تاریخ 21 آبان 1402
همان گونه که کاشت مو بسیار پر طرفدار میباشد امروز افراد زیادی متقاضی کاشت ریش هستند. در برخی جوامع داشتن ریش یک مزیت محسوب میشود و ظاهری مردان تر را به وجود میآورد و به همین دلیل افراد زیادی قصد دارند به کاشت ریش بپردازند. کاشت ریش یک روش تهاجمی نیست و با قابلیتهای متعددی از قبیل کاهش ریسک ایجاد بافت اسکار و عدم نیاز به استراحت در منزل همراه میباشد. اگرچه فرآیند کاشت ریش یک روش نسبتاً ساده است و طی مدت کوتاهی انجام میشود و دوران بهبود پس از آن بسیار کوتاه است باید بیمار از همه نکات مرتبط با کاشت ریش پیروی کنند تا نتایج مطلوبی را از درمان به دست بیاورد. فرایند کاشت ریش تفاوت چندانی با کاشت مو ندارد و در هر دو روش از تکنیکهای مشابه استفاده خواهد شد. به طور کلی برای کاشت ریش باید به اندازه کافی فولیکولهای سالم مو در ناحیه دهنده (که معمولاً از قسمت پشت سر برداشته میشود) وجود داشته باشد تا امکان پیوند آنها در ناحیه صورت فراهم گردد. در صورتی که شما به یک پزشک با تجربه و یک مرکز معتبر مراجعه نمایید نتایجی که از درمان به دست خواهید آورد کاملاً طبیعی بوده و شما از نتیجه درمان رضایت کامل خواهید داشت.
علل ریزش ریش چیست؟
ریزش طبیعی موهای صورت، اختلالات هورمونی، استرس، اختلالات پزشکی و رژیم غذایی نامناسب از علل شایعی هستند که باعث ریزش مو در آقایان خواهد شد. قبل از اینکه تصمیم بگیرید به کاشت ریش بپردازید بهتر است با علل شایع ریزش ریش آشنا شوید. توجه کردن به نکات زیر کاملاً ضروری است:
- چرخه طبیعی رشد موهای صورت: علاوه بر موهای سر همه موهای بدن از قبیل موهای صورت در سه مرحله مختلف رشد میکنند که عبارتند از آناژن، کاتاژن و تلوژن. هنگامی که موهای جدید در مرحله رشد شروع به جوانه زدن از روی سطح پوست مینمایند تعدادی دیگر از موها وارد فاز ریزش میشوند. در مراحل طبیعی رشد موها معمولا ریزش ۵۰ تا ۱۵۰ عدد در طول روز کاملاً طبیعی است. به این ترتیب ریزش موها به این معنا نیست که شما در حال طاس شدن هستید.
- کاهش سطح تستسترون و دی هیدرو تستسترون: رشد موهای صورت توسط هورمونهای آندروژنتیک مردانه کنترل و شروع میشود. هورمون تستسترون فولیکولها را برای وارد شدن به فاز رشد آماده میکند و هورمون دی هیدروتستوسترون آنها را تحریک میکند از سطح پوست خارج شوند و رشد طولی داشته باشند. به این ترتیب کاهش سطح این هورمونها میتواند باعث ریزش و از بین رفتن موهای صورت شود.
- اختلالات تغذیه ای و کمبود برخی مواد مغذی از قبیل ویتامین و مواد معدنی مانند بیوتین، ویتامین دی، زینک، ویتامین آ، منیزیم، کلسیم، ویتامین ای و k2 باعث ریزش موهای صورت خواهد شد. این مواد مغذی نقش مهمی را در فرایند تولید کلاژن و کراتین ایفا میکنند.
- از جمله عوارض منفی استرس مزمن افزایش سطح هورمون کورتیزول است. استرس با سرکوب هورمونهای آندروژنیک باعث بروز برخی عوارض جانبی از قبیل ریزش مو خواهد شد. جالب است بدانید که کورتیزون فرایند ریزش مو که تلوژن افلوویوم نام دارد را تحریک خواهد کرد.
- آلوپسی آره آتا نام یک بیماری خود ایمنی است که در این اختلال سلولهای التهابی به خود بدن و به ویژه فولیکولهای مو حمله میکنند. این اختلال نسبتاً شایع است و تعداد قابل توجهی از افراد را در طول زندگی درگیر میکند. در صورتی که این اختلال در ناحیه صورت به وجود بیاید باعث ریزش موهای صورت به شکل سکه ای خواهد شد.
