درمان تغییرات پوست و مو در بارداری : مشکل پوست، مو و ناخن

تاریخ 22 آبان 1402

از زمانی که قطع قاعدگی خود را تشخیص می‌دهید، تجربه‌ی شما تغییر خواهد کرد. بارداری یک دوره هیجان‌انگیز است، اما ممکن است همزمان ترسناک و گیج‌کننده نیز باشد.

در این دوره، شما نه تنها خودتان را برای آماده‌سازی برای به دنیا آوردن یک زندگی جدید، که پا به این جهان می‌گذارد، مشاهده می‌کنید، بلکه با تغییرات غیرمنتظره در بدن نیز روبرو خواهید شد.

در هفته‌های آینده، شکم شما شروع به رشد می‌کند و سایر قسمت‌های بدن نیز ممکن است به همراه آن متورم شوند. هورمون‌های شما نوساناتی را تجربه خواهند کرد و ممکن است برخی غذاها و بوها شما را به سمت ویار یا تهوع بکشانند.

نوسانات هورمونی ناشی از بارداری بیشتر جوانه‌های چشایی شما را تحت تأثیر قرار می‌دهد و همچنین روی مو، پوست و ناخن‌های شما تأثیر می‌گذارد. ادامه‌ی خواندن این متن به شما کمک خواهد کرد تا یاد بگیرید چه تغییراتی را باید در دوران بارداری انتظار داشته باشید.

بعد از اتمام دوره بارداری و شیردهی می توان برای درمان عوارض ناشی از بارداری از جمله ریزش موی شدید، ترک های پوستی و آکنه اقدام کرد. در کلینیک زیبایی رازی روش های مختلفی برای درمان انواع مشکلات پوست و مو تحت نظر متخصصین با تجربه و با جدیدترین متدهای روز دنیا به شما عزیزان ارائه می شود.

تغییرات پوست و مو در دوران بارداری


بارداری باعث تغییرات زیادی در بدن زنان می‌شود. این تغییرات ممکن است ناراحت‌کننده باشند، اما ارزش آنها به دلیل ورود فرزند به جهان بسیار ارزشمند است.

بارداری یک تجربه فوق‌العاده است که همراه با دردهای فیزیکی مختلفی می‌آید. اما شما نیازی نیست فقط نشسته و تغییراتی که در بدنتان رخ می‌دهد را تحمل کنید. با یادگیری اطلاعات مربوط به این موضوع، می‌توانید برای تغییراتی که در مو، پوست و ناخن‌هایتان رخ می‌دهد، آماده شوید و از این طریق، بتوانید با تغییرات بارداری کنار بیایید و احساس بهتری داشته باشید.

تغییرات مو در دوران بارداری

تغییرات مو در دوران بارداری

موهای شما در یک چرخه قابل پیش بینی رشد می‌کنند، اما هورمون‌های بارداری می‌توانند آن چرخه را مختل کرده و باعث ایجاد برخی تغییرات غیر منتظره در آن شوند.

موهای سالم حدود نیم اینچ در هر ماه رشد می‌کنند و در یک دوره 3 تا 5 ساله قبل از رفتن به مرحله استراحت که دو تا سه ماه است، رشد می‌کنند. بعد از مرحله استراحت، مو از بین می‌رود و کل چرخه دو مرتبه تکرار می‌شود. در دوران بارداری، موهای شما ممکن است در چرخه رشد طولانی تر از حد معمول بماند، به دلیل اینکه افزایش هورمون استروژن، باعث می‌شود موهای شما پرپشت تر شوند.

متأسفانه، برخی از خانم‌ها در دوران بارداری برعکس این را تجربه می‌کنند و افزایش سطح استروژن باعث می‌شود موها از دوره رشد زودرس به مرحله استراحت زودرس برسند. در این مدت، ممکن است کاهش رشد و افزایش ریزش مو را تجربه کنید.

پس از زایمان، سطح استروژن به حالت طبیعی باز می‌گردد و موها در مرحله استراحت ممکن است از بین بروند. این منجر به وضعیتی به نام تلوژن افلویووم می‌شود و معمولاً بین یک تا پنج ماه پس از زایمان اتفاق می‌افتد. در بیشتر خانم‌ها این افزایش ریزش مو موقتی است و موها با رسیدن کودک به 12 ماهگی، روند رشد طبیعی خود را از سر می‌گیرند.

