درمان کک‌ و مک صورت

تاریخ 22 آبان 1402

کک‌ و مک به لکه‌های قهوه‌ای رنگ مسطح و مدوری گفته می‌شود که معمولاً به اندازه سر سوزن هستند. این لکه‌ها به صورت گروهی هستند و معمولاً در نقاطی از پوست ایجاد می‌شوند که بیشتر در معرض آفتاب است. کک‌ومک بیشتر در پوست قسمت‌های فوقانی بدن مانند گونه‌ها، بینی، روی بازوها و شانه‌ها ایجاد می‌شود و در بین افرادی با رنگ پوست روشن بیشتر شایع است. این عارضه حتی ممکن است برای کودکان 1 یا 2 سال نیز ایجاد شود. کک‌ومک هیچ مشکلی برای فرد ایجاد نمی‌کند و از بین بردن آن صرفاً به منظور زیبایی انجام می‌شود.

اگر از ظاهر کک‌ومک‌های پوستی خود ناراضی هستید، باید بدانید که روش‌های مختلفی برای از بین بردن آن‌ها وجود دارد. متخصصین در کلینیک پوست و موی رازی در ابتدا شدت کک‌ و مک‌های پوستی شما را ارزیابی می‌کنند و سپس با توجه به شراط شما، بهترین روش درمانی مناسب را پیشنهاد می‌دهند. این روش‌های درمانی عبارتند از کرم‌های ضد لک، لایه‌برداری، کرایوسرجری، لیزر، IPL و رادیوفرکوئنسی. به منظور کسب اطلاعات بیشتر درباره درمان کک‌ومک صورت یا رزرو نوبت در کلینیک رازی می‌توانید با شماره‌های 0218833402902188333259 تماس حاصل فرمایید.

انواع کک و مک


کک و مک

کک‌ و مک افیلایدز (ephelides)

این نوع از کک‌ و مک بیش از همه شایع است. افیلایدز به صورت لکه‌های قهوه‌ای روشن یا تیره‌ی مسطح روی پوست صورت، شانه‌ها و بازوها است. اصولاً این لکه‌ها در نواحی ایجاد می‌شوند که برای مدت زمان طولانی در معرض آفتاب قرار دارد و بیشتر در بین افرادی شایع است که رنگ پوست روشن‌تری دارند. شدت این کک‌ و مک‌ها در شرایط آب و هوایی آفتابی بیشتر می‌شود. علاوه بر این کک‌ مک‌ها ارثی نیز هستند و می‌توانند از والدین به فرزندان منتقل شوند. خاصیت ارثی بودن این لکه‌های پوستی باعث می‌شود که درمان آن‌ها مشکل شود. راه حل‌های ساده‌ای مانند زدن کرم ضد آفتاب و پوشاندن پوست با لباس و استفاده از کلاه می‌تواند موجب شود شدت این لکه‌ها بسیار کمتر شود.

لکه‌های کبدی

لکه‌های پوستی کبدی بر روی صورت و بازوهای افرادی با سن بالاتر به دلیل تابش نور خورشید در گذشته شکل می‌گیرند. این لکه‌ها به علت آسیب دیدن سلول‌های پوستی که ناشی از واکنش‌های ناشی از تابش اشعه فرابنفش است، بوجود می‌آیند. باید توجه داشت که وجود این لکه‌ها به هیچ وجه نباید به علت مرتبط بودنشان با کبد، نگرانی ایجاد کند. در گذشته، این واژه به کار می‌رفت زیرا دانشمندان فکر می‌کردند که این لکه‌ها به همبستگی با کبد هستند. برخلاف این ادعا، لکه‌های پوستی کبدی تنها سطح پوست را تحت تأثیر قرار می‌دهند و به هیچ وجه به عنوان یک عارضه جدی و یا خطرناک برای سلامتی در نظر گرفته نمی‌شوند.

کک‌ و مک لنتیگین (lentigine)

این کک‌ومک‌ها تیره رنگ‌تر هستند و با اغلب لکه‌های پوستی دیگر تفاوت دارند، از این جهت که شدت و رنگ آنها با کنار رفتن آفتاب و حتی در سردترین ماه‌های سال، تغییری نمی‌کند. کک‌ و مک‌های لنتینگن نسبت به سایر انواع کک‌ومک شیوع بسیار کمتری دارند و در موارد بسیار نادری به نوعی بیماری ژنتیکی جدی مربوط می‌شوند. البته در هر صورت جایی برای نگرانی وجود ندارد چرا که این لکه‌ها نیز بی‌خطر هستند.

