تاریخ 22 آبان 1402
امروزه بسیاری از افراد به دنبال روشهای سریع و مطمئن برای ترمیم موی سر خود هستند، زیرا نمیخواهند با مشکل کاهش مو و کچلی مواجه شوند. به همین دلیل، استفاده از روش استخراج واحد فولیکولی (FUE) برای کاشت مو به عنوان یک گزینه منطقی و مناسب مورد توجه قرار میگیرد.
در روش FUE، فولیکولهای مو به صورت تک تک از ناحیه اهدا کننده استخراج میشوند. به طور ساده، جراح کاشت مو فولیکولهای مو را از پشت سر برداشته و سپس در نواحی کمموی جلوی سر کاشت میکند. FUE یک روش جامع و کامل برای ترمیم مو است که میتواند تأثیر مثبت و قابل توجهی داشته باشد و نتایج قابل قبولی را به ارمغان بیاورد.
علل ریزش مو چیست؟
• ریزش مو در مردان و زنان اغلب به دلایل وراثتی و ژنتیکی (ریزش موی آندروژنی) رخ میدهد.
• بالا رفتن سن نیز هم در مردان و هم در زنان ممکن است باعث کم مو شدن شود.
• ریزش موی ژنتیکی ناشی از هورمون مردانه دیهیدروتستوسترون است که با سرعت بخشیدن به چرخه عادی رشد مو بر فولیکولهای مو اثر میگذارد. این امر منجر به کوتاه و نازک شدن تارهای مو ( کرکی شدن) و در نهایت از بین رفتن فولیکولهای مو میشود. الگوی معمول ریزش موی مردانه به کمک شاخص نوروود طبقهبندی میشود. در الگوی ریزش موی مردانه خط رویش مو به سمت قله و تاج سر پسروی میکند.
• از دیگر دلایل ریزش مو ممکن است التهاب، برخی حوادث یا بیماریهای مختلف باشد.
آیا دستورالعملهای خاصی برای قبل از جراحی کاشت مو وجود دارد که لازم است دنبال شوند؟
قبل از جراحی پزشک در مورد تمامی جنبهها و نکاتی که لازم است برای کاشت مو مورد توجه قرار گیرد، به بیمار اطلاعات خواهد داد. زمانی که بیمار به کلینیک مراجعه میکند، یک چک آپ کامل پزشکی از جمله آزمایش خون برای او انجام خواهد شد. پزشک از بیماران میخواهد تا در مورد سابقه پزشکی و داروهایی که ضرورتا باید استفاده کنند توضیح دهد. احتمالا مصرف بعضی از داروها باید برای جراحی موقتا قطع شود. به خاطر سلامتی خود بیمار پزشک سعی میکند کاری کند که از هر نوع آلرژی و واکنشهای غیر ضروری جلوگیری کند.
آیا لازم است برای کاشت مو سر به طور کامل تراشیده شود ؟
برای جراحیهای کاشت مو به روش FUE، پزشکان معمولاً از بیماران میخواهند که تمام سر، از جمله ناحیه اهدا کننده و ناحیه دریافت کننده مو، تراشیده شود. با این حال، نیازهای شخصی و شرایط خاص بیمارانی که دوست ندارند کل سرشان تراشیده شود یا میخواهند به سرعت به زندگی اجتماعی خود بازگردند، در نظر گرفته میشود. به همین دلیل، برخی از جراحان کاشت مو بدون تراشیدن ناحیه دریافت کننده، جراحی کاشت مو را انجام میدهند. اما این روش ممکن است زمانبرتر و پیچیدهتر باشد و هزینهی جراحی را افزایش دهد.
جراحی کاشت مو چه مدت طول میکشد؟
حداکثر زمان برای انجام هر عمل کاشت مو بستگی به خواست بیمار و تعداد گرافتهای مو (فولیکولهای مو) مورد نیاز است. بیماران با ریزش موی پیشرفته، لزوما تعداد بیشتری گرافت نیاز دارند. از آنجا که تمامی مراحل این عمل با دست و دقت بالا انجام شده و از هیچ دستگاهی برای سوراخ کردن استفاده نمیشود، حداکثر تعداد گرافت قابل جابهجایی در هر روز به حدود 1500-1800 گرافت خواهد رسید. این کار مستلزم عملی است که روزانه در حدود 8-10 ساعت طول خواهد کشید. بیمارانی که خواستار تعداد گرافت بیشتری هستند، حداکثر تا 3000 گرافت ، به دو جلسه جراحی یا بیشتر نیاز دارند.
