همه چیز درباره‌ی واکسن اچ پی وی (HPV) برای پیشگیری از ابتلا به زگیل تناسلی

همه چیز درباره‌ی واکسن اچ پی وی (HPV) برای پیشگیری از ابتلا به زگیل تناسلی

تاریخ 21 آبان 1402

واکسن‌هایی وجود دارند که برای پیشگیری از انواع ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) طراحی شده‌اند. این واکسن‌ها می‌توانند از بروز بیشتر سرطان‌های دهانه رحم و برخی سرطان‌های مقعد، مهبل (ناحیه اطراف دهانه واژن)، واژن و دهانه حلق (شامل زبان و لوزه‌ها) جلوگیری کنند. علاوه بر این، این واکسن‌ها می‌توانند از انواع HPV که بیشتر زگیل‌های دستگاه تناسلی را ایجاد می‌کنند نیز جلوگیری نمایند.

چرا واکسن HPV مهم است؟


زگیل تناسلی ویروسی شایع است که از طریق تماس مستقیم پوست به پوست در طی فعالیت جنسی از فردی به فرد دیگر منتقل می‌شود. اکثر افراد فعال جنسی در دوره‌ای از زندگی خود به ویروس HPV مبتلا می‌شوند، گرچه اکثر آن‌ها ممکن است هرگز متوجه آن نشوند. عفونت HPV بیشتر در اواخر دوران نوجوانی و اوایل 20 سالگی مشاهده می‌شود. حدود 40 نوع HPV وجود دارد که می‌تواند نواحی تناسلی مردان و زنان را آلوده کند. بیشتر انواع HPV هیچ علائمی ندارند و خودبه خود از بین می‌روند. اما برخی از انواع آن‌ها می‌توانند باعث سرطان دهانه رحم در زنان و سایر سرطان‌های نادر شوند. مانند سرطان مقعد، آلت تناسلی، واژن و مهبل و حنجره. انواع دیگر HPV می‌تواند باعث ایجاد زگیل در نواحی تناسلی زنان و مردان شود که زگیل تناسلی نامیده می‌شود. زگیل‌های تناسلی تهدید کننده زندگی نیستند اما می‌توانند استرس روحش ایجاد کنند و درمان آن‌ها بسیار ناخوشایند است.

کدام دختران / زنان باید واکسیناسیون HPV را انجام دهند؟


واکسیناسیون HPV برای دختران 11 و 12 ساله توصیه می‌شود. واکسیناسیون HPV همچنین برای دختران و زنان 13 تا 26 ساله که هنوز واکسینه نشده یا مراحل تزريق واکسن‌ها را کامل نکرده‌اند، توصیه می‌شود. همچنین واکسن HPV می‌تواند به دختران از 9 سالگی تزریق شود. CDC به کودکان 11 تا 12 ساله دو دوز واکسن HPV برای محافظت در برابر سرطان‌های ناشی از HPV توصیه می‌کند.

آیا زنان فعال جنسی از واکسن بهره‌مند می‌شوند؟  


در حالت ایده‌آل، زنان باید قبل از ورود به فعالیت جنسی و احتمال قرار گرفتن در معرض HPV، واکسن‌های مورد نیاز را دریافت کنند. هرچند زنانی که از نظر جنسی فعال هستند همچنان می‌توانند از واکسیناسیون بهره‌مند شوند، اما ممکن است مزایای کمتری برای آن‌ها داشته باشد. دلیل این امر این است که احتمالاً قبلاً در معرض یک یا چند نوع از HPV مورد هدف واکسن‌ها قرار گرفته‌اند. با این حال، تعداد کمی از زنان جوان فعال جنسی به انواع HPV که توسط واکسن‌ها جلوگیری می‌شود، آلوده شده‌اند. بنابراین، بیشتر زنان جوان هنوز هم می‌توانند با واکسیناسیون از خود محافظت کنند.

آیا زنان باردار می‌توانند واکسن بزنند؟ 


این واکسن برای زنان باردار توصیه نمی‌شود. مطالعات نشان می‌دهد که واکسن HPV برای نوزادانی که از زنان واکسینه شده در هنگام بارداری متولد می‌شوند مشکلی ایجاد نمی‌کند، اما هنوز تحقیقات بیشتری لازم است. زنان باردار تا پایان دوران بارداری نباید واکسن HPV را دریافت کنند.

