درمان ریزش مو در دوران شیردهی: علت ریزش مو بعد از بارداری

درمان ریزش مو در دوران شیردهی

تاریخ 22 آبان 1402

هنگامی که وارد دوره مادری می‌شوید، تغییراتی در زندگیتان رخ می‌دهد. یکی از این تغییرات ممکن است افزایش ریزش مو باشد که ممکن است باعث نگرانی شما شود. این افزایش ریزش مو ممکن است به دلیل دیدن رشته‌های اضافی مو روی بالش یا تارهای شل تر هنگام شستشو باشد که می‌تواند باعث ریزش مو به شکل یک توده شود. اگرچه ممکن است شامپوی خود را عوض کرده یا رنگ موهای مختلفی را امتحان کنید، اما از طاس شدن موهایتان نگران هستید.

اولا، نگران نباشید- سناریوی فوق بسیار متداول است. علل احتمالی برای ریزش مو وجود دارد که با نام آلوپسی نیز شناخته می‌شود. در ریزش مو پس از زایمان، ما با یک نوع آلوپسی بسیار خاص که به عنوان تلوژن افلوویوم شناخته می‌شود، سروکار داریم و یکی از شایع ترین بیماری‌هایی است که توسط متخصصین پوست درمان می‌شود.

خبر خوب این است که تقریباً در همه موارد، بهبودی خودبخودی در طی شش ماه رخ می‌دهد. غالباً نیازی به درمان خاصی هم نیست. گاهی اوقات مکمل‌ها تجویز می‌شوند و در بعضی موارد نیز درمان موضعی با در نظر گرفتن اینکه شما شیردهی دارید یا نه انجام می‌شود. متخصصین کلینیک زیبایی رازی بهترین روش‌ها را برای درمان ریزش مو پیشنهاد خواهند کرد. آنها معمولاً به بیماران توصیه می‌کنند از یک شامپوی ملایم استفاده کنند و فعالیت‌هایی را که ممکن است به ریزش بیش از حد مو منجر شود از قبیل براشینگ و یا شانه زدن موها و یا گره زدن آن به کشهای بسیار محکم و غیره را به حداقل برسانید.

غیر معمول است که ریزش موی مرتبط با بارداری ادامه یابد، مگر اینکه مشکلات دیگری مانند فقر آهن یا اختلالات تیروئید وجود داشته باشد. اگر ریزش مو بیش از شش ماه ادامه داشته باشد، باید به دنبال مشاوره پزشکی باشید.

چرخه رشد عادی


برخلاف بعضی از حیوانات دیگر که موها همزمان می‌ریزند، رشد موهای انسان غیرهمزمان است، به این معنی که در هر زمان موهایی در مراحل مختلف چرخه رشد خود وجود دارند. موهای طبیعی در چرخه رشد خود از سه مرحله می‌گذرد:

  • آناژن: مرحله رشد
  • تلوژن: مرحله استراحت
  • کاتاژن: مرحله ریزش

بنابراین، اثر ریزش موی طبیعی یا فیزیولوژیکی معمولاً خیلی واضح نیست زیرا حدود 80 تا 90 درصد موهای پوست سر ما در هر لحظه در مرحله رشد آناژن قرار دارند. بنابراین، طبیعی است که هر فرد روزانه 50 تا 100 رشته تار مو بریزد و معمولاً این موارد روی یک شانه، برس یا کف حمام، به خصوص بعد از شستن موها، ظاهر می‌شود.

علت ریزش مو در دوران شیردهی


علت ریزش مو در دوران شیردهی

در حالی که ریزش مو اغلب به دلیل شیردهی است، هیچ مدرکی وجود ندارد که نشان دهد شیردهی باعث ایجاد یا افزایش ریزش مو در دوره پس از زایمان می‌شود. متأسفانه، این علامتی است که تقریباً همه مادران آن را تجربه می‌کنند. در حالی که این حالت ممکن است شدید شود (به نام آلوپسی بعد از زایمان) برخی از ریزش مو طبیعی است و یک مرحله طبیعی پس از زایمان است. بیشتر مادران این علامت را در زمانی در حدود سه ماه پس از زایمان تجربه می‌کنند. بسته به مدت دوام چرخه رشد موهای شما، ممکن است چند هفته یا چند ماه طول بکشد. مادران غالباً فراموش می‌كنند كه هنوز در مرحله پس از زایمان هستند و تصور نمی‌كنند زایمان با این مشکل مرتبط باشد.

