تاریخ 21 آبان 1402
اصلاح کردن یا نکردن، سؤال مشترک بسیاری از خانمها و آقایانی بود که میخواستند از دست موهای زائد خود راحت شوند و در واقع راه دیگری به جز استفاده از تیغ تیز برای داشتن پوستی صاف و بدون مو وجود نداشت. اما امروزه روشهای بسیاری برای خداحافظی با موهای زائد وجود دارد که از آن جمله میتوان به وکس، الکترولیز و لیزر موهای زائد اشاره کرد. روشهای رفع موهای زائد را میتوان به دو دسته موقتی و دائم تقسیمبندی کرد؛ بعضی روشها موهای زائد صورت، زیربغل، بیکینی یا پا را فقط برای چند هفته از بین میبرند، اما در این میان روشهایی هم هستند که پوستتان را تا پایان عمر صاف و بدون مو میکنند.
در یک دهه اخیر، استفاده از الکترولیز و لیزر برای کاهش موهای زائد به دلیل ماندگاری نتایج آنها، به طور چشمگیری افزایش یافته است. هر دو روش الکترولیز و لیزر، به دلیل تمرکز بر روی فولیکولهای مو زیر پوست، ماندگاری بالایی را ارائه میدهند و موجب حل مشکل رشد موهای زائد از ریشه میشوند. اما سوالاتی مطرح میشود که از جمله آنها میتوان به تفاوتها و مزایا و معایب هر دو روش اشاره کرد. آیا یکی از این دو روش دردناکتر یا پرهزینهتر است؟ آیا هر دو روش به یک اندازه پاک و ایمن هستند؟ و چه عوارض جانبیای ممکن است داشته باشند؟ برای پاسخ به این سوالات، با ما همراه شوید.
الکترولیز
الکترولیز چگونه موهای زائد را از بین میبرد؟
الکترولیز به عنوان تنها روش تاییدشده توسط سازمان غذا و دارو (FDA) برای کاهش دائمی موهای زائد شناخته میشود. انجام الکترولیز باید توسط متخصص پوست یا الکترولوژیست با تجربه و آموزش صورت گیرد. در این روش، متخصص پروب الکترولیز را به دقت وارد فولیکول مو میکند و سپس جریان برق را در آن اعمال میکند. این جریان برق باعث آسیب دادن به فولیکول مو میشود، به گونهای که از رشد موهای جدید جلوگیری میکند.
الکترولیز روش “پاک” و ایمنی برای از بین بردن موهای زائد است؟
بله، هیچ نوع سم یا ماده شیمیایی مضری در درمان الکترولیز روی پوست زده نمیشود. به علاوه الکترولیز عوارض بلندمدتی را به دنبال ندارد.
الکترولیز برای همه با هر نوع مو و پوستی موثر است؟
بله، الکترولیز روشی موثر برای تمام افرادی است که میخواهند موهای زائد خود را از بین ببرند و نوع و رنگ پوست و مو تأثیری بر نتیجه الکترولیز ندارد. همچنین الکترولیز برای تمام ناحیههای بدن، حتی ابروها مناسب است.
چند جلسه الکترولیز باید انجام شود؟
اکثر افراد باید چند جلسه درمان الکترولیز انجام بدهند تا موهای زائدشان برای همیشه از بین برود، چون برای هر تار مو فولیکولهای متعددی در پوست وجود دارد و ممکن است فولیکولهای خاموش در فاصله بین دو جلسه رشد کند ـ به عبارت دیگر فرایند رشد مو چرخهای است. در هر حال چند بار تکرار درمان، به صورت هفتگی یا یک هفته در میان، 100 % موهای زائد یک ناحیه را از بین میبرد.
برای از بین بردن موهای زائد سطوح بزرگتری مانند پا باید جلسات بیشتری از الکترولیز انجام شود. همچنین از بین بردن موهای زبر، مانند موهای بیکینی، به تعداد جلسات بیشتری نیاز دارد. تعداد انگشتشماری از خانمها برای رسیدن به پوستی صاف و بدون مو باید درمان الکترولیز را بیش از 30 جلسه ادامه بدهند.
در هر حال وقتی الکترولیز موهای زائد را از بین ببرد، آن موها برای همیشه از بین رفته است و حتی نیازی به انجام درمانهای نگهدارنده سالانه نخواهد بود.
