انواع الگوی ریزش مو زنانه و مردانه (ریزش موی موقتی و دائمی)

تاریخ 22 آبان 1402

تعداد بسیار زیادی از مردم از ریزش موی ارثی که آلوپسی آندروژنتیک نیز نامیده می‌شود رنج می‌برند، اما عوامل مختلف دیگری نیز می‌توانند در بروز این بیماری نقش داشته باشد. ریزش مو ممکن است به طور ناگهانی اتفاق بیفتد، یا با گذشت زمان به عنوان بخشی از یک روند تدریجی به آرامی آشکار شود. همچنین ممکن است چند علت به طور همزمان وجود داشته باشد که باعث ریزش سریع‌تر یا شدیدتر مو شود. اگر متوجه کم‌پشت شدن موهای خود شده‌اید یا شاهد افزایش ناگهانی ریزش موی خود هستید، با پزشک خود مشورت کنید تا ببینید آیا می‌توان آن را به یکی از انواع ریزش مو که در زیر ذکر شده است نسبت داد یا خیر.

متخصصان کلینیک زیبایی رازی قصد دارند گزینه‌های مختلفی را در زمینه مقابله با ریزش مو پیش روی شما قرار دهند، به همین دلیل آخرین فناوری‌های پیشرفته که تاثیرگذاری آن‌ها به اثبات رسیده است را به بیماران خود ارائه می‌دهند. کاشت مو راهی برای ترمیم دائمی موهای شما است. متخصصین ما به شما کمک می‌کنند دریابید که کاشت مو برای شما مناسب است یا خیر. متخصصان این کلینیک دارای سال‌ها تجربه در انجام انواع روش‌های کاشت مو هستند، به همین دلیل می‌توانید از مناسب و بی‌نقص بودن ظاهر نهایی خود اطمینان داشته باشید.

انواع ریزش مو


انواع آلوپسی 

انواع آلوپسی

آلوپسی آندروژنیک 

آلوپسی آندروژنیک یا ریزش موی ارثی رایج‌ترین نوع ریزش مو و بسیار پیش‌رونده است. زنان و مردان مبتلا به آلوپسی آندروژنیک با فولیکول‌های موی ارثی متولد می‌شوند که به هورمونی بنام دی‌هیدروتستوسترون (DHT) حساس هستند. این هورمون باعث می‌شود فولیکول‌های مو به مرور زمان کوچک شوند و در نتیجه موهای نازک‌تر و ریزتری تولید کنند. سرانجام، تولید موهای طبیعی از فولیکول‌ها متوقف می‌شود و تنها موهای نازک باقی می‌مانند. مردان مبتلا به این بیماری معمولاً با پسروی خط مو یا کم شدن تراکم موها در وسط سرشان مواجه می‌شوند. زنان مبتلا به آلوپسی آندروژنیک همیشه از الگوی مشخصی پیروی نمی‌کنند، اما ممکن است در سطح گسترده‌ای شاهد ریزش موی تکه‌ای یا نازک شدن کلی موهای سر خود باشند.

آلوپسی اینولوشنال 

آلوپسی اینولوشنال یا ریزش موی ناشی از پیری، به فرایند تدریجی نازک شدن و ریزش موها در افراد با افزایش سن گفته می‌شود. در این فرایند، تعداد بیشتری از فولیکول‌های مو به فاز استراحت منتقل می‌شوند و موهای باقیمانده کم‌تر و نازک‌تر می‌شوند. علاوه بر این، آلوپسی آندروژنیک و افزایش سن، دو دلیل اصلی ریزش مو در افراد مسن می‌باشند.

آلوپسی آره‌آتا

آلوپسی آره‌آتا یک نوع بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی بدن به اشتباه به فولیکول‌های مو حمله می‌کند و باعث ریزش مو در پوست سر، صورت و سایر نواحی بدن می‌شود. آلوپسی آره‌آتا می‌تواند در تعداد زیادی از اعضای یک خانواده‌ رخ دهد که نشان‌دهنده نقش ژنتیک در این بیماری است. این بیماری زنان و مردان را تحت تأثیر قرار می‌دهد و اغلب در دوران کودکی ظاهر می‌شود.

