تاریخ 16 دی 1402
جوشهای پوستی ممکن است نا امید کننده باشند و همچنین میتواند جای جوش در صورت و سایر نواحی بدن ایجاد کنند. برخی از افراد حس میکنند که جای جوشها یک یادآوری ناخواسته از یک وضعیت دردناک و آزار دهنده است. با این حال، لازم نیست جای جوشها دائمی باشد، زیرا با برخی از روشهای خانگی و درمانهای پزشکی میتوانند از بین بروند.
در این مقاله، با روشهای مختلفی برای کمک به کاهش جای جوش و تقویت پوست سالم آشنا شوید.
انواع جای جوش
گزینههای مناسب درمانی بسته به نوع جای جوش ایجاد شده در اثر آکنه ممکن است کمی متفاوت باشد. سه نوع جای جوش وجود دارد:
- اسکار آتروفیک: این جوشها به صورت تورفتگیهای کوچک در پوست ظاهر میشوند. آنها زمانی ایجاد میشوند که پوست در فرآیند بهبود به اندازه کافی فیبروبلاست ایجاد نکند. فیبروبلاستها سلولهایی هستند که نقش مهمی در ترمیم جوش و سنتز کلاژن دارند.
- اسکارهایپرتروفیک: این جای جوش زمانی ایجاد میشود که پوست با بهبود لکه آکنه، فیبروبلاست زیادی ایجاد کرده و باعث ایجاد جای جوش شود.
- اسکارهای کلوئیدی: اینها شبیه اسکارهای هایپرتروفیک هستند اما به طور معمول بسیار ضخیم تر از محل اصلی آکنه هستند. آنها معمولاً تیره تر از پوست اطراف آن هستند و میتوانند قرمز یا قهوه ای باشند. اسکارهای کلوئیدی ممکن است علائمی مانند خارش یا درد ایجاد کنند.
درمانهای خانگی
داروهای مختلفی بدون نسخه در دسترس هستند که بسیاری از آنها میتوانند به افراد کمک کنند تا آکنه خود را کنترل کرده و در از بین بردن جای جوش استفاده کنند.
اسید سالیسیلیک
سالیسیلیک اسید یک ترکیب طبیعی است که غالباً عنصری در محصولات مراقبت از پوست آکنه دار است. سالیسیلیک اسید به پاکسازی آلودگی، سلولهای پوست و سایر جرمها کمک میکند که منجر به حذف آکنه از منافذ پوست میشود.
همچنین به کاهش تورم و قرمزی در ناحیه کمک میکند، که ممکن است ظاهر جوش را به حداقل برساند.
اسید سالیسیلیک برای انواع اسکار مفید است و برای بسیاری از افرادی که دچار آکنه هستند، یک برنامه روزمره برای مراقبت از پوست است.
افرادی که دارای پوست حساس هستند ممکن است لازم باشد محصولی حاوی این اسید را روی ناحیه کوچکی از پوست قبل از استفاده روی کل صورت خود آزمایش کنند، زیرا ممکن است باعث خشکی یا تحریک شود.
رتینوئیدها
برخی از رتینوئیدهای موضعی ممکن است به از بین بردن جای جوش کمک کنند. همانطور که نویسندگان یک بررسی در مجله Dermatology and Therapy بیان کردند، رتینوئیدهای موضعی التهاب را مسدود میکنند، ضایعات آکنه را کاهش میدهند و بازسازی سلول را تسریع میکنند.
نویسندگان همچنین اظهار داشتند که رتینوئیدها میتوانند به کمرنگ شدن جای جوشهای ضد رنگدانه، از جمله مواردی در افراد با رنگ پوست تیره کمک کنند.
توجه به این نکته مهم است که رتینوئیدها میتوانند پوست را به آفتاب حساس کنند. هر کسی که برای درمان آکنه یا اسکار از رتینوئید استفاده میکند، هنگام بیرون رفتن باید از کرم ضد آفتاب استفاده کند.
اسیدهای آلفا هیدروکسی
استفاده از آلفا هیدروکسی اسیدها (AHA) میتواند به تخلیص پوست از سلولهای مرده و پیشگیری از انسداد منافذ پوست کمک کند. پزشکان ممکن است AHA را برای درمان آکنه و کاهش جای جوشها به بیماران توصیه کنند.
AHA از نوع اسیدهای ملایمی هستند که لایه بیرونی پوست را به طور نرم خراشیده و لایه پوست تازه و جدید را زیر آن آشکار میکنند. این فرآیند ممکن است به تغییر رنگ جوشها کمک کند.
اسید لاکتیک
اسید لاکتیک میتواند به عنوان یک لایه بردار ملایم برای از بین بردن سلولهای مرده پوست عمل کند. این ماده ممکن است به کاهش ظاهر جوش کمک کند و بافت کلی پوست را صاف کند.
اسید لاکتیک همچنین ممکن است به روشن شدن بافت اسکار تیره کمک کند، اگرچه گاهی اوقات باعث هایپرپیگمانتاسیون میشود. با توجه به این اثر سو احتمالی، بهتر است قبل از استفاده از آنها برای درمان اسکار آکنه، محصولی که حاوی اسید لاکتیک است را روی تکه کوچکی از پوست آزمایش کنید.
