آیا تاکنون جوشهای زیرپوستی بزرگ، قرمز و دردناک داشتهاید؟ این جوشها خانمها و آقایان 8 تا 50 ساله را مبتلا میکند. صورت، معمولترین و نگران کنندهترین ناحیه بدن از این نظر میباشد ولی دیگر نواحی مشکلزا میتوانند شامل سینه، کمر، بازوها و شانهها باشند. این ویژگیهای جوشهای زیرپوستی است که بسیار بدتر از جوشهایی هستند که فقط کهنه شدهاند ، اینها در واقع، شدیدترین شکل ممکن آکنه هستند. جوش زیرپوستی، که با نام آکنه کیستی نیز شناخته میشود، نوع شدید آکنه است که موجب کیستهای بزرگ و ملتهبی میشود که بر روی پوست ظاهر میشوند. برخلاف دیگر اشکال خفیفتر آکنه، جوش زیرپوستی بسیار دردناک بوده و هنگامی بهوجود میآیند که چربی و پوست مرده در عمق پیاز مو یا روزنههای پوست قرار میگیرد.
جوش زیرپوستی در دوران بلوغ، برای پسران جوان بسیار رایج است ولی متاسفانه، میتواند تا دوران بزرگسالی نیز ادامه یابد، بهویژه زمانیکه عدم تعادل هورمونی وجود دارد. برای خانمهای بالغ، داشتن جوش زیرپوستی، حوالی دوران قاعدگی، بهویژه بر روی خط آرواره و چانه، که نواحی معمول بروز عوارض هورمونی است، رایج میباشد. درمانهای رایج دارویی و خانگی، مانند کرم، ماسک، درمان با آنتیبیوتیک، بنزویل پروکساید، تزریق استروئید، قرصهای ضدبارداری، درمان فتودینامیک و لیزر درمانی، وجود دارند.
آکنه خفیف یا متوسط را میتوان با کمک پزشک، مدیریت نمود. هرچند، آکنه شدید، با جوش زیرپوستی تشخیص داده میشود که ممکن است جای جوش بهجا بگذارد یا علائمی از جای جوش داشته باشد که باید به متخصص مراجعه شود. کلینیک تخصصی پوست و مو رازی با توجه به تجربیات خود در درمان جوش های زیر پوستی می تواند درمان مناسب را پیشنهاد کند از جمله درمان های پیشنهادی متخصصین در این کلینیک،تزریق استروئید،آنتی بیوتیک های خوراکی، انواع کرم و ماسک،لیزر و … می باشد.برای کسب اطلاعات بیشتر و رزرو نووبت می توانید با شمارههای 02188334029 – 02188333259 تماس حاصل فرمایید.
علل و عوامل جوش زیر پوستی
آکنه با ویژگی بسته شدن روزنههای پوست، بهدلیل تولید بیش از حد چربی پوست یا سلولهای پوستی، همراه با التهاب ناشی از باکتری، مشخص میشود. جوشهای زیرپوستی، ملتهبترین و بزرگترین نوع آکنه هستند. مهمترین عامل ایجاد آکنه، تغییرات هورمونی در سالهای نوجوانی است. در زمان بلوغ، سطوح گردش هورمون آندرون بهشدت افزایش مییابد که موجب افزایش تولید چربی پوست میشود؛ سلولهای پوست نیز سریعتر رشد میکنند:
- تغییرات هورمونی مربوط به عادت ماهانه، بارداری، کنترل زاد و ولد، استفاده از هورمون درمانی، و استرس
- موادآرایشی، پاک کنندهها، لوسیونها و لباسهای چرب
- سطوح بالای رطوبت و تعریق
- عوامل ژنتیکی. برخی افراد بهطور طبیعی مستعد هستند.
- برخی داروها و مواد شیمیایی، بهعنوان مثال، کورتونها، لیتیوم، فنیتوئین و ایزونیازید که ممکن است بروز ضایعاتی شبیه آکنه را موجب شده یا شدت ببخشد.
- شکلات، آجیل یا غذاهای چرب
- اکثر انتخابهای رژیم غذایی
- شویندههای صورت نامناسب یا غیربهداشتی
درمانهای جوش زیر پوستی
بنزویل پروکساید
بنزویل پروکساید، درمانی قابلدسترس برای افراد دارای جوش زیرپوستی است. این ماده، انتخاب درمانی برای افرادی با جوش زیرپوستی نیز هست که در انتظار درمان تخصصی میباشند. بعضی انواع بنزویل پروکساید، در داروخانهها بدون نسخه پزشک موجود است که میتواند برای پوست استفاده شود. این ماده، بیش از 50 سال، درمان عمده آکنه بوده است و با ازبین بردن باکتریها، بهویژه باکتری پروپیونی، عمل میکند. بنزویل پروکساید بهصورت محلول در آب و محلول در الکل، موجود است و مناسبترین نوع آن به نوع پوست، بستگی دارد. تهیه فرمولاسیون محلول در الکل، اثر خشک کنندگی داشته و بنابراین برای افرادی با پوست چرب، مناسبتر است. محصولات بنزویل پروکساید، شامل صابونهای جامد و مایع، لوسیونها و ژلها، یک یا دو مرتبه در روز استفاده میشوند. معمولترین عارضه جانبی، تحریک پوستی است؛ آلرژی در موارد نادر اتفاق میافتد.