عوارض جانبی الکترولیز
اگر متخصص مجرب الکترولیز را انجام ندهد، احتمال دارد فولیکول آسیب ببیند و التهاب ایجاد شود. همچنین موارد نادری از باقی ماندن جای زخم یا عفونت کردن به دلیل استفاده از سوزنهای استریل نشده گزارش شده است. اما اگر به متخصص پوست مجرب مراجعه کنید، احتمال بروز این عوارض به حداقل میرسد.
آیا الکترولیز دردناک است؟
استفاده از الکترولیز به عنوان یک روش درمانی ممکن است همیشه مطلوب نباشد. در این روش، پروب الکترولیز وارد هر فولیکول مو میشود و سپس یک جریان برق اعمال میشود. بسیاری از افراد احساس ناراحتی یا سوزش ملایمی را تجربه میکنند، که ممکن است شبیه به احساس تیر کشیدن یا سوزش حین انجام تاتو باشد. برای کاهش این ناراحتی، میتوانید یک ساعت قبل از جلسه الکترولیز مسکن مصرف کنید و پس از انجام درمان، کیسه یخ را بر روی محل درمان قرار دهید.
مراقبت پس از الکترولیز
پس از الکترولیز نیاز به مراقبت چندانی ندارید. البته ممکن است پوست کمی تحریک شده باشد و بسوزد یا کمی سرخ شود؛ در هر حال این علائم معمولاً ظرف چند ساعت برطرف میشود. اکثر افراد بلافاصله پس از الکترولیز به فعالیتهای روزمره خود ادامه میدهند.
هزینه الکترولیز
هزینه الکترولیز به ناحیه درمان، نوع موها و تعداد جلسات لازم بستگی دارد. هزینه کلی الکترولیز پیش از شروع دوره درمان برآورد میشود.
لیزر موهای زائد
لیزر چگونه موهای زائد را از بین میبرد؟
در این روش اشعه خفیف لیزرهای پرتوان بر روی فولیکولهای مو تابانده میشود. لیزر نوری را از خود ساطع میکند که رنگدانههای مو آن را جذب میکند. انرژی نوری به انرژی گرمایی تبدیل میشود که به فولیکولهای مو آسیب میزند و در نتیجه رشد موهای زائد آهسته میشود.
لیزر موهای تیره و زبر را سریعتر از بین میبرد و میتواند چند مو را همزمان هدف بگیرد، بنابراین ناحیههای کوچک را میتوان ظرف چند دقیقه درمان کرد. هر چند لیزر رشد موهای زائد را برای همیشه کاهش میدهد، اما به کمک لیزردرمانی نمیتوانید تا پایان عمر پوستی صاف و بدون مو داشته باشید. موهای زائد همچنان رشد میکند، اما نازکتر و روشنتر از گذشته است.
آیا لیزردرمانی ایمن و “پاک” است؟
اگر نخواهید از کرم بیحسی استفاده کنید، لیزر موهای زائد درمانی پاک است که از هیچ نوع ماده شیمیایی در آن استفاده نمیشود. در هر حال کرم بیحسی حاوی مواد شیمیایی مضر است و اگر لیزردرمانی با استفاده از کرم بیحسی انجام شود، دیگر نمیتوان آن را درمانی پاک محسوب کرد. در هر حال لیزر موهای زائد درمانی ایمن است که عوارض بلندمدتی را در پی ندارد.
آیا لیزر موهای زائد برای انواع پوست و مو موثر است؟
لیزر موهای زائد بهترین نتیجه را برای افرادی با پوست روشن و موی تیره به دست میدهد، در واقع تضاد بین رنگ پوست و مو به لیزر کمک میکند تا رنگدانههای تیره مو را بهتر هدف بگیرد. موهای زائد بعد از لیزردرمانی کمحجمتر، نازکتر و روشنتر از قبل میشود.
تعداد جلسات لازم
معمولاً چهار تا هشت جلسه لیزردرمانی، در فواصل یک ماهه انجام میشود. وقتی سرعت رشد موها در حد رضایتبخشی آهسته شد، کافی است که لیزردرمانی را سالی یک یا دو بار تکرار کنید تا نتیجه به دست آمده حفظ شود.