اهمیت انتخاب یک پزشک با تجربه
در عمل کاشت مو فولیکولهای سالم مو از ناحیه اهداء کننده استخراج میشوند. این فلیکولها از پشت سر برداشته میشوند چرا که برداشت از این ناحیه بهترین نتایج را میتواند ایجاد کند. پس از استخراج فولیکولها از ناحیه اهدا کننده، آنها را تک تک در نواحی کم مو میکارند. به طور معمول فلیکولها روی پوست سر قرار میگیرند.
مسئولیت انجام کل مراحل با جراح است که باید در کاشت هر فلیکولی نهایت دقت را به عمل آورد. اگرچه طول مدت جراحی بسته به تعداد فولیکول مویی که بیمار میخواهد برای شروع کاشته شود متفاوت است، اما به طور کلی این عمل زمانبر است.
هنگام مراجعه به یک کلینیک پیوند مو، لازم است هزینهها ، حرفهای بودن و میزان تجربه جراح را مد نظر قرار دهید. یک جراح با تجربه هیچ مشکلی در انجام کاشت مو به روش FUE ندارد. به همین دلیل است که انتخاب جراح با تجربهای که بتوانید به او اطمینان کنید بسیار مهم است. جراح نه تنها باید تک تک فولیکولهای مو را به درستی در پوست قرار دهد، بلکه باید آنها را در زوایای خاص و در همان جهت موی طبیعی وارد پوست نماید. در غیر این صورت مشکلاتی ایجاد خواهد شد و بدیهی است، که شما ترجیح میدهید از بروز هر مشکلی جلوگیری کنید.
آیا عمل کاشت مو دردناک است؟
کل روند جراحی کاشت مو تحت بیهوشی موضعی انجام میشود. این بدان معنی است که بیمار در تمام طول کار دردی احساس نمیکند. اکثر بیماران صرفا هنگامی که جراح داروی بیهوشی را به پوست سرشان تزریق میکند کمی احساس ناراحتی خواهند کرد. پس از فرایند استخراج فولیکولها ، بیمار میتواند بنشیند، استراحت کند و یا ناهار بخورد. برای روند کاشت مجدد فولیکولها، پزشک مجددا ناحیه را به صورت موضعی بیحس میکند تا بیمار احساس راحتی کرده و دردی حس نکند. در این زمان بیمار میتواند فیلم ببیند و یا به موسیقی مورد علاقه خود گوش کند.
چرا کاشت موی برخی افراد موفقیت آمیز نیست؟
متاسفانه برخی از فولیکولهای مو، در صورتی که پزشک تجربه و دقت لازم را نداشته باشد در طول فرآیند استخراج آسیب میبینند. گاهی اوقات فولیکولها در موقعیت پیچیدهای قرار گرفتهاند که ممکن است استخراج انها با پانچ دستی راحت نباشد. علاوه بر این، برخی از جراحان کاشت مو از ابزارهای نامناسب یا قدیمی برای خارج کردن گرافتها استفاده میکنند. این مساله اغلب باعث آسیب دیدن فولیکولها و پیاز مو میشود.
چه مدت طول میکشد تا موهای تازه کاشته شده رشد کنند؟
اغلب بیماران پس از جراحی معمولی کاشت مو در ابتدا مقداری ریزش مو در ناحیه دریافتکننده خواهند داشت. در اکثر افراد موهای پیوند شده پس از گذشت 3 ماه یا بیشتر رشد میکنند. اگرچه این مساله بر اساس شرایط ویژه هر فرد، در افراد مختلف متفاوت است اما معمولا بیش از چند فولیکول مو در این زمان رشد نخواهند کرد. نتیجه نهایی پیوند مو تا پیش از 8-12 ماه پس از جراحی مشخص نمیشود. در طول این مدت تعدادی از بیماران به لحاظ عاطفی تحت فشار خواهند بود، زیرا نه تنها ریزش مو خواهند داشت، بلکه ریزش ( موقتی) موهای باقی مانده نیز ممکن است تاثیر منفی در ظاهر بیمار بگزارد. علاوه بر این، بسیاری از بیماران به این واقعیت توجه ندارند که موهایشان قبل از عمل پیوند بلندتر بوده است.
پزشکان موکدا از بیماران میخواهند که در طول این 8-12 ماه با آرامش و صبر منتظر نتایج نهایی بمانند چرا که پزشک قادر نیست زودتر از این زمان درباره نتایج نظر دهد.