اشکال مختلفی از آلوپسی آره‌آتا وجود دارد که شامل موارد زیر است:

  • آلوپسی آره‌آتا (ریزش موی تکه‌ای)، این نوع ریزش مو رایج‌ترین شکل آلوپسی آره‌آتا است و در نتیجه یک یا چند تکه خالی از مو در سر یا بدن ایجاد می‌شود.
  • آلوپسی توتالیس، این شکل از آلوپسی آره‌آتا با ریزش کامل موهای پوست سر مشخص می‌شود.
  • آلوپسی یونیورسال، این بیماری پیشرفته‌ترین شکل آلوپسی آره‌آتا بوده و منجر به ریزش کامل مو در پوست سر و بدن می‌شود.
  • اوفیازیس، این نوع آلوپسی آره‌آتا در یک الگوی موجی در اطراف لبه پوست سر، و به طور معمول در قسمت پشت سر رخ می‌دهد.

آلوپسی کششی 

آلوپسی کششی در نتیجه آسیب‌دیدگی فولیکول‌های مو در اثر تنش مداوم یا کشیدن در مدت زمان طولانی است. استفاده از مدل موهای سفت مانند دم اسبی، دم خرگوشی، یا بافت‌های سفت می‌تواند باعث ایجاد آلوپسی کششی شود. این حالت به طور معمول در نزدیکی شقیقه‌ها یا در امتداد خط مو رخ می‌‍دهد.

  • آلوپسی chignon، این نوع ریزش مو نوعی از آلوپسی کشش موضعی است که منجر به ریزش مو در تاج سر می‌شود. بستن مو به صورت مدل دم خرگوشی محکم در مدت زمان طولانی، به دلیل کشش مداومی که روی موها ایجاد می‌کند می‌تواند باعث ایجاد آلوپسی chignon شود.

آلوپسی سیکاتریسیل 

آلوپسی سیکاتریسیل که به آن آلوپسی اسکار (جای زخم) نیز گفته می‌شود، به گروهی از اختلالات نادر اشاره دارد که باعث تخریب فولیکول‌های مو و جایگزینی آن‌ها با بافت اسکار می‌شود. بیشتر اشکال این حالت ابتدا به صورت ریزش موی تکه‌ای ظاهر می‌شود که ممکن است با گذشت زمان گسترش یابد.

  • آلوپسی مرکزی مرکز گریز  (CCCA) در درجه اول در تاج سر رخ می‌دهد. ریزش مو معمولاً تدریجی است و در یک الگوی دایره‌ای به بیرون گسترش پیدا می‌کند. این امر به سبک و عادات شدید وخشن مانند استفاده از حالت‌دهنده‌های شیمیایی، کشیدن بیش از حد مو، و بافتن سفت و محکم مو مرتبط است. با این حال، تحقیقات امروزه نشان می‌دهد كه CCCA ممكن است در اثر از یک دلیل ژنتیكی نیز رخ دهد.
  • لیکن پلان مویی نوعی ریزش مو در ناحیه اسکار است که وقتی پوست سر دچار نوعی عفونت پوستی به نام لیکن پلانوس شود رخ می‌دهد. این بیماری به طور معمول باعث خارش شدید شده و ممکن است با سوزش و حساسیت همراه باشد. علت لیکن پلان مشخص نیست، اما تصور می‌شود که این مشکل نیز دلیل ژنتیکی داشته باشد.

انواع افلوویوم 

انواع افلوویوم

آناژن افلوویوم 

آناژن افلوویوم به واگذاری ناگهانی موها در فاز رشد (آناژن) اشاره دارد. این وضعیت ممکن است ناشی از تماس با مواد شیمیایی یا سموم باشد، مانند مواردی که در درمان‌های شیمیایی یا پرتودرمانی برای درمان سرطان استفاده می‌شود. این وضعیت به طور کلی قابل برگشت است و معمولاً موها در 1-3 ماه دوباره رشد می‌کنند، اما ممکن است برخی از انواع ریزش مو در این مورد دائمی باشند.

تلوژن افلوویوم

تلوژن افلوویوم هنگامی رخ می‌دهد که فولیکول‌های مو به طور زودرس وارد فاز استراحت (تلوژن) رشد مو شوند. این حالت معمولاً به دلیل یک عامل حاد خارجی مانند ترومای جسمی، جراحی، یک بیماری مهم یا سایر عوامل استرس‌زای شدید بر روی بدن ایجاد می‌شود و به طور معمول به صورت کم‌پشت شدن پراکنده در تمام نواحی پوست سر ظاهر شده و در بسیاری از موارد موقت و برگشت‌پذیر است.

