما را معاینه و ارزیابی میکنند تا نوع روزاسه را تشخیص دهند و سپس با توجه به شدت و بیماری و شرایط خاص شما، بهترین روش درمان را برای شما تجویز میکنند.
برخی از این روشهای درمانی عبارتند از:دارو درمانی، جراحی لیزری و جراحی با IPL این روشهای درمانی کاملا ایمن و بسیار موثرند و میتوانند شدت روزاسه (قرمزی پوست) را کاهش داده علائم آزاردهندهی آن برطرف کنند.
برای دریافت مشاوره و مطرح کردن سوالات خود در خصوص بیماری روزاسه یا رزرو نوبت در کلینیک رازی میتوانید با شمارههای 02188334029– 02188333259 تماس حاصل فرمایید.
علل
علت اصلی بروز بیماری روزاسه (پوست قرمز) مشخص نیست. از نظر متخصصین، این بیماری میتواند بر اثر ترکیبی از عوامل ارثی و محیطی باشد. لازم به ذکر است که بیماری قرمزی پوست ارتباطی با عدم رعایت بهداشت ندارد. برخی از عوامل مشخص با افزایش گردش خون در زیر پوست میتوانند موجب بروز سرخی پوست در فرد مستعد و یا شدت یافتن آن شوند. برخی این عوامل عبارتند از:
- خوردن نوشیدنی داغ و غذاهای تند
- سرما یا گرمای شدید
- باد یا تابش نور خورشید
- برانگیخته شدن احساسات
- ورزش کردن
- استفاده از مواد آرایشی
- مصرف داروهایی که موجب اتساع عروق میشود مانند برخی داروهای فشار خون
انواع قرمزی پوست
کمیتهی تشکیل شده از 17 متخصص از سراسر جهان، بیماری روزاسه را به چهار زیردستهی اصلی تقسیم کردهاند که این دسته بندیها الگوهای شایع بیماری روزاسه را تعیین میکند و علائم و نشانههای مختلف آن را از یکدیگر متمایز میکند. این دسته بندی بدین صورت است:
- قرمزی خفیف ( روزاسه erythematotelangiectatic) حالت گرگرفتگی و قرمزی مداوم پوست و احتمالا برخی مویرگهای قابل رویت از روی پوست.
- قرمزی متوسط (روزاسه papulopustular) قرمزی مداوم پوست همراه با برخی برآمدگیها و جوشها.
- قرمزی شدید (روزاسه phymatous) ضخیم شدن پوست که موجب بزرگ شدن بینی به خاطر بافت اضافه میشود.
- قرمزی چشمی:بروز علائم بیماری در چشم، مانند خشکی چشم، اشک ریختن، سوزش چشم، تورم پلکها، بروز مکرر گلمژه و در مواردی از دست دادن بینایی بر اثر آسیب قرنیه.
علائم و نشانهها
علائم و نشانههای روزاسه (قرمزی صورت) عبارتند از:
علائم اصلی روزاسه:
- گرگفتگی: بسیاری از افراد مبتلا به روزاسه دارای سابقهی گرگرفتگی و قرمزی مکرر پوست هستند.قرمزی پوست ممکن است همیشگی نباشد و به صورت دورهای عود کند و مجددا برطرف شود.اما این مورد یکی از بارزترین علامتهای روزاسه است.
- قرمزی مداوم پوست: قرمز بودن مداوم پوست اصلیترین و شایعترین نشانه ی روزاسه میباشد و به شکل گرگرفتگی یا آفتاب سوختگی است که بهبود پیدا نمی کند.
- جوش و دانههای پوستی: دانههای قرمزرنگ یا جوشهای چرکی قرمز رنگ روی پوست تشکیل میشوند.
- نمایان شدن مویرگها از زیر پوست: در بسیاری از افراد مبتلا به روزاسه، مویرگهای ریزی از زیر پوست نمایان هستند.
سایر علائم و نشانههای احتمالی:
- خشکی و خارش چشم: در بسیاری از بیماران مبتلا به روزاسه ممکن است چشمها خارش زیاد داشته باشند و در بسیاری از موارد چشمها اشکی و قرمز باشند. همچنین ممکن است پلکها قرمز و متورم شوند و بیمار به گلمژه نیز زیاد دچار میشود.
- سوزش پوست: معمولا شخص در پوست صورت خود احساس سوزش میکند. همچنین ممکن است پوست خارش داشته باشد و بیمار حس کند که پوست او در حال کشیده شدن است.
- خشک بودن ظاهر پوست: فسمت مرکزی پوست صورت ممکن است حالتی خشن داشته باشد و بنابراین به نظر بسیار خشک بیاید.
- پلاک پوستی: ممکن است پوستههای برآمده و قرمزرنگی روی پوست تشکیل شوند. این پوستهها تغییری در پوست اطراف خود ایجاد نمی کنند.
- ضخیم شدن پوست ممکن است پوست بافت اضافه تشکیل دهد و ضخیم شود: این اتفاق اغلب در ناحیه وست بینی میافتد. این مشکل که با نام رینوفیما (rhinophyma) شناخته میشود در بین مردان بیش از زنان شایع است.
- تورم: تورم صورت که با نام اِدِم (edema) شناخته میشود ممکن است به طور مستقل یا همراه با سایر علائم روزاسه بروز کند.