چه مدت پس از جراحی میتوانم دوباره به کار خود برگردم؟
از آنجا که کاشت مو به روش FUE یک روش حداقل تهاجمی برای پیوند مو است، زمان بهبودی پس از آن نیز کوتاهتر از هر روش دیگری است. دلمههای خون حداکثر تا یک هفته میافتند و ممکن است برای مدتی کمی قرمزی در ناحیه دریافت کننده وجود داشته باشد. پزشکان از همه بیماران میخواهند که حداقل 10 روز صبر کنند تا دوباره به کار بازگردند. در بیمارانی که مایلند زودتر فعالیتهای اجتماعی خود را از سر بگیرند، فرآیند بهبودی طولانیتر شده و احتمال موفقیت کاشت مو به مخاطره میافتد. بسته به این که شغل بیمار چقدر مستلزم کار بدنی باشد، پزشکان از بیماران میخواهند که در طول هفته اول از انجام فعالیتهای سنگین و فعالیتهایی که باعث عرق کردن میشود اجتناب کنند. افرادی که به وجود دلمههای خون یا تراشیده بودن سرشان اهمیتی نمیدهند و شغلشان نیز مستلزم فعالیتهای پر فشار نیست، میتوانند فورا پس از کاشت مو سر کار خود برگردند.
آیا باید بعد از جراحی از دستورالعمل خاصی پیروی کنم؟
پزشک پس از عمل کاشت مو دستورالعملهایی مخصوص هر بیمار به او ارائه میکند. این دستورات شامل استفاده از آنتیبیوتیکهایی که باید مصرف شوند و شامپویی که برای شستن سر باید استفاده کرد نیز میشود. بیمارانی که از کلاه استفاده میکنند باید در طول دو هفته اول مراقب باشند که فشاری به سرشان وارد نشود. در صورتی که زیاد به نظر مردم درباره ظاهرتان اهمیت نمیدهید، ممکن است بتوانید خیلی زود به کار خود بازگردید. پزشکان توصیه میکنند که طی 4 هفته اول پس از کاشت مو ورزش نکرده و از انجام کارهایی که باعث تعریق میشوند اجتناب کنید.
در صورتی که تورم داشتید، میتوانید از داروهایی که پزشک توصیه کرده استفاده کنید.
لازم است که از آفتاب سوختگی ناحیه دریافت کننده جلوگیری کنید. در صورتی که بخواهید بلافاصله بعد از عمل به محلی مسافرت کنید که نور آفتاب شدیدی دارد پزشکان به شما توصیه میکنند که از کلاه استفاده نمایید.
آیا نتایج ترمیم مو تا آخر عمر باقی خواهد ماند؟
فولیکولهای مویی که از ناحیه اهداء کننده به سر منتقل میشوند، دچار ریزش موی ژتنتیکی نمیشوند چرا که هورمون مردانه DHT (دیهیدروتستوسترون) به آنها اسیبی نمیرساند. از آنجا که چرخه رشد موهای پیوندی طولانیتر است، بیمارانی که کاشت مو انجام دادهاند دچار ریزش موهای پیوندی نخواهد شد. در واقع فولیکولهای مو از ناحیهای از پوست سر یا پوست بدن بیمار برداشته میشوند که هورمون DHT تاثیری بر آنها نداشته باشد.
موهای کاشته شده چقدر بلند میشوند؟
موهایی که با موفقیت پیوند خوردهاند، همان طول، ضخامت و رنگی را خواهند داشت که در ناحیه اهدا داشتند. رشد موهای سر محدودیتی ندارد، به این معنی که موهای پیوندی با موهای موجود در ناحیه گیرنده مطابقت دارند و هیچ تفاوتی نشان نمیدهند.
اما موهایی که از نواحی دیگر بدن در سر کاشته میشوند، ممکن است ویژگیهای کاملاً مشابهی با موهای پوست سر را در ناحیه گیرنده پیدا نکنند. نتایج در بیماران مختلف متفاوت بوده و به همین دلیل از این موها برای درمان پس رفت خط رویش مو در پیشانی استفاده نخواهد شد.
