تاریخ 21 آبان 1402
کاشت مو نوعی عمل جراحی است که در طی آن فولیکولهای فعال پوست سر از ناحیه مودار به منطقه بدون مو منتقل میشود. با وجود اینکه، عمل با برخی عوارض جانبی همراه است، در درمان آلوپسی (ریزش مو) و ایجاد ظاهر طبیعی موهای سر، موثر است. در این مقاله به توضیح عوارض جانبی مختلف این عمل که آگاهی از آنها برای شما لازم است، میپردازیم.
انواع کاشت مو
کاشت مو یک روش جراحی است که توسط جراحان زیبایی برای بازیابی موهای از دست رفته انجام میشود. در این روش، فولیکولهای فعال از نواحی مودار پوست سر یا سایر نقاط بدن به نواحی بدون موی پوست سر منتقل میشوند. این فولیکولهای فعال باعث ایجاد یک ظاهر طبیعی در نواحی بدون موی پوست سر میشوند.
کاشت مو به دو روش انجام میشود:
- جابجایی فولیکولها (FUT): در این روش فولیکوهای استخراج شده در بخشی از پوست سر که برای دریافت آماده شده، قرار داده میشوند. این روش نیازمند دقت فراوان است چراکه سوراخهایی که به منظور کاشت فولیکوها در پوست سر ایجاد میشوند، میبایست در محل صحیح خود قرار داشته باشند. اندازه این سوراخها نباید بزرگتر از فولیکولهای آماده کاشت باشد..
- استخراج فولیکول (FUE): در این روش کاشت مو، فولیکولها از ناحیه دهنده فولیکول استخراج میشوند. به این صورتکه محلی که رشد موهای آن سالم و طبیعی است شکافته شده و مقداری از فولیکولهای آن برداشته میشود. سپس به کمک یک میکرو پانچ، سوراخهای ظریفی در ناحیه بدون مو ایجاد و فولیکولها کاشته میشوند.
عمل کاشت مو چه عوارضی دارد؟
هر روش جراحی عوارض و معایب خود را دارد. کاشت مو نیز یکی از آنهاست . عوارض کاشت مو خیلی نگران کننده است و برای مدت کوتاهی میباشد. انتخاب پزشک با تجربه و در نظر گرفتن مراقبتهای قبل و بعد از کاشت در کاهش عواض و بهبودی سریع پس از کاشت بسیار موثر است.
موارد زیر از عوارض کاشت مو میباشند:
ریزش مو
ریزش بیش از حد مو یکی از عوارض شایع در عمل کاشت مو است. این مسئله ممکن است به دلیل اختلالات عروقی و آسیب ناشی از جراحی، در ناحیه دهنده مو (محلی که فولیکولهای فعال از آن برداشت شدهاند) رخ دهد و با کم شدن موها مواجه شویم. این پدیده بیشتر در روش استخراج فولیکول (FUE) نسبت به روش جابجایی فولیکول (FUT) مشاهده میشود، زیرا در این روش پیوند به شکل بزرگتری انجام میشود. همچنین، روش FUE ممکن است منجر به ریزش موی دائمی شود، در حالیکه پس از اتمام عمل FUT، روند ریزش مو برعکس میشود.
خونریزی
در هر دو روش FUT و FUT خونریزی وجود دارد که البته متوقف خواهد شد. پزشک شما، به حداقل رساندن خونریزی را مد نظر قرار خواهد داد. اما در هر صورت پس از دوره ریکاوری ممکن است شاهد مقداری خونریزی باشید.
جای زخم جراحی
جای زخم جراحی عارضهای است که در عمل کاشت مو بسیار مشاهده میشود. اگر از تکنیکها و روشهای مناسب جراحی که در دورههای آموزشی به جراحان آموزش داده میشود استفاده نشود ممکن است ناحیهای که فولیکولها از آنجا برداشت شده دچار اسکارهای گسترده شود. بیشترین عامل بروز اسکار مربوط به تکنیکهای ضعیف جراحی است مانند بستن تک لایهای زخم، انتخاب مواد نامناسب برای بخیه، انتخاب تکنیکهای نامناسب بخیه زدن (بخصوص وقتی جراح یا پزشک بدون توجه به نتیجه نهایی ضعیف، از روشهای پیوسته بخیه زدن برای صرفه جویی در زمان، استفاده میکند) و خیلی شل یا خیلی سفت کنار هم قرار دادن دو لبه زخم. این مسائل در افرادی که مستعد اسکارهای هایپرتروفیک هستند بیشتر شایع است. اگر در گذشته سابقه اسکارهای هایپرتورفیک یا ضعف در بهبود زخم دارید، به پزشکتان اطلاع دهید.