علل


  • قرار گرفتن بیش‌ازحد در معرض آفتاب: می‌توانید با محافظت از خود در برابر آفتاب از بروز کک‌ و مک جلوگیری کنید و یا رنگ لکه‌ها را کمرنگ‌تر کنید.
  • تولید ملانین زیاد در پوست: ملانین در واقع رنگدانه‌ی پوست است که توسط سلول‌های خاصی در پوست تولید می‌شود. افزایش تولید ملانین می‌تواند موجب بروز کک‌ و مک و لکه‌های قهوه‌ای رنگ و یا تیره شدن پوست شود.
  • ژنتیک: عوامل ژنتیکی نیز در بروز کک‌ومک مؤثر هستند.
  • تغییرات هورمونی: تغییر در میزان ترشح هورمون‌ها در بدن نیز می‌تواند در بروز کک‌ومک و لکه‌های قهوه‌ای رنگ پوست مؤثر باشد.
  • داشتن رنگ پوست روشن: پوست‌های سفیدتر نسبت به بروز کک‌ومک مستعد هستند. در پوست‌های روشن‌تر ملانین کمتری وجود دارد و بنابراین با قرارگیری شخص در برابر آفتاب و با جذب اشعه‌ی فرابنفش، سلول‌های  پوستی برای تولید ملانین تحریک می‌شوند.
  • برخی بیماری‌های پوستی: برخی بیماری‌های پوستی مانند آکنه می‌تواند موجب بروز شایعاتی مانند کک‌ومک و لکه‌های قهوه‌ای‌رنگ پوست شود.

روش‌های درمان کک و مک


لایه‌برداری یا محو کردن کک‌ و مک‌ها

درمان کک مک صورت

شما می‌توانید بدون تجویز پزشک، کرم‌هایی که حاوی ماده‌ی هیدروکینون و کوجیک اسید هستند را تهیه کرده و از آن‌ها برای درمان کک و مک صورت خود استفاده کنید. استفاده از کرم‌هایی که هیدروکینون بالای 2 درصد دارند، نیازمند نسخه پزشک است. این محصولات در صورتی که به طور مرتب مصرف شوند، بعد از گذشت چند ماه به روشن کردن رنگ کک‌ مک‌ها کمک می‌کنند. کرم‌های روشن‌کننده یا لایه‌بردار پوست تنها زمانی بیشترین تأثیر را دارند که شما از قرارگیری در برابر نور خورشید اجتناب کنید و یا در صورت قرارگیری در معرض نور آفتاب، به خوب از پوست خود محافظت کنید.

لایه‌برداری شیمیایی

کک مک

پیلینگ یا لایه‌برداری شیمیایی می‌تواند رنگ کک‌ و مک‌های پوستی را روشن کند و همچنین ضایعات رنگ‌دانه‌ای پوست را برطرف کند. این روش در مواردی به نتیجه می‌رسد که لکه‌های پوستی زیاد عمیق نباشند. در این روش از یک محلول شیمیایی حاوی فنول، تریکلرواستیک اسید (TCA) و آلفاهیدروکسی اسید (AHAs) برای لایه‌برداری پوست استفاده می‌شود. بعد از انجام لایه‌برداری، پوست قرمز می‌شود که برطرف شدن آن حدوداً یک هفته طول می‌کشد.

کرایوسرجری

درمان کک و مک با کرایوسرجری

برای درمان برخی از انواع کک‌ومک‌ها می‌توان از روش فریز کردن استفاده کرد که در مطب پزشک و توسط نیتروژن مایع انجام می‌شود. این روش برای تمامی انواع لکه‌ها مناسب نیست.

درمان با لیزر

درمان با لیزر

از لیزرهای مختلفی می‌توان برای درمان مؤثر و ایمن لکه‌ها و روشن کردن رنگ  آنها استفاده نمود. این روش درمانی ساده و ایمن است و درصد موفقیت آن بسیار بالا بوده و از سوی دیگر با استفاده از این روش، خطر بروز عوارضی مانند تغییر رنگ پوست و بروز جای زخم روی پوست کم است.

