تاریخ 22 آبان 1402
داشتن چین و چروک، جای جوش و آسیبدیدگیهای ناشی از آفتابسوختگی روی پوست باعث میشود که شما در مورد ظاهر خود خجالت بکشید. پزشک از روشهای مختلف لیزر درمانی برای جوانسازی پوست روی صورت، گردن، قفسه سینه و دستان استفاده میکند. لیزر اربیوم اختلالات پوستی شایع را درمان کرده و علائم افزایش سن روی پوست را کاهش میدهد.
چه کسانی میتوانند تحت لیزر درمانی اربیوم قرار گیرند؟
لیزر اربیوم برای لایهبرداری پوست افرادی که چین و چروک، اثرات آفتابسوختگی یا جای جوشهای خفیف تا متوسط دارند مناسب است. این نوع لیزر برای پوستهای معمولی مناسب است. اما افرادی که پوست تیرهتری دارند ممکن است پس از انجام این درمان دچار برخی عوارض شوند. این روش درمانی برای آنهایی که باردار هستند یا در دوران شیردهی هستند، سابقه ایجاد اسکارهای کلوئیدی دارند و یا در شش ماه گذشته از راکوتان استفاده کردهاند مناسب نیست.
کاربردهای اصلی لیزر اربیوم
در لیزر درمانی به روش اربیوم، لایه نازکی از پوست برداشته میشود، عموماً این روش درمانی برای لایهبرداری از پوست به مقاصد زیر انجام میشود:
• کاهش چین و چروکها: این امکان وجود دارد که با برداشتن یک لایه نازک از پوست با استفاده از لیزر اربیوم، چین و چروکهای آن کاهش یافته و کلاژن جدید تولید شده و پوست دوباره بازسازی شود. هر چه تعداد دفعات لایهبرداری بیشتر باشد، لایهبرداری عمیقتری انجام میشود و دوران بهبودی پس از آن افزایش مییابد و البته نتایج بهتری هم حاصل خواهد شد.
• درمان جای جوش: لیزر اربیوم برای درمان جای جوشهای آتروفیک (برجسته) نیز به کار برده میشود. با برداشتن لایههای سطحی پوست، کلاژن جدید تولید شده و پوست بازسازی میشود و همچنین بافت پوست هموارتر خواهد شد.
• پیگمنتاسیون: لیزر اربیوم برای درمان پیگمنتاسیون روی پوست انجام میشود. با برداشتن لایه رویی پوست که دارای پیگمنتاسیون است میتوان این نوع پوست را تحت درمان قرار داد. درمان پیگمنتاسیون معمولاً با لیزر اربیوم انجام نمیشود مگر این که همراه با لایهبرداری پوست برای رفع چین و چروکها باشد.
• برداشتن ضایعات پوستی: لیزر اربیوم برای برداشتن ضایعات پوستی که برداشتن آنها با روشهای لیزری بهتر از انجام عملهای جراحی بهتر باشد نیز به کار برده میشود. به عنوان مثال، انواع مختلف منگولههای پوستی و کراتوز خورشیدی را میتوان به این روش تحت درمان قرار داد. این روش درمانی برای برداشتن ملانومای پوست مناسب نیست.
• درمان رینوفیما: رینوفیما یک بیماری است که منجر به بزرگ شدن غدد چربی روی بینی و پیازی شدن بینی میشود. این بیماری معمولاً با بیماری دیگری به نام روزاسه همراه است. لیزر اربیوم به برداشتن این بافتهای اضافی روی بینی کمک کرده و شکل و اندازه بینی را به حالت عادی آن بازمیگرداند.
آماده شدن برای لایهبرداری پوست
اگر تصمیم به انجام لایهبرداری پوست دارید، پزشک احتمالاً از شما خواهد خواست که از 10 روز قبل از درمان، مصرف داروها و مکملهایی که ممکن است باعث رقیق شدن خون شوند مانند آسپیرین، ایبوپروفن یا حتی ویتامین E را متوقف کنید. همچنین، اگر سیگار میکشیدید، باید دو هفته قبل از انجام این عمل، آن را متوقف کنید زیرا سیگار کشیدن ممکن است باعث افزایش طول دوره بهبودی شما شود. پزشک ممکن است برای پیشگیری از بروز عفونتهای باکتریایی قبل از درمان، آنتی بوتیک تجویز کند و یا اگر مستعد ابتلا به تبخال یا زخمهای سرد هستید، داروهای ضد ویروسی را به شما تجویز کند.