انواع دیگر ریزش مو 

هیپوتریکوزیس

هیپوتریکوزیس مشکلی است که باعث عدم رشد مو از زمان تولد می‌شود. در افراد مبتلا به این بیماری، از زمان تولد هیچ‌ مویی رشد نمی‌کند و تصور می‌شود در اثر یک نقص ژنتیکی در حین رشد جنین ایجاد شود.

تریکوتیلومانیا (اختلال کندن مو)

تریکوتیلومانیا نوعی اختلال کنترل است که باعث می‌شود افراد بدون اختیار موهای خود را بکنند. به طور معمول، تریکوتیلومانیا باعث ایجاد لکه‌های بدون مو روی پوست سر، ابرو و یا مژه‌های خود می‌شود.

فولیکولیت پوست سر 

فولیکولیت پوست سر به عنوان یک عفونت باکتریایی شایع در این منطقه شناخته می‌شود. این واقعه زمانی رخ می‌دهد که فولیکول‌های مو به دلیل انسداد یا آسیب، التهاب می‌گیرند. در برخی موارد، فولیکول‌ها ممکن است با یک حلقه التهابی احاطه شده و به شکل آکنه‌ها ظاهر شوند. در مراحل اولیه بیماری، ممکن است موها هنوز در فولیکول حضور داشته باشند، اما با پیشرفت بیماری، موها از بین می‌روند. در موارد شدید، التهاب می‌تواند به طور دائمی به فولیکول‌های مو آسیب برساند و باعث ریزش مو شود.

تریکورکسیس نودوزا 

تریکورکسیس نودوزا یا موهای شکننده با نقطه‌ها یا گره‌های کوچکی مشخص می‌شوند که در امتداد ساقه مو وجود دارد. گره‌ها باعث می‌شوند که موها به راحتی شکسته شده و منجر به ظهور کم‌پشتی مو یا ریزش موی تکه‌ای شود. استفاده مکرر از مواد و ابزارهای حالت‌دهنده مو مانند استفاده بیش از حد از مواد شیمیایی و ابزارهای گرمادهنده می‌توان باعث ایجاد این مشکل شود. تریکورکسیس نودوزا در بعضی موارد ممکن است به دلیل اختلالات پزشکی اساسی مانند مشکلات تیروئید، کمبود آهن، یا تجمع آمونیاک در بدن ایجاد شود.

انواع روش‌های کاشت مو


انواع روش‌های کاشت مو

پیوند واحد فولیکولی یا FUT

FUT یک روش جراحی رایج سرپایی برای ترمیم مو است که نتایج دائمی و طبیعی ایجاد می‌کند. بهترین بخش در مورد روش FUT این است که به شما این امکان را می‌دهد که از موهای عقب سر خود برای رشد موی دیگر نواحی سرتان استفاده کنید، و همچنین حداکثر تراکم مو را برای شما ایجاد می‌کند. در این تکنیک،نواری از بافت پوست سر که شامل چندین واحد فولیکول است از ناحیه اهدا کننده از پوست پشت سر شما استخراج می‌شود. واحدهای فولیکولی برای پیوند به مناطق کم‌پشت سر شما، به گرافت‌های جداگانه 1-4 مویی تقسیم می‌شوند.

برای مشخص کردن اینکه آیا شما برای روش کاشت موی FUT مناسب هستید یا خیر، یک پزشک باید موهای شما را معاینه کند و ببیند چه مقدار از موهایتان را از دست داده‌اید. پزشک مراحل درمان را به صورت مرحله به مرحله با شما مرور خواهد کرد و به هر سؤالی که دارید پاسخ خواهد داد.

پزشک در روش FUT ، پوست سر شما را بی‌حس کرده، سپس یک نوار از بافت را که حاوی چندین واحد فولیکولی است از پشت و یا اطراف سر خارج می‌کند. در مرحله بعد، نوار بافت توسط تکنسین‌های متخصص آموزش دیده‌، تحت نظارت پزشک‌، برای پیوند در مناطق کم‌پشت سر به واحدهای جداگانه 1-4 مویی تقسیم می‌شود.

