مهمترین دلایل سفیدی زودرس مو (آیا کندن موی سفید باعث افزایش آن می‌شود؟)

با گذشت زمان و بالا رفتن سن همه‌ی ما انتظار داریم که تغییرات مشخصی در بدن ما و ظاهر بیرونی آن ایجاد شود. یکی از این تغییرات که دیر یا زود همه‌ی ما آن را تجربه خواهیم کرد، سفید شدن موها است. هرچند سفید شدن موها در سنین بالاتر امری عادی است اما برخی از زنان و مردان در سنین پایین‌تر نیز دچار سفیدی زودرس مو می‌شوند. در واقع برخی از زنان و مردان حتی در سنین 20 سالگی دچار سفیدی مو می‌شوند. محققان به این نتیجه رسیده‌اند که بعد سن 30 سالگی، میزان سفید شدن ما به ازای هر ده سال، بین 10 تا 20 درصد افزایش پیدا می‌کند. اما اگر شما به سفیدی زودرس موها دچار شوید، آیا راهی برای درمان آن وجود دارد؟

اگر هنوز در دهه بیست‌سالگی یا جوان‌تر از آن هستید اما متوجه سفید شدن برخی از موهای خود شده‌اید لازم است به این موضوع توجه کنید و آن را نادیده نگیرید. لازم است سبک زندگی خود را بررسی کنید و در صورت نیاز تغییری در آن ایجاد کنید. اگر فکر می‌کنید که لازم است با یک پزشک مشورت کنید، هر چه زودتر این کار را انجام دهید. مشورت با یک پزشک به شما کمک می‌کند که علت سفید شدن موهای خود را بفهمید و بتوانید بهترین روش درمان را در پیش بگیرید. متخصصین مجرب ما در کلینیک پوست و موی رازی با در اختیار داشتن آخرین دانش روز در تشخیص و درمان انواع مشکلات پوست و مو می‌توانند بهترین نتایج را برای شما به ارمغان آورند. برای دریافت مشاوره و یا رزرو نوبت در کلینیک رازی می‌توانید با شماره‌های 02188334029 – 02188333259 تماس حاصل فرمایید.

سفیدی زودرس موها


sefidi-zodras2

برخلاف تصور عامه، سفیدی موها همیشه هم به مسئله‌ی سن مربوط نمی‌شود. افراد جوان و حتی نوجوان نیز ممکن است دچار سفیدی مو شوند. به طور کلی، موهای ما در اصل سفید هستند و دلیل رنگی شدن موها وجود رنگ‌دانه‌ای به نام ملانین است. ملانین دارای دو نوع اصلی است : تیره و روشن و این دو با یکدیگر ترکیب می‌شوند و به موهای هر فرد رنگ خاصی می‌دهند. تا زمانی که بدن ما به تولید ملانین ادامه می‌دهد، موهای ما رنگ دارد. با بالا رفتن سن، بدن ملانین کمتری تولید می‌کند و بنابراین موها خاکستری می‌شوند. اما از سوی دیگر، به دلایل مختلفی ممکن است افراد جوان نیز موهای خاکستری یا سفید پیدا کنند.

علل


ژنتیک

sefidi-zodras31

سفید شدن زودرس موها ممکن است در ساختار ژنتیکی فرد از پیش تعیین شده باشد. اگر والدین شما دچار سفیدی زودرس موها شده‌اند، احتمال آن که شما نیز این شکل را داشته باشید بسیار زیاد است. ژن‌های هر فرد تعیین می‌کنند که چه زمانی تولید ملانین در بدن متوقف شود. زمانی که تولید ملانین کم شود موها نیز کمرنگ می‌شوند و به رنگ خاکستری یا سفید درمی‌آیند.

کمبود ویتامین

sefidi-zodras4

سوءتغذیه و کمبود ویتامین‌ها به خصوص ویتامین B12 می‌تواند موجب خاکستری و سفید رنگ شدن موها شود. وجود ویتامین B12 برای تولید رنگدانه‌ی موها بسیار مهم است. گاهی اوقات کمبود ویتامین B12 نشانه‌ی یک بیماری پنهان مانند کم‌خونی مزمن است. در کم‌خونی مزمن موجب می‌شود که بدن نتواند ویتامین B12 را جذب کند و در نتیجه موها خاکستری می‌شوند. کمبود ویتامین‌های E، C، A و B6 و کمبود بیوتین و نیاسین نیز می‌تواند در سفید شدن موها مؤثر باشند. رژیم غذایی شما باید سرشار از پروتئین، شیر، تخم‌مرغ، غلات کامل و سبزیجات باشد.