تزریق استروئید
تزریق مستقیم کورتون (تریام سینولون) درون جوش زیرپوستی میتواند به کاهش التهاب و جلوگیری از جای جوش کمک کند. این درمان، توسط متخصص انجام میشود. ممکن است برای مدت کوتاهی پس از تزریق، عوارض جانبی موضعی دیده شود. متخصصان، ممکن است برش و تخلیه برخی جوشهای زیرپوستی بزرگ را پیشنهاد دهند، ولی بهشدت توصیه میشود که خودتان از انجام این کار اکیدا بپرهیزید، زیرا احتمالا مشکل پوستی شما را بدتر کرده و میتواند موجب جای جوش بسیار شدید و عفونتهای عمقی شود.
قرصهای ضدبارداری
درمان درازمدت جوش زیرپوستی در خانمها میتواند با قرصهای ضدبارداری باشد، که تولید چربی پوست را سرکوب میکند. درجای مناسب، داروهای خوراکی حاوی استروژن و پروژسترون میتواند بهمدت 6 ماه یا بیشتر استفاده شود. دارویی با نام اسپیرونولاکتون نیز میتواند با این قرص، تجویز شود. این دارو، یک استروئید مصنوعی است که خاصیت بازدارندگی آندروژن دارد.
آنتیبیوتیکهای خوراکی
یک روش درمان جوش زیرپوستی بر روی صورت و بدن، استفاده از آنتیبیوتیکهای خوراکی تجویزشده توسط پزشک است. این داروها معمولا باکتریهای روی پوست را کنترل میکنند و التهاب را کاهش میدهند. آنها درصورت داشتن جوشهای زیرپوستی خارشدار، دردناک و حساس به لمس دارید، روش ایدهالی هستند.
کرمها، ژلها، ماسک و لوسیونها
درصورتیکه کرمها، ژلها و لوسیونهای مختلف بدون نسخه پزشک از داروخانه، تاکنون برایتان چندان کارگر نبودهاند، میتوانید کرمها، ژلها و لوسیونهای قوی تجویز شده توسط پزشک را امتحان کنید که داروهای ضدآکنه و ضدالتهاب حاوی رتینوئید رتین-A، آزوراک، آکزون، یا حاوی دیفرین هستند. این ژلها، کرمها و لوسیونها قوی بوده و باید توسط پزشک تجویز شود.
ماسک عسل خام
عسل به بهبود جای آکنه و جراحات کمک میکند (خاصیت ضدعفونیکننده دارد) و پوست شما را نیز بدون بستن روزنهها مرطوب میکند. برای درست کردن این ماسک، حدود دو قاشق چایخوری عسل خام را بر روی نواحی درگیر، قرار دهید و حدود 10-15 دقیقه بعد با آب بشویید.
ورزش، خواب کافی و مدیریت استرس
از آنجا که استرس یکی از عوامل جوش زیرپوستی است، اطمینان حاصل کنید که درمانهای مختلف برای مدیریت استرس را امتحان کردهاید. بهعلاوه، خواب کافی و ورزش منظم داشته باشید. تمرینات ورزشی، میزان اندورفین را افزایش داده و سطح کورتیزول را پایین میآورد و بنابراین، آرامش بیشتری خواهید داشت.
درمان فتودینامیک (PDT)
این یک درمان نسبتا جدید برای جوشهای زیرپوستی و آکنه است و در آن از یک کرم فتوسنتز کننده و قرارگیری منظم در معرض نور LED قرمز یا آبی، استفاده میشود. این درمان، مستلزم چند ملاقات با پزشک متخصص در یک دوره چندماهه است. این درمان، به کاهش تولید چربی، جمع شدن غدد چربی و کشتن باکتریها کمک میکند. همه این سه مورد، در ایجاد جوشهای زیرپوستی و آکنه و جوش صورت، دخالت دارند.
لیزر تراپی
لیزرها روشهای درمانی هستند که توسط متخصصان، با هدف پیشگیری از آکنههای خفیف تا متوسط، بهکار گرفته میشوند، اگرچه دیده شده که درمان خوبی برای آکنه شدید (جوش زیرپوستی) نیز هستند. لیزرتراپی معمولا بهتر عمل میکند و عوارض جانبی کمتری بر روی پوستهای روشنتر دارد و با نور متمرکزی که در پوست نفوذ میکند، کار میکند. لیزرها اصولا در نواحی ترکیبات حاصل از باکتریها، با عنوان پورفیرینها، عمل میکنند. وقتی نور لیزر، پورفیرینها را برمیانگیزد، این کار دیواره باکتریایی را از بین برده و بهگونهای اثربخش، باکتریها را میکشد. درمان با لیزر میتواند سطوح چربی پوست را نیز کاهش دهد. سطوح پایینتر چربی پوست با احتمال وقوع و شدت کمتر آکنه مرتبط است. درنهایت، لیزرها ممکن است دارای خواص ضدالتهابی باشند. از آنجا که آکنه، اصولا یک بیماری التهابی است، کاهش التهاب میتواند آکنه را نیز کاهش دهد.