چه افرادی متقاضی مناسبی برای کاشت ریش هستند؟
برای کاشت ریش نیز از روشهایی استفاده میشود که به منظور کاشت مو مورد استفاده قرار میگیرد. به این ترتیب تا زمانی که در قسمت پشت سر شما فولیکولهای سالم وجود داشته باشد و رنگ و بافت آنها با موهای صورت مطابقت داشته باشد میتوانید متقاضی مناسبی برای کاشت ریش باشید. پزشک به منظور کاشت ریش خواستهها و درخواست بیمار را مورد ارزیابی قرار میدهد. اگر موهای صورت شما کم پشت است یا روی صورت شما بافت اسکار وجود دارد و قصد دارید آن را بپوشانید و قصد دارید ریش خود را پر پشت تر نمایید میتوانید از مزایای کاشت ریش بهره مند شوید و از مشکلات فیزیکی و ذهنی ناشی از کم پشت بودن ریش اجتناب نمایید. با این حال برخی شرایط خاص وجود دارد که باعث میشود شما نتوانید متقاضی درمان با کاشت ریش باشید به عنوان مثال اگر شما تحت درمان با شیمی درمانی قرار دارید یا تحت درمان آلوپسی یونیورسال باید قبل از کاشت ریش، برنامه درمان خود را به اتمام برسانید. از آنجایی که برای کاشت ریش باید به تعداد کافی در ناحیه پشت سر شما موی سالم وجود داشته باشد افرادی که به طور کامل دچار ریزش مو شده اند نمیتوانند متقاضی خوبی برای کاشت ریش باشند.
بهترین روش کاشت ریش
در ابتدا، پزشک با شما در مورد مراقبتهای قبل از کاشت ریش صحبت میکند و از شما میخواهد که فهرست کاملی از داروها و مکملهایی که مصرف میکنید را در اختیار او قرار دهید. قبل از کاشت ریش، شما باید حداقل سه روز از مصرف داروهای ضد التهابی، آسپرین و مشروبات الکلی خودداری کنید.
پزشک برای کاشت ریش از دو روش استفاده میکند: استخراج واحد فولیکولی یا کاشت مستقیم مو. اولین مرحله در فرایند کاشت مو، مشاوره با پزشک است تا او بتواند بهترین روش را با توجه به شرایط شما انتخاب کند و اطلاعات لازم در خصوص هزینه درمان و موارد دیگر را در اختیارتان قرار دهد. برای انتخاب بهترین روش ممکن، باید با هر دو روش کاشت ریش آشنا شوید و تفاوتهای هر دو را بشناسید.
استخراج واحد فولیکولی (FUE)
روش استخراج واحد فولیکولی به این صورت است که هر یک از واحدهای فولیکولی به صورت جداگانه از ناحیه دهنده جدا میشوند و پزشک برای این کار از پانچ یا فورسپس به قطر یک میلیمتر استفاده میکند. سپس جراح برشهای کوچکی را در ناحیه گیرنده ایجاد میکند و گرافتهای مو در محل مورد نظر قرار داده میشوند. زمانی که تعداد موهای موجود در هر فولیکول و تعداد واحدهای فولیکولی مورد نیاز مشخص شود، فرآیند کاشت ریش ممکن است چند ساعت طول بکشد یا پزشک ترجیح دهد آن را در چند روز انجام دهد. بافت آسیب دیده و پشت سر معمولاً طی مدت سه تا چهار هفته بهبود مییابد و بافت اسکار کوچکی باقی میماند که توسط موهای سر پوشیده میشود و قابل مشاهده نیست.
کاشت مستقیم مو
پس از آن که با توجه به نیازها و خواستههای بیمار فرایند برنامه ریزی برای مشخص کردن خط ریش انجام شد پزشک در مرحله بعد از داروی بی حسی موضعی به منظور بیحس کردن ناحیه مورد نظر استفاده خواهد کرد. پس از آنکه داروی بی حسی شروع اثر گذاری نمود فرایند استخراج موها آغاز میشود و پزشک از یک دستگاه به قطر یک میلی متر یا کمتر استفاده خواهد کرد. گرافتهای مو که از ناحیه دهنده خارج میشوند فوراً در محل گیرنده قرار داده خواهند شد. پزشک بدین منظور از یک وسیله مخصوص که شبیه خودکار است و میتواند به طور همزمان یک تا چهار عدد از فولیکولهای مو را به ناحیه موردنظر انتقال دهد استفاده مینماید. فرایند کاشت فولیکولهای مو باید با دقت و مهارت بالایی انجام شود به همین دلیل مراجعه به یک جراح با تجربه کاملاً ضروری است. بافت اسکار کوچکی که در محل استخراج فولیکولهای مو باقی میماند جلب توجه نمیکند و موهای سر به خوبی آنها را پوشش میدهند.