ممکن است در دوران بارداری متوجه شده باشید که موهای شما بسیار عالی به نظر می‌رسند- کاملتر و پر پشت تر از سایر مواقع. یکی از دلایل این اتفاق به این خاطر است که شما به احتمال زیاد ویتامین‌های قبل از تولد مصرف می‌کنید که به موهای ما کمک می‌کند تا به بهترین شکل ظاهر شوند. دلیل دیگر این است که هنگام بارداری موهای شما وارد یک چرخه خواب می‌شود و موهای کمتری از دست می‌دهید. به این مرحله، مرحله تلوژن گفته می‌شود. سرانجام موهای شما وارد مرحله بعدی (تلوژن افلویووم) می‌شوند و می‌ریزند. بنابراین، هنگامی که زایمان کردید، تمام موهایی را که هنگام بارداری از دست ندادید، از دست می‌دهید. ریزش مو و رشد مجدد مو احتمالاً در ناحیه بالای پیشانی شما مشهود است. اگر هنگام بارداری موهای عدم ریزش اضافی زیادی بالا بوده است، ریزش مو در این مرحله می‌تواند بسیار چشمگیر به نظر برسد.

هورمون‌های شما در دوران بارداری و زایمان چگونه تغییر می‌کند؟


در طول دوران بارداری، هورمون‌های بدن شما به طور چشمگیری تغییر می‌کنند. یکی از این هورمون‌ها، گنادوتروپین کوریونی انسان یا hCG است که در تست بارداری شما اندازه گیری می‌شود و افزایش آن نشانگر بارداری است. همچنین، بارداری باعث افزایش سطح چندین هورمون دیگر از جمله استروژن، پروژسترون، اکسی توسین و پرولاکتین می‌شود. همچنین، حجم خون شما در طول بارداری افزایش می‌یابد و تا 50٪ افزایش می‌یابد.

بلافاصله پس از به دنیا آمدن کودک شما، سطح بسیاری از هورمون‌های شما به سرعت کاهش می‌یابد، از جمله استروژن و پروژسترون. این هورمون‌ها طی 24 ساعت پس از تولد تقریباً به سطح عادی برمی‌گردند، اگرچه پرولاکتین تا زمانی که شیر می‌دهید بالاست.

حجم خون شما نیز کاهش می‌یابد، اما افت آن به صورت تدریجی است و چند هفته پس از زایمان به حالت عادی برمی‌گردد.

هورمون‌ها چگونه روی موهای شما تأثیر می‌گذارند؟


هورمون‌ها بزرگترین دلیل تغییر موهای حاملگی و ریزش مو پس از زایمان هستند.

در دوران بارداری، میزان بالای استروژن شما از ریزش موی معمولی جلوگیری می‌کند. به طور معمول، هر روز موهای شما به مقدار کمی ریزش می‌کند. در دوران بارداری ریزش موی شما کاهش می‌یابد. این اثر با افزایش حجم خون و گردش خون همراه است و همین باعث می‌شود موهای شما کمتر از حد نرمال بریزد.

بنابراین پس زایمان، سطح هورمون‌های شما کاهش می‌یابد و موهای شما با ریزش در توده‌های بسیار بیشتر از زمان معمول، از دست می‌روند. حجم کل ریزش مو احتمالاً بیشتر از چیزی است که در طی نه ماه گذشته از دست نداده اید و به نظر می‌رسد به این دلیل است که یکباره اتفاق می‌افتد.

ریزش مو پس از زایمان می‌تواند در هر روز پس از تولد کودک شما شروع شود و بعضی اوقات تا یک سال ادامه دارد. معمولاً حدود 4 ماهگی به اوج خود می‌رسد، بنابراین اگر کودک شما چند ماه بزرگتر است و هنوز هم موهای خود را از دست می‌دهید، این بدان معنی نیست که زمان آن رسیده است که وحشت کنید.

درمان مو پس از زایمان


درمان مو پس از زایمان

پس از بارداری، ریزش موی شما کاملاً طبیعی است و ممکن است میزان موهای شما کمتر شود. اگر این مسئله برای شما نگران‌کننده نیست، نیازی به درمان آن نیست و متأسفانه راه‌حلی برای جلوگیری یا کاهش ریزش مو پس از زایمان وجود ندارد. با این حال، اگر ریزش مو شما را نگران می‌کند، روش‌هایی وجود دارد که می‌توانید از آن‌ها برای بهبود وضعیت موهای خود استفاده کنید تا به طور کلی موهای شما پر و سالم‌تر به نظر برسند.