ضعف در رشد مو
اگر عمل کاشت مو به درستی انجام نشود میتواند سبب ضعف یا عدم رشد در تعداد قابل توجهی از فولیکولهای مو شود. استخراج توام با آسیب فولیکولها، فرسایش فولیکولها در زمان جداسازی آنها، آماده سازی نامناسب پیوندها، عدم توجه کافی هنگام کاشت پیوندها، ورود فولیکولهای در عمق نامناسب، همگی میتوانند سبب محدود کردن رشد مو شوند. بیتوجهی به مراقبتهای بعد از عمل نیز میتواند عامل مهمی در عدم رشد کافی موها باشد. به از دست رفتن موهای طبیعی نواحی کاشت مو، تلوژن ایفلوویوم میگویند که معمولا از ضعف گردش خون یا آسیبهای سهوی در فولیکولهایی که از قبل در ناحیه کاشت وجود دارند، ناشی میشود.
عفونت
عفونت یکی از مهمترین عوامل عدم دریافت نتیجه مطلوب از جراحی کاشت مو است. شافت موها در قسمتهای بالایی پوست دیده میشوند درحالیکه سلولهای فولیکول زیرین آنها توسط باکتریها خورده میشود که نتیجه آن مرگ فولیکولها است. وقتی موها میریزند، موی جدیدی در جای آنها جوانه نمیزند و این منطقه دوباره بعد از چند ماه تاس میشود و در نتیجه زمان، تلاش و پولی که برای آن صرف شده به هدر میرود. در بعضی موارد عفونت ممکن است در کل پوست سر انتشار یابد که حاصل آن فولیکولیت شدید و آبسه مانند است و این امر سبب بروز اسکار شدید و از دست رفتن موها در ناحیه دهنده فولیلکول میشود. استاندارد نبودن و عدم انطباق با پروتکولها جراحی در مرکز انجام جراحی و تیم انجام دهنده عمل کاشت مو، بیشترین دلیل بروز چنین مشکلاتی است.
مشکلات بیهوشی
این مشکلات به ندرت پیش میآیند زیرا در عمل کاشت مو از لیگنوکائین برای بیحسی موضعی استفاده میشود. در بعضی بیماران با توجه به استفاده از لیگنوکائین ممکن است حساسیت دارویی مشاهده شود. سایر عوارض جانبی رایج ناشی از لیگنوکائین عبارتند از احساس سبکی سر، تهوع و استفراغ. هر چند به ندرت ولی تشنج و ایست قلبی نیز از عوارض جانبی ثبت شده برای لیگنوکائین میباشند. وجود تیم جراحی واجد شرایط و مجرب و مرکز درمانی مجهز، برای مواجه با این شرایط مورد نیاز است.
بروز بیحسی در پوست سر
بطور طبیعی به مدت چند ساعت بعد از جراحی کاشت مو، با کاهش حس در ناحیه دریافت کننده پیوندها مواجه میشویم. اما اگر این مشکل بیش از چند ساعت به طول انجامید نشان دهنده آسیب دیدگی اعصاب حسی پوست سر در خلال ایجاد سوراخ برای وارد کردن فولیکول موها است. مجددا تنها دلیل بروز این مسئله استفاده از تکنیکهای نامناسب کاشت مو توسط جراح است. نداشتن دانش کافی در خصوص آناتومی پوست سر و درک ناصحیح از عمق مناسب کاشت فولیکولهای پیوندی از عوامل اصلی پشت این مسئله هستند. اگر این امر اتفاق افتاد چارهای جز صبر کردن به مدت چند ماه تا یک سال و نیم برای بازگشت حس به پوست سر، نیست.
درد
عمل جراحی کاشت مو یک جراحی تهاجمی است بنابراین اگر در این جراحی بیحسی به شکل صحیح مدیریت نشود، موجب بروز درد میگردد. در دوره ریکاوری بعد از عمل ممکن است احساس کشیدگی پوست داشته باشید.
ورم
تورم یا همان ادم در میان افرادی که به عمل کاشت مو اقدام میکنند، شایع است. شما ممکن از ورم را در اطراف چشمها و پیشانی تجربه کنید. این مسئله گاهی ممکن است شدید و باشد و سبب تیرگی چشمها شود.
خارش
تشکیل اسکار در ناحیه کاشت مو میتواند سبب خارش شود. در هر صورت خارش پوست سر در روزهای ابتدایی بعد از عمل متوقف میشود.
نکته: اگر از ماینوکسدیل استفاده میکنید، مصرف آن را تا بهبود ناحیه تحت عمل متوقف کنید.
التهاب
لینچن پلانو پیلاریس (LLP) نوعی التهاب کم یاب مو و گونه شدیدی از فولیکولیتیز است. این مشکل میتواند منجر به آلوپسی دائمی فولیکولهای مو به همراه فیبروز بافت، مشابه اسکار شود.
چه افرادی مناسب انجام عمل کاشت مو هستند؟
- سن: اگر شما در سن 25 سالگی هستید، احتمالا داوطلب مناسبی برای انجام عمل کاشت مو هستید.