در صورتی که موهای ناحیه اهداء کننده خیلی کم باشند آیا میتوان از موهای نواحی دیگری برای کاشت مو استفاده کرد؟
متاسفانه تنها از موی سر خود بیمار میتوان برای کاشت مو در سر استفاده کرد. به همین دلیل بیمارانی که طبق مقیاس نوروود در مرحله هفتم پس رفت خط رویش مو قرار دارند، واجد شرایط کاشت مو نیستند، زیرا به اندازه کافی مو برای پیوند ندارند. در افرادی که موهای ناحیه اهداء آنها کم است، اگر به اندازه کافی ریش و یا موهای سینه داشته باشند ممکن است بتوان از این موها به جای موی سر استفاده کرد.
آیا اسکار یا جای زخم واضحی پس از جراحی کاشت مو باقی میماند؟
بر خلاف روشهای قدیمی کاشت مو مانند روش کاشت موی نواری، روش FUE، به دلیل تکنیک پیشرفتهای که دارد روشی بسیار کم تهاجمی در ترمیم مو است. در طی فرآیند استخراج، از یک دستگاه پانچ دستی (FUE-extractor) با قطری بین 0.8 تا 1.0 میلیمتر برای برداشت فولیکولهای مو از ناحیه اهداء کننده استفاده میشود. قبل از انجام کار، پزشک ناحیه اهداء کننده موی بیمار را بررسی خواهد کرد تا بتواند تعداد هر چه بیشتری مو را با کمترین خطر ایجاد اسکار استخراج کند. از آنجا که هیچ اسکار قابل مشاهدهای پس از کاشت مو به روش FUE ایجاد نمیشود ، در حال حاضر این روش بالاترین استاندارد پیوند مو را در سراسر جهان از آن خود کرده است.
آیا روش کاشت مو FUE بی خطر است
بسیاری از افراد به این دلیل جراحیهای ترمیم مو یا کاشت مو به روش FUE را انجام نمیدهند، که فکر میکنند جراحی کردن برای مسائلی از این دست ایمن نیست.اما برعکس، این روش بسیار امن است و میتواند کمک زیادی به شما بکند. به طور کلی عملهای سرپایی به ایمن و بیخطر بودن معروف هستند. لازم نیست نگران هیچ مشکل و یا عوارض جانبی باشید. تمام اقدامات احتیاطی از قبل مد نظر قرار گرفتهاند، بنابراین شما میتوانید در هر شرایطی به بهترین نتیجه ممکن دست پیدا کنید.
سوالات متداول
آیا جراحی کاشت مو FUE فقط برای مردان است؟
ریزش مو ممکن است هم برای مردان و هم برای زنان اتفاق بیافتد. اگرچه جراحی کاشت مو FUE در بین مردان محبوبیت بیشتری دارد، اما برای زنان نیز به طور گستردهای مورد استفاده قرار میگیرد.
فولیکولهای موی اهدائی از کجا استخراج میشوند؟
برای این که کاشت مو با موفقیت انجام شود، واحدهای فولیکولی منفرد از ناحیه اهدا کننده بدن خود بیمار استخراج شده و سپس به مناطقی که بیمار مایل است موی بیشتری داشته باشند، پیوند میخورد. اگر موی شخص دیگری در بدن شما استفاده شود، احتمالا بدن آن را به عنوان چیزی خارجی در نظر گرفته و بنابراین پیوند را رد میکند. علاوه بر این، اگر شدت ریزش مو بالا بوده و شخص با کمبود مو در ناحیه اهداء کننده مواجه باشد، احتمالا کاشت مو FUE بهترین گزینه برای او نیست.
آیا محدودیت سنی برای کسانی که میخواهند کاشت مو انجام دهند وجود دارد؟
معمولا بیماران بین 20 تا 50 ساله بهترین کاندیداهای جراحی کاشت مو هستند. با این حال، این کار همیشه به این محدوده سنی خاص محدود نمی شود. اگرچه افراد با هم تفاوت دارند، اما احتمال موفقیت کاشت مو زمانی که سن افراد کمی بیشتر باشد، بالاتر است. در سنین پایینتر، ممکن است الگوی ریزش و رشد مو نامنظم بوده و از بین رفتن موها همچنان با بالا رفتن سن فرد رو به افزایش باشد. با گذشت زمان، ممکن است فرد مجبور شود عملهای کاشت بیشتری انجام دهد. تا زمانی که یک فرد سالم باشد ، هیچ محدودیتی برای حداکثر سنی که میتواند کاشت مو انجام دهد وجود ندارد. به همین دلیل جراحی کاشت مو معمولا تا قبل از سن 20 سالگی توصیه نمیشود.