برای سالم نگه داشتن موهای خود در دوران بارداری، در اینجا کارهای ساده‌ای وجود دارد که می‌توانید انجام دهید:

  • موهای خود را با کش و گیره و یا بافت‌های سفت آرایش نکنید تا از فشار بیش از حد روی موها جلوگیری کنید و سبب ریزش موی بیشتر نشوند.
  • از شامپو و نرم کننده‌هایی استفاده کنید که حاوی مواد مغذی برای مو مانند بیوتین، سیلیس و ویتامین E هستند.
  • یک رژیم غذایی متعادل و پر از میوه و سبزیجات بخورید زیرا آنها حاوی فلاونوئیدها و آنتی اکسیدان‌هایی هستند که از فولیکول‌های مو محافظت می‌کنند.
  • هنگام خیس بودن موهای خود مراقب باشید زیرا شکننده هستند. در هنگام شانه زدن موهای مرطوب از یک شانه دندانه دار استفاده کنید و از باد خنک سشوار خود استفاده کنید.
  • پوست سر خود را روغن نارگیل یا کنجد دو تا سه بار در هفته برای تحریک رشد و کاهش ریزش مو ماساژ دهید.

علاوه بر رعایت نکات فوق، ممکن است بخواهید در دوران بارداری از رنگ کردن موهای خود نیز جلوگیری کنید. هیچ مدرک قطعی در دست نیست که نشان دهد رنگ مو برای نوزادان خطرناک است و احتمالاً موهای شما به اندازه کافی مواد شیمیایی را جذب نمی‌کنند تا شما یا کودک شما را تحت تأثیر قرار دهند. با این وجود، بهتر است حداقل در سه ماهه اول از محصولات شیمیایی مو جلوگیری کنید.

تغییرات پوستی در دوران بارداری انتظار می‌رود

تغییرات پوستی در دوران بارداری انتظار می‌رود

گفته می‌شود که زنان باردار پوست براق و درخشنده‌ای دارند، اما این از کجا ناشی می‌شود؟

وقتی حامله می‌شوید ، حجم خون شما افزایش می‌یابد تا جریان خون اضافی را برای رحم و جنین در حال رشد فراهم کند. افزایش جریان خون، خون بیشتری را به رگ‌های پوست شما وارد می‌کند و ترشحات غدد چربی را افزایش می‌دهد. این چیزها، همراه با احتباس اندک مایعات، کشش پوست و گرگرفتگی، باعث ایجاد درخشش پوست در بارداری می‌شود.

در حالی که بسیاری از خانم‌ها در دوران بارداری بهبودهایی را در پوست خود تجربه می‌کنند، برخی از خانم‌ها چندان خوش شانس نیستند. برخی از خانم‌ها می‌بینند که پوست آنها خشک‌تر و مستعد پوسته شدن می‌شود. بسیاری از خانم‌ها حتی می‌بینند که پوست آنها به طور کلی تیره می‌شود که احتمالاً به دلیل افزایش سطح هورمون‌های استروژن و ملانوسیت است.

برخی از تغییرات پوستی دیگر که ممکن است در دوران بارداری تجربه کنید شامل موارد زیر است:

  • علائم ترک بارداری– اینها به صورت خطوط صورتی یا بنفش ظاهر می‌شوند که روی شکم، سینه‌ها، باسن و پاها رشد می‌کنند. علت دقیق ترک بارداری ناشناخته است اما در ارتباط با هورمون‌های حاملگی و کشش پوست است. برخی از مطالعات نشان داده اند که کرم‌های پوستی حاوی ویتامین E، منتول و هیدرولیزهای کلاژن-الاستین ممکن است به کاهش ترک بارداری کمک کنند.
  • کلواسما- بین 50 تا 70 درصد از زنان باردار افزایش رنگدانه روی گونه‌ها، بینی و چانه‌ها را به شکل لکه‌های قهوه‌ای یا زرد تجربه می‌کنند. برای کاهش خطر ابتلا به کلواسما، از حساسیت زدایی محصولات مراقبت از پوست جلوگیری کنید و حداقل از از ضد آفتاب SPF 50 استفاده کنید.
  • افزایش فشار خون- در حالی که برخی از خانم‌ها دچار ایجاد کلواسما بر روی صورت می‌شوند، برخی دیگر دچار پراپیگمانتاسیون روی نوک سینه‌ها، دستگاه تناسلی خارجی و ناحیه مقعدی ناشی از افزایش ملانوسیت‌های مرتبط با هورمون‌های حاملگی می‌شوند.
  • آکنه– در دوران بارداری غدد چربی در پوست روغن بیشتری تولید می‌کنند و خطر ابتلا به آکنه را افزایش می‌دهند. سعی کنید از محصولات مراقبت از پوست موضعی تهیه شده با اسید گلیکولیک یا اسید آلفا هیدروکسی استفاده کنید.
  • گرگرفتگی- تغییر هورمون‌ها و افزایش وزن بدن می‌تواند منجر به افزایش دمای بدن شود. در نتیجه بسیاری از خانم‌ها در نتیجه بارداری گرگرفتگی را تجربه می‌کنند.