دریافت واکسن HPV در زمان بارداری دلیل بر این نیست که باید به بارداری خود خاتمه دهید. اگر خانمی متوجه شود که در حین بارداری یک یا چند دوز از واکسن HPV را دریافت کرده است، باید دو کار انجام دهد:

  • تا پایان بارداری صبر کند تا دوزهای باقی‌مانده واکسن HPV را به پایان برسد.
  • با دفتر ثبت بارداری تماس بگیرد.

آیا قبل از واکسیناسیون باید دختران و زنان از نظر سرطان دهانه رحم مورد غربالگری قرار گیرند؟


دختران و زنان نیازی به انجام آزمایش HPV یا تست پاپ ندارند تا بفهمند آیا باید واکسن زگیل تناسلی بزنند یا خیر. با این حال مهم است که زنان حتی پس از گرفتن همه دوزهای توصیه شده واکسن HPV، از نظر سرطان دهانه رحم مورد بررسی قرار گیرند. دلیل این امر این است که این واکسن از انواع سرطان دهانه رحم محافظت نمی‌کند.

واکسن HPV چقدر موثر است؟ 


واکسن HPV چقدر موثر است؟

واکسن‌های HPV برای مقابله با انواع ویروس‌های HPV که معمولاً باعث ابتلا به سرطان دهانه رحم و برخی از سرطان‌های مهبل، واژن، مقعد و دهانه حلق می‌شوند، طراحی شده‌اند. این واکسن‌ها همچنین از انواع HPV که منجر به ایجاد بیشتر زگیل‌های تناسلی می‌شوند، محافظت می‌کنند. واکسن‌های HPV در پیشگیری از انواع مختلف HPV و همچنین مشکلات شایع بهداشتی ناشی از آن‌ها بسیار موثر هستند. این واکسن‌ها در پیشگیری از بیماری‌های مرتبط با HPV در زنان جوانی که قبلاً به یک یا چند نوع HPV قرار گرفته‌اند، تاثیر کمتری دارند. این به این دلیل است که واکسن‌ها از ابتلا به HPV پیش از اینکه فرد در معرض آن قرار بگیرد، جلوگیری می‌کنند. همچنین واکسن‌های HPV قادر به درمان عفونت‌های موجود یا بیماری‌های مرتبط با HPV نیستند.

محافظت واکسن چه مدت طول می کشد؟ 


تحقیقات نشان می‌دهد که محافظت واکسن طولانی مدت است. مطالعات فعلی به مدت ده سال افراد واکسینه شده را دنبال کرده و نشان می‌دهد که هیچ مدرکی مبنی بر ضعف محافظت در طول زمان وجود ندارد.

واکسن از چه چیزی محافظت نمی‌کند؟ 


واکسن در برابر همه انواع HPV از شما محافظت نمی‌کند. بنابراین از همه موارد سرطان دهانه رحم جلوگیری نمی‌کند. از آنجا که واکسن نمی‌تواند از برخی سرطان‌های دهانه رحم جلوگیری کند، ادامه آزمایش غربالگری سرطان دهانه رحم برای زنان مهم است. همچنین  واکسن از سایر عفونت‌های مقاربتی (STIs) بیشگیری نمی‌کند. بنابراین همچنان برای افراد فعال جنسی مهم است که خطر ابتلا به سایر STI ها را کاهش دهند.

واکسن HPV چقدر ایمن است؟ 


واکسن HPV از سازمان غذا و دارو (FDA) مجوز گرفته‌است. CDC این واکسن را به عنوان واكسني ایمن و موثر تأیید کرده‌است. این واکسن در هزاران نفر در سراسر جهان مورد مطالعه قرار گرفته و این مطالعات هیچ نگرانی جدی را در زمینه ایمنی نشان نداده‌ است. عوارض جانبی گزارش شده در این مطالعات خفیف بوده که شامل درد در هنگام تزریق، تب، سرگیجه و حالت تهوع  است. ایمنی واکسن همچنان توسط CDC و FDA کنترل می‌شود.

بیهوش شدن، که می‌تواند پس از هر روش درمانی رخ دهد، پس از واکسیناسیون HPV نیز دیده شده ‌است. بیهوشی بعد از هر واکسیناسیون بیشتر در بزرگسالان دیده می‌شود. از آنجا که غش کردن و بیهوش شدن می‌تواند باعث زمین خوردن و آسیب دیدگی شود، نوجوانان و بزرگسالان باید هنگام واکسیناسیون HPV نشسته و دراز بکشند. نشستن یا دراز کشیدن حدود 15 دقیقه بعد از واکسیناسیون می‌تواند از بیهوش شدن و آسیب دیدگی جلوگیری کند.