بسیاری از محصولات آکنه حاوی اسید لاکتیک هستند. این ماده همچنین در سرکه سیب رقیق شده وجود دارد که باعث یک درمان طبیعی و مقرون به صرفه میشود.
درمانهای طبیعی
بسیاری از افراد از روشهای طبیعی درمانی برای رفع جوشهای آکنه استفاده میکنند، اما علم پشت آنها مشخص نیست. برخی از آنها ممکن است باعث تحریک بیشتر یا سایر مشکلات شوند بنابراین افراد باید با احتیاط از آنها استفاده کنند.
درمانهای خانگی که مردم به طور سنتی برای درمان جای جوش استفاده میکنند عبارتند از:
- روغن نارگیل
- شی باتر (کره درخت روغن قلم)
- ژل آلوئه ورا
- عسل خام
- جوش شیرین
- آب لیمو
درمانهای پزشکی
چندین درمان پزشکی برای کمک به کاهش جای جوش در دسترس است. یک متخصص پوست ممکن است بسته به نوع پوست و میزان جوشها، روشهای مختلفی را توصیه کند.
درمانهای پزشکی برای جای جوشهای آکنه عبارتند از:
لایه برداری شیمیایی
یک متخصص پوست میتواند نوعی لایه برداری را توصیه کند که برای وضعیت پوست، شدت آکنه و جای جوش مناسب باشد.
نویسندگان یک بررسی در سال 2017 در مورد درمان اسکار آکنه بیان کرده اند که شش نفر از 10 شرکت کننده ای که از یک نوع ماده شیمیایی خاص به نام اسید تری کلرواستیک (TCA) استفاده میکنند حداقل 70 درصد بهبود جوش آکنه خود را مشاهده کرده اند.
سایر لایه برداریهای شیمیایی ممکن است تأثیر کمتری داشته باشند. به عنوان مثال، 25 درصد از کسانی که از گلیکولیک اسید استفاده میکنند، هیچ گونه کاهش جای جوشی مشاهده نکردند.
ممکن است لازم باشد فرد انواع مختلفی از لایه برداری را امتحان کند تا مشخص شود کدام یک برای او مناسب است.
تزریق
تزریق کورتیکواستروئیدها میتواند به درمان بافت اسکار آکنه کمک کند در صورتی که فرد دارای جوشهای پرتروفیک یا کلوئید باشد.
این درمان معمولا شامل یک سری تزریق است که متخصص پوست میتواند این تزریقات را هر چند هفته یک بار در مطب خود انجام دهد و نتایج را کنترل کند.
فیلر پوستی
در برخی موارد، متخصصان پوست توصیه میکنند از فیلرهای بافت نرم برای کاهش ظاهر جوش استفاده کنند.
متخصصان پوست ممکن است فیلری را انتخاب کنند که متشکل از محصولی با پایه کلاژن باشد، که ممکن است به آزمایش آلرژی نیاز داشته باشد. روش دیگر، برداشتن چربی از قسمت دیگر بدن برای استفاده ممکن است یک گزینه دیگر باشد. آنها همچنین میتوانند از فیلرهای تجاری دیگر مانند پلی متیل متاکریلات (PMMA)، هیالورونیک اسید (HA) و پلی-ال- لاکتیک اسید (PLLA) استفاده کنند.
فیلرهای پوستی برای اسکارهای آتروفیک بهترین عملکرد را دارند، اما بسیاری از آنها موقتی هستند. درمان به طور معمول بین 6 تا 18 ماه طول میکشد.
برخی از گزینههای دائمیوجود دارد، که فرد میتواند با متخصص پوست خود در مورد آنها بحث کند.
میکرونیدلینگ
میکرونیدلینگ فرآیند قرار دادن سوزنهای ریز در پوست اطراف اسکار برای تحریک بدن برای تولید کلاژن بیشتر است. این کلاژن با صاف کردن پوست ممکن است باعث کاهش فرورفتگی جای جوش شود.
در یک بررسی 2017، میکرونیدلینگ از نظر جای جوش از 31 تا 62 درصد پیشرفت به همراه داشته است.
با این حال، میکرونیدلینگ میتواند عوارض جانبی ایجاد کند. بسیاری از افراد پس از درمان دچار قرمزی، درد و التهاب میشوند، اما این اثرات با گذشت زمان فروکش میکنند.
لیزر درمانی
لیزر درمانی میتواند بدون استفاده از مواد شیمیایی یا اسکراب، سطح پوست را دوباره بازسازی کند. این درمان با حذف بالاترین لایه پوست، سلولهای پوستی جوانتر در زیر آن را آشکار میکند، که میتواند به کاهش جای جوش کمک کند.
هرچند لیزر درمانی برای همه مناسب نیست، زیرا موفقیت آن بیشتر به نوع جای جوش و نوع پوست افراد بستگی دارد. همچنین این درمان ممکن است در برخی افراد، به خصوص در افرادی که پوست حساس دارند، واکنشهایی ایجاد کند.