با توجه به سایز ناحیه گیرنده معمولاً در هر دو روش به حدود چهار هزار تا هفت هزار تار مو به منظور ایجاد ظاهر مورد نظر نیاز خواهید داشت. فرایند کاشت کامل موهای صورت در دو جلسه ۵ ساعتی انجام میشود. پس از آنکه اثر داروی بی حسی از بین رفتن ممکن است شما دچار مقداری سوزش و ناراحتی شوید طی مدت کوتاهی بهبود پیدا میکند. قرمزی، التهاب یا ناراحتی حاصل از کاشت مو نیز از بین میرود و جای نگرانی وجود ندارد. به منظور بهبود این مشکلات پزشک تجویز داروی مسکن یا داروهای ضد التهاب خواهد پرداخت. ممکن است شما در ناحیه دهنده و گیرنده مو دچار بی حسی شوید که مشکل مهمی نیست و به زودی برطرف خواهد شد.
پس از ۲ تا ۳ هفته موهایی که در ناحیه گیرنده پیوند شده اند شروع به ریزش خواهند کرد. این مرحله کاملاً ضروری است تا فرآیند رشد دائمی موها فراهم گردد. ریزش موهای پیوند شده در این دوران به هیچ عنوان نباید باعث نگرانی شما شود. به محض آنکه موهای پیوند شده خود را ترمیم نمایند با حجم بیشتر و با قدرت بهتری شروع به رویش خواهند کرد. نکته ای که باید به خاطر داشته باشید این است که ممکن است این فرایند حداقل حدود چهار ماه طول بکشد تا شما نتیجه دلخواه خود را به دست بیاورید پس باید صبوری پیشه کنید و منتظر گذر زمان باشید.
مزایای کاشت ریش چیست؟
- کاشت ریش هیچ گونه دردی ندارد. افرادی که قصد کاشت ریش را دارند معمولاً از احساس درد در این ناحیه ابراز نگرانی میکنند اما باید به شما اطمینان خاطر بدهیم که کاشت ریش یک روش بدون درد است و برشهایی که به منظور برداشت و کاشت ریش انجام میگردد علت استفاده از داروی بی حسی موضعی با احساس درد همراه نخواهد شد.
- دوران بهبود پس از کاشت ریش بسیار کوتاه است و معمولاً شما احتیاج چندانی به استراحت در منزل ندارید و میتوانید به انجام امور روزمره خود بپردازید. اگر چه ممکن است شما پس از کاشت ریش شاهد قرمزی و تورم صورت خود باشید معمولاً این وضعیت طی مدت چند روز برطرف خواهد شد.
- پس از کاشت ریش معمولاً شما میتوانید به صورت طبیعی ریش خود را بلند کنید، شیو کنید و به آن مدل بدهید زیرا موهایی که رشد میکنند کاملا دائمی هستند.
- روشهای مورد استفاده برای کاشت ریش در درمان هیچگونه بافت اسکار قابل مشاهده ای را روی صورت باقی نمیگذارند و شما نباید از این بابت نگرانی داشته باشید.
- برای کاشت ریش از موهای پشت سر استفاده میشود تا امکان پوشش دادن کامل صورت فراهم گردد. در صورتی که شما با برخی اختلالات از قبیل طاسی پیشرفته مردانه مواجه نباشید و در قسمت پشت سر شما به اندازه کافی موجود داشته باشد با کاشت ریش نتیجه دلخواه تان را به دست خواهید آورد.
- کاشت ریش به شما این اجازه را میدهد که با توجه به علاقه شخصی خود به انتخاب خط ریش تان بپردازید. با توجه به تنوع مدلهای مختلف ریش، شما میتوانید با کاشت ریش ظاهر دلخواه خود را انتخاب کنید و هیچ گونه محدودیتی در این زمینه وجود ندارد.
- تحقیقات متعدد نشان داده است آقایانی که ریش پرپشت تری دارند اعتماد به نفس بهتری دارند و به عقیده دیگران قدرتمند تر به نظر میرسند.
معایب کاشت ریش چیست؟
بحث و گفتگو در مورد معایب کاشت ریش همچنان ادامه دارد، اما در اینجا ما به بررسی معایب کاشت ریش میپردازیم. برای دستیابی به اطلاعات کامل درباره کاشت ریش، باید بهجز مزایا، با معایب آن نیز آشنا شویم. مسائلی که درباره معایب کاشت ریش بحث میشوند، نگرانی زیادی ایجاد نمیکنند، زیرا گرافتهای مو به اندازه کافی برای پوشش ناحیه دهنده مو وجود دارد. بنابراین، مسئله بافت اسکار که ممکن است از کاشت ریش ناشی شود، به راحتی قابل حل است. مورد دیگری که باید به آن اشاره کنیم این است که موهای پیوند داده شده طی سه هفته اول شروع به ریزش میکنند که این امر یک بخش طبیعی از فرآیند پیوند مو است و پس از آن، مولکولهای جدید مو شروع به رشد میکنند.