عوامل خطر
هر شخصی ممکن است به روزاسه مبتلا شود. اما در صورتی که شرایط زیر را داشته باشید، احتمال بروز روزاسه در شما بیشتر است:
- شما زن باشید
- پوست نازک و حساسی داشته باشید (خصوصا اگر پوست شما توسط آفتاب آسیب دیده باشد)
- سن شما بالای 30 سال باشد
- سیگار بکشید
- دارای سابقهی خانوادگی در ابتلا به قرمزی پوست (روزاسه) باشید
تشخیص
پزشک متخصص ابتدا در مورد علائم و نشانههایی که دارید از شما سوال میکند. ممکن است پزشک تنها با نگاه کردن به پوست شما، ابتلا به روزاسه را به راحتی تشخیص دهد. ممکن است در مواردی برای بررسی سایر عواملی که احتمالا موجب بروز این علائم شدهاند، انجام برخی تستها و آزمایش خون تجویز شود.
درمان
بیماری روزاسه (قرمزی پوست) به خودی خود خوب نمی شود و در صورت عدم اقدام به درمان ممکن است شدت پیدا کند و به مرور زمان بدتر شود. انجام دادن درمانهای تجویز شده توسط پزشک میتواند علائم شما را ظرف چند هفته بهبود دهد.
دارو درمانی
نوع دارویی که پزشک شما تجویز میکند به علائم و نشانههای خاص شما بستگی دارد. انواع داروهایی که برای درمان روزاسه تجویز کی شوند عبارتند از:
- داروهایی برای کاهش قرمزی پوست: داروی بریمونیدین میتواند در کاهش قرمزی پوست موثر باشد. این دارو به صورت پزل روی پوست مالیده میشود. بریمونیدین موجب تنگ شدن عروق خونی میشود. شما ممکن است تاثیر دارو را 12 ساعت پس از زدن آن مشاهده کنید. تاثیر این دارو عروق خونی موقتی است و بنابراین برای ماندگاری نتایج و مشاهدهی بهبودی لازم است که به طور منظم از دارو استفاده شود.
- مترونیدازول: این داروی موضعی که دارای اثر ضدالتهاب و ضدمیکروبی است، یکی از درمانهای اصلی و بسیار موثر برای روزاسه محسوب میشود. این دارو را میتوان به صورت بلندمدت مصرف کرد. مترونیدازول به صورت کرم، ژل و لوسیون در دسترس است.
- آنتیبیوتیکهای خوراکی: داکسیسایکلین نوعی آنتیبیوتیک خوراکی به شکل قرص است که برای درمان روزاسه خفیف تا متوسط که با دانه و جوشهای چرکی همراه است، تجویز میشود.
- ایزوترتینوئین: در صورتی که شما به روزاسهی بسیار شدید مبتلا باشید که به سایر درمانها پاسخگو نیست، ممکن است پزشک شما مصرف ایزوترتینوئین را تجویز کند. ایزوترتینوئین داروی بسار قوی است که میتواند به درمان ضایعات پوستی آکنه مانند ناشی از روزاسه کمک کند. این دارو نباید در دوران بارداری مصرف شود چرا که میتواند نقایص مادرزادی بسیار جدی ایجاد کند.
- کرمهای استروئیدی: در مواردی میتوان روزاسه (قرمزی پوست) را با استفاده از کرمهای استروئیدی موضعی که هم به صورت تجویزی و هم غیرتجویزی قابل تهیه هستند، درمان نمود. از این کرمها میتوان به صورت کوتاه-مدت برای رفع قرمزی و التهاب پوست استفاده کرد.
- کرم ترتینوئین: این کرم موضعی ممکن است برای روزاسه خفیف تجویز شود.
- سدیمسولفاستامید و سولفور: این دارو معمولا به صورت ترکیبی با داروهای دیگر و به منظور رفع قرمزی و التهاب پوست تجویز میشود.
درمان با لیزر و (IPL)
در برخی موارد میتوان با استفاده از لیزر یا نور پالسی شدید (IPL) قرمزی پوست و عروقی که از زیر پوست نمایان هستند را برطرف کرد. این روشهای درمانی ممکن است مشکل گرگرفتگی پوست را نیز برطرف کنند. دستگاههای لیزر و IPL اشعهی نور باریکی تولید میکنند که به سمت رگهای خونی پوست که نمایان هستند، تابانده میشود. گرمای ناشی از لیزر موجب از بین روفتن رگهای اتساع یافته میشود و این رگها کاملا جمع میشوند و بنابراین دیگر از روی پوست نمایان نخواهند بود. این روش کمترین آسیب ممکن را به بافتهای اطراف ناحیه تحت درمان میزند. لیزردرمانی ایجاد در خفیفی میکند اما میزان این درد به حدی کم است که اغلب بیماران نیازی به بیحسی ندارند.
درمان مشکلات چشمی
در صورتی که بیماری روزاسه، چشمهای شما را درگیر کرده است (روزاسهی چشمی )، شما به درمانهای بیشماری برای مراقبت از چشم خود نیاز دارید. برای مثال ممکن است لازم باشد از قطره یا پماد چشمی برای مرطوب نگه داشتن چشم خود استفاده کنید و یا در صورت ابتلا به بلفاریت (التهاب پلک) از بیوتیک خوراکی استفاده کنید.
جراحی
در برخی از موارد، پوست بینی بر اثر ابتلا به بیماری روزاسه بسیار ضخیم میشود که به این عارضه رینوفیما گفته میشود. برای برداشتن بافت اضافهی پوست بینی میتوان از چند تکنیک مختلف جراحی استفاده نمود تا فرم بینی را اصلاح کرد و ظاهر بهتری به آن بخشید. این کار را میتوان با استفاده از لیزر، اسکالپل (تیع مخصوص جراحی) و یا وسیله تهاجمی دیگری انجام داد که به آن تکنیک درمابریژن گفته میشود.
پیشگیری
- از خوردن نوشیدنی داغ اجتناب کنید
- از قرار گرفتن در معرض آفتاب برای مدت زمان طولانی خودداری کنید.
- برای شست و شوی پوست صورت خود از محصولات بدون اسانس استفاده کنید.