لایهبرداری با لیزر اربیوم چگونه انجام میشود؟
در لایهبرداری به وسیله لیزر اربیوم، یک لایه از اپیدرم (خراجیترین لایه پوست) با دقت برداشته میشود تا لایه زیرین پوست که هموارتر و جوانتر است نمایان شود. با انجام این عمل، تولید کلاژن جدید نیز تحریک شده و پوست سفتتر میشود. لایهبرداری پوست به وسیله لیزر اربیوم یک عمل سرپایی است که تحت بیحسی موضعی یا آرامبخشهای خفیف انجام میشود. شما در هنگام انجام این عمل بیدار هستید اما احساس خوابآلودگی میکنید و ناحیه تحت درمان نیز بیحس خواهد بود.
جراح زیبایی یا متخصص پوست با دقت، لایههای مورد نظر از پوست را برمیدارد تا خطوط سطحی روی پوست کاهش یافته یا برداشته شوند. زمانی که لایهبرداری به وسیله لیزر اربیوم انجام شد ممکن است ناحیه درمان شده پانسمان شود یا نیازی به پانسمان نداشته باشد. اگر پانسمان انجام شود، جراح، چند روز بعد آن را برمیدارد.
مراقبتهای بعد از جوانسازی پوست با لیزر اربیوم
توجه به مراقبتهای زیر، دوره بهبودی را کوتاه میکند و احتمال عوارض جانبی را به حداقل میرساند.
دستورالعملهای عمومی
• به اندازه کافی آب بنوشید و بدن خود را هیدراته نگه دارید و غذاهای سالم میل کنید.
• همیشه قبل از این که به ناحیه درمان شده دست بزنید، دستهای خود را بشورید.
• حداقل به مدت 7 روز پس از درمان نباید ورزش کنید.
• حساسیت به آفتابسوختگی ممکن است به طور معمول چند ساعت تا یک روز پس از انجام عمل ادامه داشته باشد – از بستههای یخی، اسپری سرکه و آب روی ناحیه درمان استفاده کنید تا این حالت بهبود یابد.
• تا آنجا که میتوانید روی یک صندلی به صورت صاف بخوابید یا حداقل در دو شب اول پس از انجام عمل، چندین بالش زیر سر خود قرار دهید تا تورم کاهش یابد. از آنجا که ممکن است در این مدت شما خونریزی داشته باشید، روی بالشهای خود را با ملحفه بپوشاند.
• حداقل به مدت 6 ماه از مصرف محصولات زیر و خشن روی پوست خود استفاده نکنید زیرا پوست شما در این دوران حساستر میشود.
• مصرف تایلانول میتواند به کاهش درد شما کمک کن. ایبوپروفن یا موترین ممکن است باعث افزایش خونریزی شود اما در صورت لزوم میتوانید استفاده کنید.
• در صورتی که چشمهای شما خشک میشود از قطرههای چشم (مانند ژل جنتیل) استفاده کنید.
مرحله باز بودن زخمها- از یک روز پس از انجام عمل تا زمانی که اپیتلیالیزاسیون کامل شود (4 تا 7 روز) [h3]
• زمانی که شما مطب را ترک میکنید، زخمهای بازی روی پوست شما خواهد بود. قبل از این که مطب را ترک کنید روی پوست شما پمادی مالیده میشود که باید آن را به طور مرتب و مکرر استفاده کنید. این کار از پوست شما محافظت میکند تا سطح پوست شما التیام یابد. صورت شما باید همیشه با این پماد پوشیده شده باشد تا اپیتلیالیزاسیون کامل شود.
• از کمپرس سرد (بسته یخ، کیسه سبزیجات یخزده یا حولههای مرطوب یخزده) برای افزایش راحتی خود استفاده کنید. یخ را به طور مستقیم روی پوست خود قرار ندهید و نسبت به شویندههایی که برای شستشوی حوله به کار میبرید حساس باشید زیرا برخی محصولات شوینده ممکن است باعث تحریک پوست شما شوند. کمپرس سرد باید به شما احساس خوبی بدهد – اگر شما را اذیت میکند نشانه این است که خیلی سرد شده است. حولههای کاغذی برای این کار مناسب هستند.