عوارض جانبی بعد از لیزر موهای زائد
عووارض جانبی احتمالی لیزر موهای زائد بیشتر از الکترولیز است و مواردی مانند تاول، التخاب، ورم، تحریک، تغییرات رنگدانهای و سرخی پوست را شامل میشود. تابش لیزر روی پوست ممکن است باعث سوختن پوست و تغییرات رنگدانهای جزئی شود، البته این عوارض موقتی است. در هر حال با مراجعه به متخصص لیزر باتجربه و آموزش دیده میتوانید احتمال بروز عوارض جانبی را به حداقل برسانید.
همچنین ممکن است لیزر باعث شود که پوست به نور خورشید حساستر شود، به همین دلیل است که بلافاصله پس از درمان باید از نور خورشید دوری کنید. همچنین افرادی که لیزردرمانی انجام میدهند، باید از شش هفته قبل از درمان نیز از نور خورشید پرهیز کنند تا پوست برنزهشان در اثر لیزردرمانی تغییر رنگ ندهد.
اگر میخواهید لیزردرمانی را روی ابرو انجام بدهید، باید حین درمان عینک محافظ به چشم بزنید و چشمهایتان را تمام مدت ببندید تا نور لیزر با چشمهایتان تماس پیدا نکند.
آیا لیزر موهای زائد دردناک است؟
اکثر بیماران درد حین لیزر موهای زائد را مانند درد برخورد کش به پوست توصیف میکنند. افراد با موهای تیره و زبر نیز سوزش بیشتری را احساس میکنند. درد لیزر موهای زائد از درد الکترولیز کمتر است، چون لیزر از الکترولیز سریعتر است و برخلاف الکترولیز لازم نیست یکایک فولیکولهای مو هدف گرفته شود.
هر چند میتوان از کرم بیحسی در لیزردرمانی استفاده کرد، اما بنا به گفته FDA، مواردی از بروز عوارض جانبی جدی و کشنده به دلیل استعمال داروهای بیحسی موضعی بر روی ناحیههای بزرگ بدن گزارش شده است. به جای کرم بیحسی میتوانید از کیسه یخ برای تسکین ناراحتی پس از عمل استفاده کنید. همچنین اگر سوزش برایتان قابل تحمل نبود، از متخصص بخواهید که مسکن بدون نسخه یا کرم استروئید مناسب را توصیه کنند.
مراقبت بعد از لیزر موهای زائد
دوران بهبود پس از لیزر موهای زائد بسیار کوتاه است و میتوانید فعالیتهای روزمرهتان را بلافاصله پس از درمان از سر بگیرید.
هزینه لیزر موهای زائد
هزینه هر جلسه لیزر موهای زائد به بزرگی ناحیه درمان و نوع دستگاه بستگی دارد. به طور کلی میتوان گفت که هر جلسه لیزر موهای زائد گرانتر از الکترولیز است، اما تعداد جلسات لیزردرمانی از الکترولیز کمتر است.
الکترولیز بهتر است یا لیزر مو؟
با توجه به نکتههایی که گفته شد، کدام روش برایتان بهتر است، لیزر یا الکترولیز؟ هنگام تصمیمگیری برای بهترین روش رفع موهای زائد به موارد زیر توجه کنید:
- الکترولیز رشد موهای زائد را کاملاً متوقف میکند، اما لیزر رشد موها را آهسته میکند و موهای زائد در بلندمدت کمپشت میشود. الکترولیز برای انواع پوست و مو مناسب است، اما لیزر بهترین نتیجه را برای افرادی با رنگ پوست روشن و موی تیره به دست میدهد.
- هیچ یک از این دو روش عوارض بلندمدت ایجاد نمیکند. در روش الکترولیز هیچ گونه ماده شیمیایی مضری روی پوست زده نمیشود، اما در لیزردرمانی ممکن است از کرم بیحسی استفاده شود.
- الکترولیز دردناکتر از لیزردرمانی است. ممکن است رفع موهای زائد به روش الکترولیز به تعداد جلسات بیشتری نیاز داشته باشد، اما هزینه هر جلسه الکترولیز از لیزر کمتر است. لیزر موهای زائد سریعتر است و درد کمتری دارد، اما هزینه هر جلسه آن بیشتر از الکترولیز است.
اگر هنوز هم مطممئن نیستید که کدام روش برایتان بهتر است، با متخصص پوست مشورت کنید. مسلماً برای این که احتمال بروز عوارض جانبی به حداقل برسد، میخواهید به یک متخصص پوست مجرب مراجعه کنید، اینطور نیست؟