- قطر یا کالیبر مو: اگر شافت موهای شما دارای قطر زیاد یا کالیبر ضخیم است، بعد از جراحی کاشت مو پوشش متراکمتری خواهید داشت.
- تراکم مو در ناحیه دهنده فولیکوپیوندی: اگر ناحیه دهنده شما دارای 80 فیلکول در هر سانتیمتر مربع باشد، میتوانید گزینه مناسبی برای کاشت مو باشید.
- میزان تاسی سر: اگر تاسی شما شدید باشد، احتمالا داوطلب مناسبی برای عمل کاشت مو نیستید زیرا ممکن است تنها برخی نواحی سر پوشش داده شوند.
- موارد استثنائی: اگر شما انتظارات واقع بینانهای از درمان داشته باشید و قبلا تحت درمان با ماینوکسیدیل یا سایر درمانهای داروئی قرار گرفتهاید، گزینه مناسبی برای انجام عمل کاشت مو هستید.
بعد از کاشت مو چگونه ریکاوری میشوید؟
هر دو عمل ممکن است چند ساعت تا چند روز برای تکمیل شدن زمان ببرد. این زمان بسته به شرایط بیمار و جراح متفاوت است. بعد از تکمیل شدن عمل، محل جراحی باند پیچی میشود و جراح ممکن است برای کاهش تورم به شما تریامسینولون تزریق کند چراکه ناحیه جراحی شده ممکن است ورم کند.
ممکن است در ناحیه تحت جراحی و منطقهای که موهای پیوندی از آنجا برداشت شده است، احساس سوزش و درد داشته باشید. بسته به علائمی که بروز میکند، ممکن است این نسخه برای شما تجویز شود:
مسکن برای جلوگیری از احساس درد
آنتیبیوتیک برای جلوگیری از عفونت
داروهای ضد التهاب برای کاهش التهاب
داروهای محرک رشد مو مانند ماینوکسیدیل
پس از کاشت مو چه نتایجی حاصل میشود؟
نتیجه عمل بستگی به جراح شما دارد. متخصصی را انتخاب کنید که مو و مراحل رشد مو را بشناسد و کار تخصص او کاشت مو باشد. نکته مهمی که لازم است بدانید این است که ریزش مو از ثانیههای ابتدایی بعد از عمل تا 8 هفته، امری عادی است. نگران این موضوع نباشید. در خلال سه ماه بعد از جراحی ممکن است موها نازکتر به نظر برسند و این مسئله نیز نگران کننده نیست. این مسائل بخشی از دوره ریکاوری هستند.
بعد از جراحی چگونه از موهای کاشته شده مراقبت کنیم؟
در اینجا برخی نکاتی که باید بعد از عمل جراحی کاشت مو برای مراقبت از آنها در نظر بگیرید، آورده شده است:
در چند روز اول بعد از جراحی موهایتان را نشویید. در تمام دوران بعد از جراحی ازشامپوهای ملایم یا شامپویی که پزشک تجویز کرده، برای شستن موهایتان استفاده کنید.
حداقل به مدت 3 هفته بعد از جراحی، بروش یا شانه به قسمتهای پیوند شده، نزنید.
به مدت چند هفته و تا زمان مجوز پزشکتان، از پوشیدن هر نوع کلاه و پوشش سر خودداری کنید.
تنها چند روز بعد از جراحی باید بتوانید کارهای روزمره را خودتان انجام دهید.
به مدت 2 ماه از حمام بخار پرهیز کنید.
به مدت 1 ماه از شنا کردن خودداری کنید.
به مدت 2 ماه از تابش نور مستقیم خورشید به محل جراحی جلوگیری کنید.
دیگر روشهای درمانی رشد مو
روشهای موثر، نیمه تهاجمی و غیرتهاجمی دیگری نیز برای رشد موهای شما وجود دارند. برخی از این روشهای به شرح ذیل میباشند:
روش درمانی PRP : استفاده از پلاسمای غنی شده با پلاکت یکی از روشهای احیای مجدد موهای از دست رفته است. این روش درمانی رشد مو بصورت نیمه تهاجمی است. در این روش پلاکتهای خون شما جدا شده و برای کمک به تحریک فولیکولها و در نتیجه رشد موها در مناطق تاس سر تزریق میشود.
لیزر درمانی: نور لیزر یا (LLLT) روش درمانی است که برای درمان الگوهای مختلف ریزش مو در مردان و زنان مفید و مورد تایید سازمان غذا و دارو است. این روش درمانی غیرتهاجمی و بدون درد است.
نکته: با یک متخصص تغذیه برای دریافت بهترین رژیم غذایی مشورت کنید زیرا سبک زندگی سالم در تحریک رشد مو و کاهش ریزش آن بسیار مهم است.