• خارش را میتوان با مصرف بندادریل خوراکی درمان کرد. اگر خارش شدید باشد، هیدروکورتیزون 1% را میتوان دو مرتبه در روز استفاده کرد. خارش معمولاً از یک روز پس از انجام عمل شروع شده و در روز چهارم به میزان زیادی بهبود مییابد. پوست خود را نخارانید زیرا این کار باعث ایجاد اسکار روی پوست شما میشود. شستشو با سرکه نیز میتواند برای کاهش خارش مؤثر واقع شود.
• شما میتوانید دوش بگیرید و موهای خود را از یک روز بعد از انجام عمل بشورید، مراقب باشید که شامپویی که روی صورت شما میریزد را به خوبی بشورید.
پس از اپیتلیالیزاسیون
• پوست در مدت 3 تا 4 روز پس از لیزر اربیوم اپیتلیالیزه میشود. زمانی که هیچ ناحیه زخمی و جریحهدار روی پوست نبود و لایهبرداریهای شدید از بین رفت این فرایند تکمیل شده است. ممکن است پس از این دوره کمی قرمزی روی پوست باقی مانده باشد.
• پوست خود را دو مرتبه در روز با شویندههای ملایم بشورید و با مرطوبکنندههای ملایم مرطوب کنید.
• حداقل تا 4 هفته پس از عمل از کرم ضد آفتاب حاوی اکسید زنگی یا اکسید تیتانیم استفاده کنید (پس از این که مرطوبکننده جذب شد). تا چند ماه پس از انجام این عمل، پوست شما نسبت به نور آفتاب بسیار حساس است. در صورتی که بیرون میروید و مدت زیادی در معرض آفتاب قرار میگیرید باید از کلاه استفاده کنید.
• از وسایل و مواد آرایشی که پایه معدنی دارند استفاده کنید. از موادی که پایه مایع دارند استفاده نکنید زیرا ممکن است باعث بسته شدن منافذ پوست شما شوند.
در موارد زیر باید با مطب تماس بگیرید:
• تاول زدن یا پوستهپوسته شدن پوست
• شیوع آکنه یا کیستهای ریز و کوچک
• درد شدید از روز دوم به بعد یا درد بسیار شدید در هر زمانی
خطرات و عوارض جانبی لیزر اربیوم
• ایجاد آکنه و جوش: پزشک یک رژیم درمانی به شما خواهد داد
• عفونتهای باکتریایی: پزشک ممکن است قبل از انجام عمل و پس از آن برای شما آنتیبیوتیک تجویز نماید.
• واکنش زخم سرد: این ممکن است زمانی اتفاق بیفتد که لایهبرداری لیزری در اطراف دهان شما انجام شده باشد. در مورد سابقه ابتلا به هر گونه زخم سرد باید پزشک را مطلع کنید. شما میتوانید با مصرف داروهای ضد ویروسی قبل و بعد از انجام عمل از بروز این عارضه جلوگیری کنید.
• هایپرپیگمنتاسیون: این امکان وجود دارد که رنگ پوست در محل درمان شده تیرهتر شود. پزشک ممکن است برای شما استفاده از محلولهای سفیدکننده و بلچینگ را تجویز نماید. در موارد بسیار نادر ممکن است هایپرپیگمنتاسیون باعث روشنتر شدن پوست ناحیه درمان شده شود.
• میلیا: این برآمدگیهای کوچک ممکن است در طول دوره بهبودی مشاهده شوند. آنها را میتوانید با استفاده از یک لیف حمام تمیز کنید.
• قرمز شدن بلند مدت پوست: برای برخی افراد، قرمزی پوست ممکن است در مدت طولانیتری بهبود یابد.
• باقی ماندن اسکار: این عارضه به ندرت اتفاق میافتد اما احتمال بروز آن وجود دارد.
• تورم: اگر شما اطراف چشم خود را به کمک لیزر لایهبرداری کرده باشید، پزشک برای مدیریت تورم ممکن است برای شما مصرف استروئیدهای خوراکی را تجویز نماید.