آیا کاشت ریش عارضه جانبی دارد؟
کاشت ریش نیز همانند همه عملهای جراحی با عوارض جانبی و برخی خطرات همراه است که باید با همه آنها آشنایی پیدا کنید. تعداد زیادی از این عوارض جانبی طی مدت چند روز پس از عمل بهبود پیدا میکند اما در برخی موارد نادر ممکن است شما با عوارض جانبی جدی مواجه شوید که برخی از آنها به شرح زیر میباشند:
- کبودی خفیف و تورم در ناحیه صورت
- حساسیت در محل گیرنده و دهنده مو
- خارش و التهاب پوست سر
- بی حسی در ناحیه صورت
- به وجود آمدن بافت اسکار یا پوسته ریزی
- قرمزی پوست
- ریسک بروز عفونت و خونریزی که نادر است.
- ریسک بروز عفونت و التهاب که بسیار نادر است.
- به وجود آمدن بافت اسکار در ناحیه دهنده مو که نادر میباشد.
پزشک پس از کاشت مو به تجویز داروی مسکن و پماد میپردازد تا درد و ناراحتی حاصل از درمان بهبود پیدا کند.
دوران بهبود پس از کاشت ریش
پس از کاشت ریش حدود ۷ تا ۱۰ روز طول میکشد تا پوست صورت به طور کامل بهبود پیدا کند و در برخی موارد نادر حدود ۲ تا ۴ هفته پس از کاشت ریش تورم و قرمزی صورت از بین میرود. نکته مهمی که باید به خاطر داشته باشید این است که سرعت روند بهبودی در همه بیماران یکسان نیست اما در صورتی که شما از دستورات توصیه شده توسط پزشک پیروی کنید میتوانید به تسریع روند بهبود خود کمک نمایید. پوستههای کوچکی که در محل گیرنده مو به وجود میآید معمولاً حدود ۵ روز پس از کاشت ریش از بین میروند که در برخی از بیماران ممکن است این فرآیند بیش از یک هفته طول بکشد. در صورتی که پس از کاشت ریش دچار هرگونه مشکلی شده باشید باید با پزشک خود صحبت کنید تا شما را راهنمایی کند. به منظور افزایش موفقیت فرایند کاشت ریش باید از مراقبتهای پس از درمان پیروی کنید و بایدها و نبایدهای کاشت ریش و به خاطر داشته باشید:
- ممکن است لازم باشد پس از کاشت ریش از محل کار خود مرخصی بگیرید تا تورم و التهاب صورت شما از بین برود.
- باید تا حد امکان در ناحیه دهنده و صورت خود را تمیز نگه دارید تا ریسک بروز عفونت و سایر عوارض جانبی به حداقل برسد. در صورت بروز هرگونه مشکلی باید با پزشک خود مشورت کنید.
- از دست زدن به صورت خود به منظور خاراندن یا دستکاری کردن موهای پیوند شده خودداری کنید.
- باید از انجام دادن فعالیت جسمانی شدید خودداری نمایید تا دچار عوارض حاصل از درمان نشوید.
- از قرار دادن صورت خود در معرض نور مستقیم افتاب خودداری کنید زیرا نور آفتاب ریسک بروز خارش و تورم و درد را افزایش میدهد.
- به هیچ عنوان بر خلاف دستور پزشک از داروهای رقیق کننده خون یا داروهای مشابه استفاده نکنید زیرا ریسک بروز خونریزی را افزایش میدهند. تنها دارویی که باید از آن استفاده کنید آنتی بیوتیک است که توسط پزشک و با هدف پیشگیری از بروز عفونت تجویز شده است.
- باید از انجام دادن فعالیتهای جسمانی مانند شنا یا دوش آب داغ یا سونای خشک و بخار اجتناب کنید
- حداقل تا چند روز از استعمال دخانیات خودداری کنید زیرا تنباکو ریسک طولانی شدن دوران بهبود را افزایش میدهد.
تقریباً ده روز پس از کاشت ریش شما میتوانید صورت خود را شیو کنید و پشت سرتان را به آرامی ماساژ دهید. حدود ۲ تا ۳ هفته پس از کاشت ریش فرایند ریزش موهای پیوند شده آغاز میشود اما نگران نباشید زیرا کاملاً طبیعی است و یک بخش قابل انتظار از روند ریزش مو محسوب میشود. طی مدت چهار ماه پس از کاشت ریش مجددا فولیکولهای پیوند شده شروع به رشد میکنند و شما شاهد پرپشت شدن ریش خود خواهید بود.