سیگار کشیدن

sefidi-zodras5

موهای افراد سیگاری بسیار سریع‌تر از سایر افراد خاکستری و سفید می‌شود.

بیماری‌ها

 هورمون‌های محرک تیروئید

sefidi-zodras6

در صورتی که غده تیروئید نتواند به اندازه کافی هورمون ترشح کند، مشکلی به نام کم‌کاری تیروئید بروز می‌کند که سفیدی زودرس موها نیز یکی از عوارض آن است. سایر علائم کم‌کاری تیروئید عبارتند از خشکی پوست، شکننده شدن ناخن‌ها، خستگی مفرط و یبوست.

سندرم پیری زودرس

همانطور که انتظار می‌رود، یکی از دلایل سفید شدن موها سندرم پیری زودرس است که البته این عامل به ندرت اتفاق می‌افتد. البته شما نباید نگران این موضوع باشید و تصور کنید که سفیدی موهای شما به خاطر پیری زودرس است. این سندرم بسیار نادر است و علاوه بر سفیدی موها با سایر علائم پیری مانند چین و چروک پوست، ضعیف شدن استخوان‌ها و غیره همراه است.

دیاتوز آتوپیک

آلرژی در ریه‌ها (آسم)، چشم‌ها (التهاب ملتحمه)، بینی (رینیت) یا پوست (درماتیت آتوپیک) می‌تواند با سفید شدن زودرس موها مرتبط باشد.

بیماری لک و پیس یا ویتیلیگو

 بیماری لک و پیس یک بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن، سلولهایی که در پوست تولید رنگ‌دانه می‌کنند را از بین می‌برد که این موضوع باعث می‌شود بخش‌هایی از پوست و مو سفید شوند.

استرس

sefidi-zodras7

داشتن استرس زیاد ناشی از برنامه‌ی کاری بسیار شلوغ و پرفشار می‌تواند زن‌هایی که رنگدانه‌ی مو را کنترل می‌کنند، تحت تأثیر قرار دهد و موجب سفیدی زودرس موها شود. مصرف زیاد الکل و مواد غذایی ناسالم نیز بر این موضوع اثر دارد.

زدن مواد شیمیایی به موها

sefidi-zodras8

گاهی استفاده از شامپوها، صابون‌ها و کرم‌های موی حاوی مواد شیمیایی می‌تواند مستقیماً باعث سفید شدن موها شوند. برخی از این محصولات همچنین ممکن است ایجاد عفونت آلرژیک نیز بکنند.

مصرف برخی داروها

sefidi-zodras9

سفیدی زودرس موها می‌تواند بر اثر مصرف برخی داروهای خاص مانند کلروکین، مپنزین، فنیل‌تیورا، تری پارانول، فلوئوروبوترروفون، دیکسی‌رازین، مهارکننده گیرنده‌های اپیدرمی و اینترفرون آلفا باشد. مواد غذایی حاوی مواد شیمیایی مانند روغن‌های حاوی مواد شیمیایی یا استفاده از محصولاتی که به صورت موضعی استفاده می‌شوند مانند دیترانول، کریساروبین، رزورکین، پروستاگلاندین آلفا F2 نیز به سفیدی زودرس موها کمک می‌کند.

عوامل محیطی

sefidi-zodras10

عوامل محیطی مانند آب و هوا، آلودگی و قرارگیری در معرض برخی مواد شیمیایی خاص می‌تواند رنگ مو را تغییر دهد. این عوامل، پروسه‌ی پیری را سرعت می‌دهند.

درمان


درمان دارویی

برخی از بیماری‌ها موجب سفیدی زودرس مو می‌شوند، از جمله اختلالات تیروئید، لک و پیس، کمبود ملانین، کمبود ویتامین B12 و کم‌خونی. برای پی بردن به علت اصلی این بیماری‌ها و اقدام برای درمان آن‌ها لازم است کم با پزشک متخصص مشورت کنید.