آرایش مو

حرارت دادن به موهای خود با سشوار یا بیگودی ممکن است باعث کم پشت تر شدن آن شود. سعی کنید از این مدل‌های ظاهری مو تا زمان رفع ریزش آن استفاده نکنید.

شانه زدن بیش از حد نیز باعث ریزش موهای شما در توده های بزرگتری می‌شود، بنابراین هنگام شانه زدن ملایم باشید و بیش از یک بار در روز شانه نزنید. می‌توانید از وقت اضافی خود برای نوازش کودک و یا خواب استفاده کنید!

خوب بخورید

خوردن انواع میوه‌ها، سبزیجات و پروتئین‌های سالم در رژیم غذایی شما بهترین راه برای اطمینان از بدست آوردن تمام مواد مغذی توسط بدن شما است.

غذاهایی که برخی از آنها برای بهبود سلامت مو پیشنهاد می‌شوند شامل سبزیجات دارای برگ تیره (برای داشتن آهن و ویتامین C)، سیب زمینی شیرین و هویج (برای بتاکاروتن)، تخم مرغ (برای ویتامین D) و ماهی (برای امگا 3 و منیزیم) است.

ویتامین‌های خود را مصرف کنید

ویتامین ها نباید جایگزین یک رژیم غذایی متنوع باشند، به خصوص وقتی که اکنون شما یک مادر با یک کودک هستید که باید از او مراقبت کنید. اما اگر رژیم غذایی شما به خوبی متعادل نشده نباشد، ممکن است نیاز باشد که از یک مکمل کمکی استفاده کنید. در حالی که مشخص نشده است که ویتامین خاصی روی ریزش مو تأثیر می‌گذارد، اما آنها برای حفظ سلامت کلی شما مهم هستند. اغلب توصیه می‌شود بعد از تولد نوزاد به مصرف ویتامین‌های قبل از زایمان ادامه دهید، به خصوص اگر در حال شیردهی هستید.

از شامپوهای حجم دهنده استفاده کنید

در حالی که هیچ مدرکی برای آن وجود ندارد، شامپوهای نرم کننده گاهی موهای شما را به سمت پایین می‌کشند و باعث می‌شوند کم پشت تر و چسبنده تر به نظر برسند. حجم دهنده‌ها ممکن است موهای شما را پرپشت جلوه دهند و به شما در حفظ ظاهری درخشان کمک می‌کنند.

چه زمانی موهای شما شروع به رشد مجدد می‌کنند


از آرایشگر خود بخواهید موهای شما را مدل لیر بزند. این امر باعث می‌شود که کمتر شاهد رشد مجدد مو باشید. اگر متوجه مجموعه جدیدی از “موی چتری” هستید، آن را با گیره‌های مو بگیرید تا موهای کوچکتر را از جلوی چشم خود دور نگه دارید. اگر احساس می‌کنید پس از زایمان کمی احساس ناخوشایندی می‌کنید، یک مدل موی جدید ممکن است به شما کمک کند! اگر متوجه شدید که موهای کوتاه دور سرتان جمع می‌شوند و شما را اذیت می‌کنند، می‌توانید با اتوی مو آنها را به سمت پایین اتو کنید. استفاده از کمی کرم یا ژل نیز می‌تواند به آن کمک کند.

چه موقع با پزشک خود صحبت کنید؟


معمولاً زمانی که موهای شما شروع به کم پشت شدن می‌کند، می‌توانید به پزشک خود مراجعه کنید. اگر ریختن مو در شما شدید می‌شود یا مقدار زیادی مو از دست می‌دهید، با پزشک خود تماس بگیرید و آن را ذکر کنید. گاها ریزش مو نشانه سایر موارد پس از زایمان مانند کم کاری تیروئید است. با انجام آزمایش می‌توانید این احتمال را رد کنید. اگر هنوز هم در اولین سال تولد کودک دچار ریزش مو هستید، با پزشک خود تماس بگیرید. ریزش مو معمولاً تا مدت زیادی پس از دوره پس از زایمان ادامه نمی‌یابد.

مشاوره رایگان