در مورد واکسیناسیون پسران و آقایان چطور؟


واکسن HPV برای استفاده در پسران و آقایان مجاز است. مشخص شده‌ است که این ماده برای مردان 9 تا 26 ساله ایمن و موثر است. ACIP توصیه می‌کند واکسیناسیون پسران 11 یا 12 ساله با تعدادی دوز انجام شود. مراحل واکسیناسیون را می‌توان از 9 سالگی شروع کرد. واکسیناسیون برای مردان 13 تا 21 ساله که قبلاً واکسینه نشده‌اند یا همه دوزهای توصیه شده را دریافت نکرده‌اند نيز توصیه می‌شود. این واکسن در سن کمتر بیشتر موثر است. مردان 22 تا 26 ساله هم ممکن است واکسینه شوند. CDC توصیه می‌کند کودکان 11 تا 12 ساله هم برای محافظت در برابر سرطان‌های ناشی از HPV دو دوز واکسن HPV دریافت کنند.

آیا دختران / زنانی که واکسینه شده‌‍‌اند هنوز به غربالگری سرطان دهانه رحم نیاز دارند؟ 


بله. زنان واکسینه شده هنوز هم نیاز به غربالگری منظم سرطان دهانه رحم دارند زیرا این واکسن از اکثر انواع HPV که باعث سرطان دهانه رحم می‌شوند محافظت نمی‌کند. همچنین، زنانی که پس از فعالیت جنسی واکسن دریافت کرده‌اند، اگر قبلاً در معرض HPV قرار گرفته‌ باشند ممکن است از مزایای کامل واکسن بهره‌مند نشوند.

آیا روش‌های دیگری برای جلوگیری از سرطان دهانه رحم وجود دارد؟ 


 روش‌های جلوگیری از سرطان دهانه رحم

غربالگری منظم سرطان دهانه رحم (آزمایشات Pap و HPV) و پیگیری می‌تواند از بیشتر موارد سرطان دهانه رحم جلوگیری کند. آزمایش پاپ اسمیر می‌تواند تغییرات سلولی در دهانه رحم را قبل از اینکه به سرطان تبدیل شوند، تشخیص دهد. آزمایش HPV به دنبال ویروسی است که می‌تواند باعث این تغییرات سلولی شود. غربالگری می‌تواند بیشتر سرطان‌های دهانه رحم، اما نه همه سرطان‌های دهانه رحم را در یک مرحله اولیه و قابل درمان تشخیص دهد. اکثر زنان مبتلا به سرطان دهانه رحم در ایالات متحده یا هرگز غربالگری نشده‌اند یا در 5 سال گذشته غربالگری نشده‌اند.

آیا روش‌های دیگری برای جلوگیری از HPV وجود دارد؟ 


کسانی که از نظر جنسی فعال هستند، اگر از ابتدای کار تا انتهای رابطه جنسی خود از کاندوم استفاده کنند، احتمال ابتلا به HPV را کاهش می‌دهند. کاندوم همچنین ممکن است خطر ابتلا به بیماری‌های مرتبط با HPV، زگیل‌های تناسلی و سرطان دهانه رحم را کاهش دهد. اما نکته اینجاست که HPV می‌تواند مناطقی را که تحت پوشش کاندوم نیست، آلوده کند. بنابراین کاندوم ممکن است نتواند به طور کامل از شما در برابر HPV محافظت کند.

افراد همچنین می‌توانند با داشتن یک رابطه وفادارانه به یک شریک زندگی، شانس ابتلای خود به HPV را کاهش دهند. محدود کردن تعداد شریک جنسی و انتخاب کسی که قبلا شریک جنسی نداشته یا تعداد کمی داشته ‌است، می‌تواند در پیشگیری از ابتلا به این ویروس موثر باشد. اما حتی افرادی که فقط یک شریک جنسی در طول زندگی خود دارند نیز می‌توانند به HPV مبتلا شوند و تشخیص این‌ که شریکی که در گذشته از نظر جنسی فعال بوده‌است، در حال حاضر آلوده است یا خیر، ممکن نیست. به همین دلیل تنها راه مطمئن جلوگیری از HPV پرهیز از همه فعالیت‌های جنسی است.

مشاوره رایگان