چایی و قهوه

sefidi-zodras11

چایی و قهوه دو ماده طبیعی مفید برای حفظ تیرگی رنگ موها هستند. چایی یا قهوه را به آب اضافه کنید و بگذارید 10 دقیقه بجوشد و سپس آن را به موهای خود بزنید. برای حفظ رنگ مشکی موها، آن‌ها را با چایی و برای حفظ رنگ قهوه‌ای موها، آن‌ها را با قهوه بشویید. برای رهایی از دست موهای خاکستری کافی است این روش را برای یک هفته ادامه دهید.

انگور فرنگی (سفرس)

sefidi-zodras12

زدن خمیر سفرس به موها به حفظ رنگ موها و رفع مشکل خاکستری شدن موها کمک می‌کند. برخی از مزایای سفرس یا انگور فرنگی عبارتند از:

  •  افزایش رشد موها
  •  پیشگیری و کنترل ریزش مو
  •  پیشگیری و درمان سفیدی زودرس موها
  •  درمان عفونت‌های سر

حنا

sefidi-zodras13

حنا نه تنها خودش به موها رنگ می‌دهد بلکه پیاز مو را مستحکم‌تر می‌کند. برای درست کردن یک ترکیب خوب از حنا اول باید پدر برگ‌های حنا را با سه قاشق پودر انگور فرنگی و یک قاشق پودر قهوه مخلوط کرده و سپس به آن ماست اضافه کنید. این ترکیب را 2 تا 3 بار در هفته به سر خود بزنید و این کار را تا 4 هفته ادامه دهید تا شاهد تیره شدن موهای خود باشید.

پیشگیری


  • قرارگیری مداوم موها در معرض گرما یکی از علل اصلی سفید شدن زودرس موها است. گرمای زیاد باعث از بین رفتن رطوبت موها می‌شود و آنها را خشک و زبر می‌کند. برای این منظور می‌توانید نکات زیر را در نظر بگیرید.
    سعی کنید در ساعات اوج تابش آفتاب تا جای ممکن در سایه باشید.
    از گرفتن دوش آب داغ خودداری کنید. این کار رطوبت موها را کم می‌کند و باعث خاکستری شدن موها می‌شود.
    از استفاده زیاد از سشوار و اتوی مو خودداری کنید.
  •  رژیم غذایی صحیح نیز نقش مهمی در سلامت موها و مشکی ماندن آنها دارد. کمبود ویتامین و مواد معدنی موجب ضعیف شدن و خاکستری شدن موها می‌شود. برای مثال خیار، جو و بادام حاوی بیوتین هستند. این ماده غذایی می‌تواند به نرم شدن و تیره ماندن موها کمک کند. بنابراین رژیم غذایی متعادلی حاوی ویتامین‌ها و مواد معدنی داشته باشید تا به خوبی موهای شما تغذیه شوند.
  •  از مصرف مواد شیمیایی مخصوص مو با کیفیت پایین خودداری کنید.
  •  از استرس، تنش روانی جلوگیری کنید و به صورت منظم فعالیت فیزیکی داشته باشید. فعالیت فیزیکی فقط شامل ورزش کردن در باشگاه نمی‌شود، شما می‌توانید در طبیعت پیاده‌روی کنید، شنا کنید، یا یوگا انجام دهید.
  •  خواب کافی داشته باشید. این به معنای زیاد خوابیدن نیست. داشتن 7 تا 8 ساعت خواب برای بازیابی توان فیزیکی و روحی کافی است.
  •  ماساژ دادن روزانه‌ی سر نیز می‌تواند به بازیابی رنگ موها کمک کند. ماساژ دادن سر به افزایش جریان خون در سر کمک می‌کند. این موضوع از اهمیت زیادی برخوردار است چرا که اولین موهای سفید در نواحی که جریان خون کمتری دارند، مانند ناحیه گیجگاهی، بروز می‌کنند.

آیا کندن موهای سفید باعث زیاد شدن آنها می‌شود؟


به لحاظ علمی دلایل زیادی برای رد این نظریه وجود دارد. از لحاظ میکروسکوپی، در هر فولیکول مو یک تار مو رشد می‌کند. بنابراین اگر یک موی خاکستری را بکنید و از فولیکول جدا کنید، در جای آن چیزی بیش از یک تار موی خاکستری، مانند قبل، رشد نمی‌کند. اما بهترین راه این است که موهای خاکستری بچینید و آن‌ها را نکنید. چرا که کندن موها می‌تواند به فولیکول مو آسیب بزند و ممکن است هیچ مویی دیگر در جای آن مجدداً رشد نکند.

مشاوره رایگان