سؤالات رایج
چه قسمتهایی از بدن را میتوان با کمک لیزر اربیوم درمان کرد؟
بیشتر قسمتهای پوست را میتوان به کمک این روش درمان نمود. بیشترین قسمتهایی از پوست که به این روش تحت درمان قرار میگیرند عبارتند از گردن، صورت، برخی از افراد ممکن است قفسه سینه و دستان خود را نیز به این روش، درمان نمایند. شما در مورد نیازهای خود باید با پزشک صحبت کنید.
تفاوت بین لیزر اربیوم و انواع دیگر لیزر در چیست؟
لیزر اربیوم یک نوع لیزر غیر سایشی است که با لیزر CO2 مقایسه میشود. این نوع لیزر کمتهاجمیتر از لیزرهای CO2 است. اگرچه لیزرهای اربیوم ممکن است دردناک باشند، اما معمولاً نیاز کمتری به زمان برای بهبود و بهبودی بعد از درمان دارند. با این حال، به دلیل کمتهاجمی بودن این روش، ممکن است برای دستیابی به نتایج مطلوب نیاز به جلسات درمانی بیشتری باشد.
لیزر درمانی با لیزر اربیوم چقدر درد دارد؟
بیمارانی که تحت لیزر اربیوم قرار میگریند، درد خفیفی را تجربه میکنند. قبل از ردمان و برای کاهش هر چه بیشتر ناراحتی و درد، محل مورد درمان به طور موضعی بیحس میشود.
نتایج حاصل از درمان پس از چه مدتی مشخص میشوند؟
برای بسیاری از بیماران، پوست پس از یک جلسه درمان، روشنتر و هموارتر به نظر خواهد رسید.
دوام نتایج حاصل از درمان چه مدت است؟
این که دوام نتایج چه مدت باشد به شما بستگی دارد. نتایج معمولاً بلند مدت هستند و هر چه درمان شما بهتر باشد، دوام نتایج آن نیز طولانیتر میشود. پزشکان توصیه میکنند که از پوست خود در برابر نور آفتاب محافظت کنید و آن را مرطوب نگه دارید از یک رزیم غذایی سالم که برای پوست مناسب است پیروی کند.
جلسات درمانی برای از بین بردن جای جوش چقدر طول میکشد؟
جلسات لیزر اربیوم معمولاً از نیم ساعت تا یک ساعت طول میکشد که به تعداد قسمتهای تحت درمان بستگی دارد.
فواصل زمانی بین جلسات درمانی چقدر است؟
فواصل جلسات درمان به میزان شدت درمان بستگی دارد. فاصله جلسات درمانی برای درمان با لیزر اربیوم، عموماً بین 4 تا 6 هفته است و اگر شدت درمان اربیوم بیشتر باشد ممکن است این مدت طولانیتر شود.
مزایای لایهبرداری با لیزر اربیوم نسبت به روشهای درمانی دیگر چیست؟
پزشک کنترل بیشتر و دقیقتری دارد زیرا مقدار کمتری از پوست در یک لحظه برداشته میشود. اثرات آن کمتر از CO2، تهاجمی است و درد کمتری هم دارد، دوران بهبودی پس از انجام این عمل نیز ممکن است از یک هفته تا چند ماه ادامه یابد. لایهبرداری به وسیله لیزر اربیوم کمتر باعث آسیبدیدگی پوست میشود و حساسیتهای آفتابسوختگی آن کمتر است که پس از چند هفته برطرف میشود.
روشهای درمان جایگزین چیست؟
روشهای درمانی جایگزین عبارتند از لایهبرداری شیمیایی، تزریق کلاژن، بوتاکس و لیزر CO2.
چند جلسه درمانی نیاز است؟
نتایج درمانی پس از یک جلسه درمانی مشاهده میشود اما دو تا سه جلسه ردمانی برای دستیابی به نتایج مطلوب نیاز است.
در لیزر اربیوم برای جوانسازی از چه طول موجی استفاده میشود؟
در لیزر اربیوم از طول موج 2940 نانومتر استفاده میشود. این طول موج لیزر جذب آب موجود در پوست میشود. این جذب به آب باعث میشود که از یک لایه بسیار نازک از پوست لایهبرداری شود.