پزشک با استفاده از مهارت، هنر و آموزشی که دیده است، برش‌های کوچکی را در پوست سر شما، در قسمت‌هایی که می‌خواهید موی بیشتری رشد کند، ایجاد می‌کند. به این برش‌ها مناطق گیرنده گفته می‌شوند و به دقت انتخاب شده‌اند تا بهترین نتایج را به شما ارائه دهند. واحدهای فولیکولی منفرد در محل‌های گیرنده در همان جهت و الگوی رشد موهای طبیعی شما قرار می‌گیرند تا از یکدست بودن ترکیب نهایی اطمینان حاصل شود. علاوه بر این‌، واحدهای فولیکولی حاوی 1-2 مو در قسمت جلویی سر، در جهت رشد موی شما قرار می‌گیرند‌، در حالی که واحدهای دارای 3-4 مو در بالای سر و در تاج کاشته می‌شوند، بنابراین الگوی ظاهری طبیعی از نظر تراکم و ضخامت خواهید داشت.

FUT ، بسته به تعداد گرافت‌های مورد نیاز یا مورد درخواست بیمار، اغلب در مدت زمان کمتری نسبت به سایر روش‌های جراحی ترمیم مو انجام می‌شود. این روش همچنین امکان برداشت گرافت‌های بیشتری را فراهم می‌کند تا پوشش بیشتری به موی شما بدهد.

کاشت مو به روش استخراج واحد فولیکولی یا FUE 

FUE یک روش جراحی پیشرفته ترمیم مو است که نسبت به روش‌های کاشت موی سنتی کم‌تر تهاجمی است. این روش جراحی ریزش مو هیچ زخم خطی از خود به جا نمی‌گارد و نتایج آن دائمی است. این بدان معنی است که شما می‌توانید از موهای پشت سر خود برای کاشت در سایر قسمت‌های سر که دچار ریزش مو شده است استفاده کنید. با روش کاشت موی FUE، یک فولیکول مو به طور هم زمان از ناحیه اهدا کننده شما استخراج شده تا به مناطق کم‌پشت یا طاس سر شما منتقل شود.

ابتدا با یک پزشک متخصص در جراحی ترمیم مو صحبت کنید تا پوست سر شما و سطح ریزش مو را معاینه کند. هنگامی که پزشک تشخیص داد که شما کاندیدای خوبی برای جراحی هستید، برای یک جراحی سرپایی به شما وقت خواهد داد.

پزشک در روز عمل، روش و مراحل جراحی را با شما مرور می‌کند تا به سوالات شما پاسخ داده شود و نتیجه عمل انتظارات شما مطابقت داشته باشد.

در مرحله بعد، پزشک از بی‌حسی موضعی برای بی‌حس کردن پوست سر استفاده کرده و موهای شما را از قسمت مشخصی از ناحیه اهدا کننده برمی‌دارد. برش‌های دایره‌ای ریز و درشت در قسمت پشت، و یا اطراف سر شما ایجاد می‌شود تا واحدهای فولیکولی که شامل 1-4 مو در هر واحد یا گرافت است، برداشته شود. پس از آن، پیوندها با استفاده از یک ابزار کوچک، مانند موچین استخراج شده و روی یخ قرار می‌گیرند تا اطمینان حاصل شود که آن‌ها در شرایط مناسبی برای پیوند باقی می‌مانند.

سپس پزشک شما برش‌های گیرنده کوچکی را در مناطق کم‌پشت یا طاس شما ایجاد می‌کند. گرافت‌ها به آرامی در برش‌ها قرار می‌گیرند، واحدهای حاوی 1-2 مو در امتداد خط مو در قسمت جلویی سر، و واحدهای حاوی 3-4 مو در قسمت تاج و پشت سر قرار می‌گیرند. این روش باعث ایجاد تراکم طبیعی مو شده و در نهایت، نتیجه مورد نظر شما حاصل خواهد شد. برای اینکه موهای تازه پیوند شده با موهای فعلی شما به درستی مخلوط شوند، به یک هنر واقعی نیاز است.

فولیکول‌های موی پیوند شده شما و همچنین زخم‌های ناحیه اهداکننده در پشت سر شما به سرعت بهبود می‌یابند، زیرا زخم‌ها خطی نیستند و نیازی به بخیه ندارند. مزیت روش FUE این است که زخم‌های حاصل از برش‌ در پوست سر تقریبا برای چشم انسان غیر قابل مشاهده است، حتی اگر موهای شما کاملاً کوتاه شود.

مشاوره رایگان