از آنجا که در طول دوره بارداری پوست شما تغییر خواهد کرد، ممکن است لازم باشد در روال مراقبت از پوست خود تغییراتی ایجاد کنید.

هر روز با یک پاک کننده ملایم شروع کنید تا روغن‌های اضافی از بین بروند. در مرحله بعد، به استفاده از یک مرطوب کننده روزانه نیاز دارید که شامل یک ضد آفتاب با طیف گسترده حداقل SPF 15 باشد. اگر دچار خشکی پوست هستید، سعی کنید از محصولات موضعی حاوی اسید گلیکولیک یا آلفا هیدروکسی اسید برای بهتر کردن اوضاع استفاده کنید.

نکته مهم

رتینوئیدها یک ماده مهم در محصولات مراقبت از پوست و ضد پیری هستند، زیرا باعث افزایش تولید کلاژن و سرعت گردش سلول می‌شوند. با این حال، متخصصان پوست، زنان باردار را توصیه می‌کنند که از استفاده از رتینوئیدها خودداری کنند، زیرا این ماده احتمال آسیب رساندن به جنین را دارد.

چگونه ناخن‌های شما در دوران بارداری تغییر می‌کند؟


چگونه ناخن‌های شما در دوران بارداری تغییر می‌کند

اگر ناخن‌های شما شکننده شده‌اند، ممکن است تعجب کنید. هورمون‌های حاملگی باعث می‌شوند در بسیاری از خانم‌ها ناخن قوی تر و سریعتر رشد کنند. متأسفانه، برخی از زنان برعکس این را تجربه می‌کنند- ناخن‌های شکننده مستعد شکافته شدن و شکستن هستند.

تهیج ناگهانی هورمون‌های بارداری اغلب باعث افزایش رشد ناخن می‌شود، اما، برای برخی از خانم‌ها این رشد همراه با تشکیل شیار، شکنندگی و انیکولیز (جدا کردن ناخن از بستر ناخن) است. خوشبختانه، این تغییرات معمولاً موقتی هستند و ناخن‌های شما باید پس از زایمان به حالت عادی برگردند. اما در ضمن می‌توانید چند کار انجام دهید:

در اینجا چند نکته ساده برای ناخن‌های سالم در دوران بارداری آورده شده است:

  • یک رژیم غذایی متعادل بخورید تا مواد مغذی مورد نیاز برای رشد ناخن‌های قوی تأمین شوند.
  • از مصرف ویتامین‌های بارداری خود اطمینان حاصل کنید که شامل مواد مغذی تقویت کننده ناخن مانند بیوتین می‌شود.
  • منابع طبیعی بیوتین را مانند تخم مرغ، آجیل، قارچ، نخود فرنگی، آووکادو، شیر، موز و غلات کامل در رژیم غذایی خود قرار دهید.
  • از استفاده از محصولات بهداشتی ناخن مبتنی بر حلال‌ها (مانند لاک پاک کن) جلوگیری کنید زیرا آنها می‌توانند ناخن‌های شما را حتی بیشتر خشک کنند.
  • ناخن‌های خود را کوتاه نگه دارید، بنابراین کمتر احتمال دارد که چیزی را خراب کرده و خود نیز بشکنند.
  • هنگام شستن ظروف یا تمیز کردن اطراف خانه از دستکش‌های لاستیکی استفاده کنید تا از پوست و ناخن‌های خود در برابر مواد شیمیایی خشن محافظت کنید.

بارداری می‌تواند زمانی استرس‌زا باشد زیرا احساس می‌کنید کنترل بدن خود را ندارید. گذراندن یک روز در حمام آبگرم یک راه عالی برای استراحت و ریلکس کردن است. از رفتن به سالن‌های زیبایی دارای تهویه نامناسب خودداری کنید و مطمئن شوید که سالن از روش‌های استاندارد ضد عفونی کننده پیروی می‌کند تا خطر عفونت باکتریایی را کاهش دهد.

مشاوره رایگان