آی پی ال (IPL)

درمان کک و مک صورت با IPL

فوتوفاشیال یا درمان با IPL (پالس نوری شدید) یکی دیگر از روش‌های مؤثر برای از بین بردن یا روشن کردن رنگ کک‌ و مک و لکه‌های پوستی است. اشعه‌های به کار رفته در این روش با لیزر متفاوت بوده و نوعی پالس نوری هستند.

رادیوفرکوئنسی

درمان با رادیوفرکوئنسی

از امواج رادیوفرکانسی (RF) برای از بین بردن کک‌ومک‌های پوستی استفاده می‌شود. این روش همراه با اعمال بیحسی موضعی انجام می‌شود. بعد از انجام رادیوفرکوئنسی، پوست کمی قرمز و ملتهب می‌شود که این حالت بعد از گذشت چند روز برطرف می‌شود.

لیزر CO2

لیزر CO2

در این روش درمانی، امواج لیزر به عمق لایه‌های پوست نفوذ می‌کنند و به طور همزمان با حفظ سلامت بافت‌های پوستی، تاثیرهای خوبی در از بین بردن رنگ کک‌ومک و لکه‌های پوستی دارند. با این روش، لایه‌ای از سطح پوست با دقت برداشته می‌شود که باعث کاهش قابل‌توجه رنگ کک‌ومک و لکه‌های پوستی می‌شود. در عین حال، لایه‌های سالم زیرین پوست بی‌آسیب می‌مانند و این امکان را به ما می‌دهد که یک لایه‌ی جدید و بدون آلودگی را بر روی سطح پوست ایجاد کنیم. این روش درمانی، تغییرات بسیار زیادی در ظاهر پوست ایجاد می‌کند و اثرات قابل ملاحظه‌ای دارد، اما نیاز به یک دوره درمانی بلند مدت برای بهبود کامل دارد.

چند جلسه‌ی درمانی مورد نیاز است؟


معمولاً تنها به دو جلسه‌ی  درمانی نیاز است. البته انجام یک جلسه‌ی  درمانی نیز نتایج بسیار خوبی را به همراه دارد اما معمولاً برخی از نواحی جا می‌مانند یا شدت آنها به حدی است که به جلسه درمانی دوم نیاز دارند. در برخی از موارد کک‌ومک‌های روی کمر و قفسه سینه نسبت به درمان مقاوم‌تر هستند و به سه جلسه درمانی نیاز دارند. البته در این موارد نیز انجام دو جلسه‌ی درمان، تأثیرات بسیار چشمگیری دارد  و با انجام جلسه‌ی سوم درمان می‌توان به بهترین نتایج ممکن دست یافت.

آیا نتایج درمان کک‌ و مک دائمی است؟


با توجه به تغییرات زمان و اثرات مخربی که ناشی از مدت طولانی قرار گرفتن در معرض آفتاب بر بدن دارد، نتایج درمان های زیبایی برای همیشه و برای همیشه تضمین نشده است. با این حال، در مقایسه با سایر روش های زیبایی، نتایج درمان های زیبایی این مشکل را حل می کنند. برای حفظ نتایج حاصل از درمان ها توصیه می شود که صورت، گردن، قفسه سینه و دست ها هر سال یکبار و برای یک جلسه درمانی در نظر گرفته شود.

خطرات


روش‌های درمانی رفع کک و مک با عوارض جانبی کمی همراه هستند از جمله، تغییر رنگ پوست، تیره‌تر یا روشن‌تر شدن پوست، عفونت، به‌جا ماندن جای زخم و به‌جا ماندن رگه‌های رنگی روی پوست  که ممکن است بعد از جلسه درمانی اول ایجاد شوند. این مشکلات با انجام جلسه‌ی درمانی دوم به راحتی برطرف می‌شوند.

هزینه


هزینه‌ی درمان کک و مک با توجه به ناحیه تحت درمان، روش درمانی مورد استفاده، تعداد جلسات درمانی و دستمزد پزشک، متفاوت است.

مشاوره رایگان